Арбитража која ће коштати Српску

Електрогосподарство Словеније не одустаје од тужбе против БиХ због спора око ТЕ Угљевик и тражи одштетни захтјев од милијарду и по марака.

Република Српска 19.08.2014 | 08:15
Арбитража која ће коштати Српску

Премда се још увијек води спор пред Арбитражним судом у Београду, Електрогосподарство Словеније је поднијело тужбу против БиХ пред Међународним центром за рјешавање спорова у Вашингтону. Уколико се изгуби спор, Електропривреда РС би могла бити на кољенима.

Након Бијељине и Београда судски спор против БиХ, а на захтјев Електрогосподарства Словеније, ускоро ће се водити и у Вашингтону. Електрогосподарство, иза које стоји Влада Словеније не одустаје од одштетног захтјева који премашује милијарду и по марака.

Спор је покренут прије два мјесеца, а води га државни правобранилац Млађен Мандић, који каже да је у току процедурални поступак.

Ипак, незванично сазнајемо да неће тећи све тако лако. Морају се одабрати добре консултантске куће које ће морати објаснити шта је то друштвена својина, самоуправни споразум, друштвени уговор, сукцесија те заштита страних инвестиција.

Посебно питање биће стручност арбитра. Већ сада је сигурно да он неће бити са простора БиХ, што може бити мач са две оштрице, признаје Мандић.

Предмет арбитраже је одштетни захтјев у износу од око 750 милиона евра на име средства уложених у пријератну изградњу ТЕ Угљевик, накнаде за управљање удруженим средствима и одштете због неиспоручене електричне енергије.

Само за камате Словенци траже додатних 70 милиона марака. Да ли је та дуговања требало и зашто, евентуално, раније нису измирена, као у случају изградње појединих блокова ТЕ Тузла, нисмо успјели сазнати.

Директор РиТЕ Угљевик се није јављао на телефон. Наравно и судски спор ће коштати. Уколико се он изгуби, губитник неће бити само држава.

Ако власти у наредних мјесец дана не схвати озбиљно ову тужбу, а већ је два мјесеца, како смо сазнали узалуд потрошено, ово би могао бити велики удар на електроенергетски сектор Српске.

Да подсјетимо, недавно је Влада већ “исисала” 40 милиона марака из Електропривреде РС кроз трезорске записе, а питање је да ли ће они икада, и бити наплаћени.


(БН ТВ)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ФАЦЕБООК

18.08.2014 07:21

И који је коментар г. Баје.......... ко ће платити када изгубимо ову арбитражу, јер право и правда су на словеначкој страни опет политичари нису криви а све преко наших ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о.п.

18.08.2014 07:22

Јос неколико арбитраза је у припреми, са огромним одстетним захтјевима. За своје ситне интересе урнисали су неке инвеститоре, мислеци да сутра не постоји, или ако некад и додје на наплату, ста се њих тице, неце они плацати, плацаце народ, а сто само једна арбитраза мозе да нас унисти, ста њих брига, ионако не планирају зивјети овдје. Нова власт це стварно морати хитно да се позабави овим питањима, то су огромни ризици за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

18.08.2014 07:22

Ја шта нам влада ради,ја шта нам Додик смјешта.Па има ли ишта у овој јадној и опустошеној нашој земљици да су одрадили како треба,да нису замуљали а при том опљачкали властити народ.Сада ће и овај случај натоварити на грбачу огољеном народу и новој власти од октобра.И ко ће их више гледати и слушати до октобра!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

18.08.2014 07:22

СВИ ЗНАЈУ ЗА ОВАЈ ПРОБЛЕМ И ГУРАЈУ ГЛАВУ У ПИЈЕСАК... ОВО ЈЕ ПРАВИ ПРИМЈЕР КАКО КАТАСТРОФАЛНО РАДИ ОВА ВЛАДА РС И ПРЕДСЈЕДНИК РС, ЖЕЉКИЦУ НЕ КРИВИМ ЈЕР ОНА ТО И НЕ РАЗУМИЈЕ А ДА НЕ ГОВОРИМ КАКО СВОЈ ПОСАО ЗАМИСЉА ДИРЕКТОРИЦА ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ РС, КОЈА ЈЕ ПО СТРУЦИ КЉИГОВОДЈА... ЈОС КАДА ОНАЈ СЕРДАРОВ ПОДНЕСЕ ТУЖБЕНИ ЗАХТЈЕВ ЗА НАКНАДУ СТЕТЕ... ОДЕРАЦЕ НАС, КАД ВАМ КАЖЕМ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста сад

18.08.2014 07:35

Додје вријеме да свако своје хоце...не вазе ратни поклици висе и заузете, записхане територије..куку леле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанез

18.08.2014 07:47

Ал' ће Словенци да се опаре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛО

18.08.2014 08:05

Ово није никакв проблем,јер словенци су такав нарад као и сви гледају само корист,послије рата они немају шта да траже у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ за одштету итд.Прво нека ријеше питање Љубљанске банке и врате људима уштеђевину са каматама е зато они то и раде јер су банкротирали и не знају гдје се налазе,а ми у РС све дадошмо њима да би они по свјету подржавали све наше непријатеље јадан смо ми народ још да се поредима са изгубљеном нацијом, браво ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

18.08.2014 08:29

Словенија је закљуцивала споразуме са БИХ, а не са РС,Тако да РС нема ниста са овим!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

