Институт заказао у набавци вакцина?

За несташицу вакцина за малишане, којих и даље нема у здравственим установама у Републици Српској, најодговорнији је Институт за јавно здравство Републике Српске, који на вријеме није Фонду здравственог осигурања предложио да, умјесто петовалентних, покрене набавку тровалентних вакцина.

Република Српска 22.08.2014 | 15:37
Институт заказао у набавци вакцина?

То је, бањалучким медијима, потврдио извор упућен у процедуре набавке, који подсјећа да Институт, по правилу, доставља Фонду спецификацију вакцина које треба да набаве, као и у којим количинама.

"Фонд здравственог осигурања РС је правовремено, још прије десет мјесеци, расписао тендер за набавку петовалентних вакцина за ову годину. Након што се на тај тендер нико није јавио, поступак је поновљен и у јануару ове године, али поново није било заинтересованих добављача", подсјећа извор.

Послије два неуспјешна покушаја, Фонд здравственог осигурања РС је у јуну ове године покренуо преговарачки поступак, јер су залихе биле при крају, али ни тај поступак није успио, јер је једини добављач који је био заинтересован одустао.

"Тек тада, скоро након годину узалудног настојања Фонда да се набаве петовалентне вакцине, Институт за јавно здравство Републике Српске је одлучио да промијени спецификацију вакцина и предложио је Фонду да се умјесто петовалентних, које очито није било могуће набавити, набаве тровалентне", појашњава извор.

Како додаје, да је Институт за јавно здравство Републике Српске реаговао на вријеме, "не би се десио 'вакуум' са вакцинама, односно тровалентне вакцине су могле бити набављене много раније и вакцинација је могла бити завршена њима".

"Логично би било да је Институт одмах, након што је први тендер крајем прошле године пропао, предложио и нову спецификацију или за тровалентне или за шестовалентне вакцине, како би се обезбиједиле одређене количине ових вакцина у случају да се деси да пропадну и наредни покушаји набавке петовалентних вакцина, као што се и десило. Такође, питање је и зашто Институт није посудио вакцине од ФБиХ, јер је и то могуће", каже саговорник.

Иначе, Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекао је да је проблем у томе што петовалентних вакцина нема ни у окружењу, али да је он ријешен набавком тровалентне вакцине од Института "Торлак".

Фонд здравственог осигурања је, на основу спецификације Института за јавно здравство  РС, покренуо процедуру набавке тровалентних вакцина, и то преко конкурентског захтјева, јер та процедура јавних набавки траје много краће него када се расписује тендер.

"Процедура је завршена и ФЗО РС је већ потписао уговоре за тровалентне вакцине", истичу наши извори.

Још додају да је, истовремено, поново расписан и тендер за петовалентне вакцине, али и тровалентне и шестовалентне. Овај тендер би требало да буде завршен наредног мјесеца.


Извор: Независне новине

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

xxx

22.08.2014 07:03

добро смо рекли опет лазе директор јесмо ли били у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

инсајдер

22.08.2014 07:36

Видим поцела кампања за смјену др Станица. На кога се Богданиц намјери готов је, без обзира на квалите. Не помазе ни цланство у СНСД. Уз помоц Јериница из Независних наравно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

22.08.2014 08:41

Волио бих да ми неко наведе само једну институцију у Републици Српској која ради како треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗС

22.08.2014 08:53

Није заказао Кљајцин и колега му по лоповлуку Скрбиц, све су покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маре

22.08.2014 09:16

Ово неко покусава убацити 'кост' измедју Института и Фонда

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

22.08.2014 09:23

Ово Министарство припрема Станицеву смјену , инаце постен цовјек !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

22.08.2014 11:05

Добро, кога да питам када це моје дијете добити вакцину? Ста је ово? Па гдје год окренем-зид. И ја сам баксуз, цињеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре инсајдер

22.08.2014 11:31

Још мало па је и Богданић "отпјевао" своје у Влади РС. Избори се ближе! Он је један уцијењени послушник који је у владу дошао само да се још више обогати. Кроз инвестиције у ЗТЦ "БАЊА ВРУЋИЦА", уз помоћ помагача којима сада враћа, себи је згрнуо милионе, а радницима је дао обичну цркавицу, да је то срамота. У ЗТЦ "БАЊА ВРУЋИЦА" и сада се све њега пита, док му послушник чува радно мјесто генералног директора. Да је држава уредјена одавно би био у затвору, а не министар у влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајка

22.08.2014 13:48

Срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аглаја Ивановна

23.08.2014 09:10

Е па они нису у стању ни вакцине да набаве, а да не прицамо о неким озбиљнијим потезима. Овдје је у питању здравље, еј здравље, и то најмладје популације, а ми треба да повјерујемо да це запослити људе и створити боље услове за зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напаћени

23.08.2014 10:27

Богданицу када стизу вакцине? Престани да лазес и замајавас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

23.08.2014 14:26

А Богданић сваки дан обећава те вакцине, игледа да сам била у праву кад сам рекла да му неће Шкрбић дати да их набави, па боже мој, боље да те паре оставе себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уценик

24.08.2014 07:27

Оставка министра Богданица под хитно.Па људи моји деца су у питању,у јапану воз закасни пола минуте и министар поднесе оставку а код нас афера иза афере а министар лаже ли га лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

24.08.2014 08:09

ОВО ЈЕ СТРАВА, ПРЕПУЦАВАЈУ СЕ СА СТАНИЦЕМ ПРЕКО ДЈЕЦИЈИХ ВАКЦИНА... ОВАЈ БОГДАНИЦ СЕ НАМЈЕРИО НА СТАНИЦА ДА ГА ОДУВА... И ОДУВАЦЕ ГА... САМО ОН И СКРБА ИМАЈУ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ... ТРГОВЦИ ЛИЈЕКОВА СУ ЈАКО ЉУТИ, СКУПО СУ "ПЛАТИЛИ" ТРЖИСТЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И САДА СУ ОСТАЛИ БЕЗ ЕКСТРА ПРОФИТА... НЕКО МОРА ВРАТИТИ НОВАЦ СА "КАМАТАМА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко

10.09.2014 21:01

Цитаоци су добро упуцени у политику и ко згрце паре, па предлазем да мало прогуглају јесу ли вакцине стварно за добробит насе дјеце, знате ли ста је било у Србији због те петовалентне вакцине. Да бог да је никад и не увезли, ни њу, ни једну другу. Мафија продане дусе, трују нас на све могуце нацине, дисати не дају, не дају да мислим својом главом, колико су нас застрасили својим лазима, да се истина и не назире. БН ТВ објавите мало истразивања против вакцинације

ОДГОВОРИТЕ