Половина јавних предузећа губиташи

Укупан губитак јавних предузећа у РС прошле године износио је готово 72 милиона КМ, али су јавна предузећа и поред тога генерално успјела пословати с плусом од око пет милиона марака, јер су остварила укупан добитак од око 77 милиона КМ, показују подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Српске.

Република Српска 12.08.2014 | 08:50
Половина јавних предузећа губиташи

Међу највећим губиташима, од 125 јавних предузећа, колико је доставило финансијски извјештај АПИФ-у за прошлу годину, налазе се "Жељезнице РС", "Путеви РС", затим "Поште Српске", те Олимпијски центар "Јахорина" и приједорска "Топлана".

Са друге стране, треба рећи да су међу највећим добитницима "Електропривреда РС" и три њена зависна предузећа, и то "Хидроелектране на Дрини", "Хидроелектране на Требишњици", те Рудник и Термоелектрана Гацко. Поред њих, међу топ пет добитника нашло се и предузеће "Шуме РС".

Поред тога, званични подаци показују да је, од 125 предатих завршних рачуна за прошлу годину, 66 јавних предузећа пословало са добитком, а њих 59 са губитком.
Треба напоменути и то да је у прошлој години, у односу на 2012. дошло и до смањења броја радника у јавним предузећима у РС.

Из АПИФ-а су прецизирали да у РС има 149 јавних предузећа, од којих је 125 предало финансијски извјешај за прошлу годину и да је по томе укупан добитак јавних предузећа у РС прошле године износио 76.679.979 КМ, док је губитак 71.780.362 марака.

"Укупан добитак јавних предузећа у РС за 2012. годину био је 26.970.606 КМ, док је губитак у тој години био 70.722.287 марака", навели су из АПИФ-а.

Драган Савановић, директор "Жељезница РС", рекао је да је и у шестомјесечном обрачуну за 2014. годину губитак још већи, те да нема изгледа да ће доћи до побољшања стања, имајући у виду штету која је настала од поплава, а која се мора санирати, што ће се као трошак показати на крају године.

"Стање може бити само лошије, нарочито што се стално повећавају финансијски расходи, који подразумијевају камате, затезне камате на дуговања. Није могуће поправити стање ако се не промијени укупан амбијент у коме 'Жељезнице' живе и раде", рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, ово предузеће је у мајским и августовским поплавама претрпјело огромну штету. Он је рекао да је саобраћај успостављен, али да су извршене само најминималније поправке.

Вујо Вукмирица, професор Економског факултета у Бањалуци, истакао је да је једна свеопшта појава да су јавна предузећа у губицима, а да су разлози за то многоструки.

"Мислим да је највећи дио тих проблема системске природе и ствар менаџмента", сматра Вукмирица и додаје да многа јавна предузећа послују позитивно.

Према његовом мишљењу, не треба сва јавна предузећа посматрати кроз исту призму, већ треба извршити одговарајућу селекцију.

"Нека јавна предузећа су стварно системски доведена у лош положај, а друга која послују позитивно можда су у монополском положају, тако да можда треба извршити одговарајућу селекцију и не стављати их у исти кош", истакао је Вукмирица.

Он сматра да проблем појединих јавних предузећа није у вишку радника, већ у недостатку атрактивних и савремених програма.

"Дакле, треба тражити нове програме, производе, дјелатности, нова поља рада, па кроз њих запошљавати постојећу и нову радну снагу", истакао је Вукмирица додајући да смањени број радника такође може правити губитке, уколико сама фирма није водила рачуна о техничкој и кадровској модернизацији.

Топ 5 губиташа

1. "Жељезнице РС"
2. "Путеви РС"
3. "Поште Српске"
4. Олимпијски центар "Јахорина"
5. "Топлана" Приједор

Топ 5 добитника
1. "Електропривреда РС"
2. "Хидроелектране на Дрини"
3. "Хидроелектране на Требишњици"
4. "Шуме РС"
5. Рудник и Термоелектрана Гацко

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

прњаворцанка

12.08.2014 11:13

Како моземо видјети све су губитници предузеца којим управља Влада РС или неко близак насој власти. Одлицно пословање људи! Зар не видите да сте упропастили све???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.08.2014 11:18

Хвала Богу сто су избори ове године инаце би нас распродали и упропастили као и до сада сто су сва дрзавна предузеца. Нема наде за нас младе у овој дрзави све док је снсд на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартина Прњавор

12.08.2014 11:23

Ко јос не видиразлог за промјене нека се увјери сада. Зар не видите колико је лосе стање у РС? Снсд нас је упропастио и ми висе немамо и не знамо како да зивимо. Цекам изборе и цекам СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола_исток

12.08.2014 14:28

Тренд који траје већ годинама и којег треба прекинути у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

12.08.2014 20:03

Е једва чекам да видим те вајне експерте из Коалиције за промјене да поправе ова јавна предузећа која су у губицима. Људи моји, колико незналица на овим форумима!? Фино је рекао овај профа, ствар је у старим технологијама и новим програмима, има наравно и вишка радника. Али ко је то спреман да улаже силне десетине и стотине милиона марака да би то све постало модерно и одрживо. Из Европе а и свијета неће нико. Јер, господо који пишете неписмене и непромишљене коментаре, РС има само 1,3 мил. становника, то је предграђе једног већег европског града!? Дакле, да видим те чаробњаке из СДС како ће рјешити оно што је сигурно нерјешиво. Мали смо, много мали за било какву озбиљну причу...Кад дођу ови "бољи политичари", онда ће бити по оној "сјаши курта да узјаши мурта" и тако све у круг. Права вртешка...

ОДГОВОРИТЕ