18.08.2014 09:14

ТЕ Угљевик је правни наследник бивше ЕП БиХ, и сви дугови падају на правног следбеника ТЕ Угљевик. Од самог почетка рата Српски народ је у БиХ имао политичко руководство које је водио погрешну и самоубилачку политику. Политичко руководство Српског народа није било зрело времену и ситуацији у којој се нашло. Онај ко мисли да дуг од 750 Мил евра неће бити враћен је се грдно преварио. То је стварно постојећи дуг који ће РС да баци у једну изолацију и неизвесност. Силеџијска политика, набуситост, надувеност, умишљеност, непотизам, криминал и корупција су врх леденог брега који смо на том пољу досегли. У инстуцијама РС напримали су неписмених и нестручних кадрова који само примају плату а ништа не раде, а врло добро је у свету познато да Институцију не чини шеф те институције него кадрови. Код нас све иде по непотизму, по Бајине и дедине линије. Ово је процес уништавања једног народа. Овде будућности нема, само је прошлост која нас окружује и качи нам се стално о врат. Ми уопштено не можемо и никада нећемо изаћи из те прошлости. Ми смо осуђени на уништење. Људи који нас воде су опчињени сами собом и никако да се пробуде из сна у коме се налазе. Сан је једно а јава је друго. Сви ми знамо да смо банкротирали, да су дугови доспели на наплату, да будућности овде нема, само нам Баја и свита около још то званично нису рекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

18.08.2014 09:40

Ала це мо по ...ити ,браво за неспособне руководиоце РС свака цаст федерацији од 2009 ниста не дугују Словенцима .Како це то објаснити то наси руководиоци на највисим ниво има ? Је ли време да неко судски одговара за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

18.08.2014 12:26

Ови ''наши експерти'' баш ништа не знају да ураде како треба, а што је најтужније ми испаштамо због тога и наша ће дјеца враћати кредите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.08.2014 14:38

Ја ста нам ради ова влада па то је хаос!Има ли иста у овој јадној земљи да су они одрадили како треба а да нису напунили своје дзепове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

електрицар

18.08.2014 14:58

НА АРБИТРАЗУ ПОСАЉИТЕ МИН КОВАЦЕВИЦА И СОЊУ СЕКРЕТАРА СКОЈА ДА СЕ ОНИ НАГОДЕ СА СЛОВЕНЦИМА Е НАРОДЕ СТА СИ ДОЦЕКАО СА ОВАКВИМ СТРУЦЊАЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

18.08.2014 15:01

Зар заиста мислите да је ово слуцајно. Ово су наместене ствари како би електропривреда без тендера била предата а коме другом него мудрим Словенцима. Баје и бајице се уграде нестану и ником ниста. Па, докле бре народе да тудје игранк ми плацамо. Ускоро це и нас као робље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

18.08.2014 17:34

Па ко је био на власти 2001. Кад га је потписао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИТАТ

18.08.2014 17:40

РС ЈЕ СТАБИЛНА И НИЈЕ ПРЕЗАДУЗЕНА. ЦВИЈЕТАЈУ РУЗЕ ЈА САМО СЛУСАМ МОГ СЕФА. Е ТО НАМ ТРЕБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

држава бих

18.08.2014 19:49

Зашто се сада спомиње држава БИХ? Гдје је била држава БИХ када је Додик,са Италијанима потписивао изградњу централа на Дрини? Овдје је у питању обавеза правног лица,у овом случају Електропривреде РС,а нормално и обавеза оснивача а то је Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАНАЛУЦКО ПОЉЕ

18.08.2014 23:12

МИНИСТАР КОВАЦЕВИЦА ЈЕ У ПРВИХ ДЕСЕТ НАЈКРУПНИЈИХ КРИМОСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шојић

19.08.2014 06:44

Оде и ЕП РС у приватне руке, само посматрајте развој ситуације...Ако Баја побједи то је готово у идуће 2 године, наравно уз одређени постотак (двајс...али много је...двајс...ја с паре имам однос као мајка с дјете )

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

19.08.2014 07:53

Ста казе овај, странци не разумију ста је друствена својина. Сигурно је КАРЛ МАРКС био домаци из Лактаса. Предлозијо бих овим из домацег правног система следеце: Посто они нису струцни ни способни да било коме ста објасне, да ангазују најбољег струцњака за Право и Медјународно Право Господина Др Војислава Сесеља. Колико су забрљали, не мозе их ни он спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУКОСАВЉЕ

19.08.2014 08:05

МИНИСТАР КОВАЦЕВИЦ ИЗЛАЗИ У НАСТАВЦИМА СА СВОЈИМ АФЕРАМА АЛИ МИ ЛАГАНО АРХИВИРАМО САВ ВАС РАД И РАД МИНИСТАРСТВА И АГЕНЦИЈЕ ЗА КОНЦЕСИЈЕ И ЊИХОВИХ ЦЛАНОВА ПРАТИМО. УПОЗОРЕЊА ДА ДОДЈЕЛИТЕ КОНЦЕСИЈУ НИСКОГРАДЊИ УЗ КРСЕЊЕ ПРВЕ И ОСНОВНЕ ЗАКОНСКЕ ОДРЕДБЕ О КОНЦЕСИЈАМА А СВАКО СЛЕДЕЦИ КО ВАС ЗАМЈЕНИ МОРАЦЕ ДА ПОНИСТИ ТАКО ДА ЈЕ ТРУД УЗАЛУД А РОБИЈА НЕ ГИНЕ А ЈЕДИНО СТО ЦЕ И НИСКОГРАДЈА БИТИ У САНСИ ДА ТУЗИ ДРЗАВУ ЗА НАКНАДУ СТЕТЕ ПА РАЗМИСЛИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

угљевик

19.08.2014 17:15

Додик и ова Влада немају никакве везе са овим рат је заврсен 95 тада се требало мислити о овоме а ја опет гласам за Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

20.08.2014 18:17

Словенци ће да добију спор и не само то већ ће због тог кочити европски пут, уколико га икад буде.

ОДГОВОРИТЕ