Украјина не може без руског гаса

Украјина не може да преживи без руског гаса, рекао је данас у сусрету с новинарима премијер Украјине, Арсениј Јацењук.

Свијет 22.08.2014 | 19:12
Украјина не може без руског гаса

Према његовим ријечима, Украјина треба да купи око пет милијарди кубних метара гаса. При томе, укупна количина ревирзибилног гаса треба да достигне једну милијарду кубних метара, прецизирао је Јацењук.

"Када смо почињали, у складиштима је било пет милијарди кубних метара гаса, што је скоро ништа. Сада имамо 15 милијарди", рекао је премијер.

Он је, како прености Итар тас, указао да су минималне потребе земље за енергентима обезбијеђене.

"Резервисали смо 3,1 милијарду долара за куповину гаса. Све што може да се уради за обезбјеђење минималних потреба, урадили смо", рекао је премијер и додао да је Украјина успјела да смањи коришћење гаса за 30 одсто.

Према ријечима Јацењука, Кијев планира да реформише и модернизује систем за транспорт гаса земље привлачењем америчких и европских инвестиција и закључивањем споразума са Европљанима о транзиту гаса.

"Њихов интерес је у томе да транзит гаса из Русије у Европу иде преко територије Украјине и учини непотребном изградњу Јужног тока", рекао је украјински премијер.

Кијев, додао је, нема уговор с европским партнерима о транзиту гаса.

"Сада сав гас иде на основу руско-европског уговора. Због тога смо се обратили Европи - хајде да потпишемо уговор, већ смо пријатељи", закључио је он.


Коментари / 3

Оставите коментар
Name

В

22.08.2014 18:50

Долази зима дуга и хладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

22.08.2014 21:56

Јел' ти дошло из гузице у главу! Наравно да није. Речено је и теби и осталим, да одустанете. Гас је само изговор. Тако то иде у политици. Оргијали сте пар мјесеци. Тудјим животима на обе стране. Само, једно ти још нису рекли, и ти она плавуша коју сте незаконито извукли из затвора, мораћете опет у споменути затвор. То ти спонзори нису рекли. Зато сам ја ту да те подсјетим. а избјећи га не можеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.08.2014 23:54

Види, види. Ето вам санкија. Када сте убијали Русе није вам требао.

ОДГОВОРИТЕ