Тајни план Меркел и Путина - гас за Крим?

Немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин кују тајни план како би се мирним путем окончала међународна криза у Украјини, пише британски лист "Индипендент".

Свијет 01.08.2014 | 07:20
Тајни план Меркел и Путина - гас за Крим?

Према наводном договору, Европа би за признање Крим у саставу Русије, добила сигурно снабдевање руским гасом.

Основни циљ тајног мировног плана је, како тврди лист, стабилизација украјинске границе и обезбеђивање снажних економских подстицаја финансијски осиромашеној Украјини, нарочито путем новог енергетског споразума који би осигурао снабдевање гасом Украјине и Европе.

Контроверзни план предвиђа најпре да међународна заједница призна независност Крима и његово припајање Русији, што би неке чланице Уједињених нација тешко да прихватиле.

Извори блиски тајним преговорима канцеларке и руског председника, наводе да би у случају постигнутог договора, Русија морала одмах да повуче своју финансијску и војну помоћ проруским снагама на истоку Украјине.

Истовремено, Украјина би морала да одустане од чланства у савезу НАТО. Русија би заузврат престала да блокира или да се меша у нове трговинске односе између Украјине и Европске уније.

Украјинци би такође добили нов дугорочни споразум са Гаспромом о будућим испорукама гаса и цени, и Москва би исплатила одштету Украјини од милијарду долара због губитка ренте коју је Русија плаћала Кијеву док су њене снаге биле стациониране на Криму и у Севастопољу.

Ови покушаји немачке канцеларке да посредује између Путина у украјинског председника Петра Порошенка, обустављени су, међутим, након обарања малезијског авиона МХ17 на истоку Украјине, пише "Индипендент".

Али, добро упућени извори јуче су за британски лист рекли да је "немачки мировни план још увек на столу и да се очекује да ће преговори бити настављени након окончања истраге о узроку пада авиона у којем је погинуло 298 људи.

Портпарол британског министарства спољних послова рекао је да нема сазнања да се воде било какви преговори и додао да је мало вероватно да би САД или Британија пристали да признају Крим у саставу Русије.

У немачкој амбасади у Лондону, такође нико није желео да коментарише ове наводе, додаје британски лист.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боо

01.08.2014 07:52

Ма ова Меркелова да има имало висе памети , а сигуран сам да није ни толко глупа па да окрене Њемацку према Русији и батали ова америцка г . . . а ,било би и висе мира а мање ратова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема везе

01.08.2014 08:30

Русија це брзо бити водец у свјета каква Америка и Њемацка... Тако и треба Путине заврни гас па нек виде ста це....

ОДГОВОРИТЕ