У Српској нема обољелих од еболе

У Републици Српској нема пацијената који су обољели од еболе, али се једно лице које је недавно допутовало из Нигерије, налази на посматрању на Клиници за инфективне болести у Бањалуци, потврдила је начелник ове клинике Антонија Верхаус након састанка о спречавању појаве еболе у Републици Српској, који је одржан у просторијама Министарства здравља И социјалне заштите.

Република Српска 20.08.2014 | 08:49
У Српској нема обољелих од еболе

Верхаз није жељела прецизирати колико се дуго лице већ налази на посматрању, али је нагласила да се не ради о карантену, већ о свакодневном јављању једном или два пута љекарима 21 дан.

Вирус еболе је доста осјетљив. Он се не преноси ваздухом, као грипа, већ додиром И зато је веома важно често прати руке И мјењати постељину, упозоравају у ресорном министарству.

У Републици Српској И регион не постоји могућност тестирања на еболу.

Једине двије лабораторије у Европи су у Француској И Њемачкој, каже Лолић додајући да је успостављена веома добра сарадња са аеродромима, Граничном полицијом, здравственим установама, надлежним институцијама Федерације БИХ И БИХ, те у Србији И Хрватској, гдје је на посматрању 18 лица.

Ебеола се први пут појавила Конгу 1976. године.Потврђено је да се може пренијети у ситним капљицама које је могуће удахнути, због чега је сврстан у А категорију биолошког оружја. Симптоми болести су болови у мишићима, нагли раст температуре, појачана слабост, болови у грлу, главобоља, дјареја, повраћање, грозница, а понекад и кома.

Свјетска здравствена организација крајем прошле седмице саопштила да је број мртвих у највећој икад забиљеженој епидемији еболе достигао 1.145 лица .

БН ТВ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вукелиц Милан

19.08.2014 21:21

Нема обољелих од Еболе,али има од Снсд вируса.Како свјетска здравствена организација прогнозира у Октобру мјесецу пандемији Снсд вируса доци це КРАЈ.

ОДГОВОРИТЕ