Стотине милиона чекају конкретне пројекте

Иако је од донаторске конференције у Бриселу, на којој је на име помоћи БиХ прикупљено 809 милиона евра, прошло петнаестак дана, власти БиХ и представници локалне управе готово ништа нису урадили на осмишљавању ургентних пројеката реконструкције у које би се ова немала средства слила.

Босна и Херцеговина 30.07.2014 | 22:55
Стотине милиона чекају конкретне пројекте

Наиме, у ситуацији потребе хитног опоравка земље разорене поплавама и помоћи бх. домаћинствима, сваки дан за хиљаде грађана нова је трка с временом због потребе оспособљавања властитих домова до доласка јесени.

Ипак, у БиХ влада уобичајена конфузија и као да сви чекају "некога" да повуче први потез у пирамиди одговорности и одлучивања. Сви покушаји да се надлежних институција у БиХ добију информације о томе шта је до сада урађено када су у питању конкретни планови утрошка донација и кредитних средстава остали су безуспјешни.

Истовремено, представници међународне заједнице јасни су у намјери да обезбијеђени милиони заврше у правим рукама и на правим мјестима, али кроз конкретне пројекте.

Отуда и недавна порука Хидеа Јамазакија, амбасадора Јапана у БиХ, који је исказао разочерење чињеницом "да надлежне институције у БиХ још нису представиле конкретан план обнове земље након поплава".

С друге пак стране, неки од највећих донатора и кредитора, попут ЕУ или Свјетске банке, већ имају властите планове утрошка ових средстава, који подразумијевају и јасне механизме финансијске контроле.

Из Делегације ЕУ у БиХ подсјећају да је Европска унија већ обезбиједила 87 милиона евра из планираних и постојећих ИПА програма.

"Од тог износа, 42 милиона евра већ су доступна БиХ, док ће преостала средства ускоро бити на располагању. Ова 42 милиона евра су припремљена за имплементацију и они ће се користити за реконструкцију 4.000 стамбених јединица и 100 школа, те за подршку малим и средњим предузећима и породичним газдинствима", каже Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ.

Она наглашава да ће Делегација ЕУ у БиХ бити одговорна за надгледање пројеката које финансира Европска унија.

"Имамо строге контроле и ревизију пројеката како би се осигурало да ће новац који дају порески обвезници ЕУ бити утрошен на транспарентан начин", истиче она.

Из канцеларије Свјетске банке у БиХ потврдили су да ће њихов кредит од 100 милиона долара бити оперативан најдаље за два мјесеца.

"Очекујемо да ће средства бити расположива већ почетком септембра, након што буде проведена ратификација кредитног аранжмана у парламенту БиХ. Осим овог пројекта, СБ са партнерима у БиХ разматра и могућност реструктурирања неких од већ постојећих пројеката у БиХ у сврху хитне реконструкције и опоравка након поплава", истичу из канцеларије Свјетске банке.

И Свјетска банка потенцира јасне механизме контроле управљања средствима.

"Сви пројекти СБ-а се проводе уз примјену строгих правила и процедура које регулишу не само финансије, него и друге параметре, као што су заштита околине и социјални развој", истичу из ове велике финансијске институције.

Из Амбасаде САД у БиХ подсјећају да су до сада додијелили или одобрили више од 14,4 милиона долара за директну помоћ и обнову након поплава.

"Више од 11,5 милиона долара се користи за помоћ у обнови живота у урбаним и руралним срединама, укључујући обнову инфраструктуре, одобравање малих донација пољопривредницима и малим подузетницима, као и промовисање безбједног повратка угрожене дјеце у школе на јесен", истичу из Амбасаде. Наводе да се сва ова средства распоређују у договору с осталим донаторима, цивилним друштвом и партнерима из бх. власти, укључујући и 10 милијона долара од тог износа којим ће заједнички располагати владе БиХ и САД.

"Од укупно 14,4 милиона долара, 4,4 милиона су већ обезбијеђена. Преосталих 10 милиона је доступно и биће имплементирано кроз низ пројеката помоћи обнове живота у урбаним и руралним срединама", истичу из америчке амбасаде.

И Влада Шведске је један од највећих појединачних донатора, са укупно четири милиона евра за Србију и БиХ (по два милиона) само за поплаве.

Из Амбасаде Шведске у БиХ појашњавају да је СИДА (Шведска агенција за међународни развој) већ измијенила неколико пројеката које ова земља финансира или суфинансира, повећавајући буџет тих пројеката.

"Највеће измјене усмјерене су на очување радних мјеста у приватном сектору. Наравно, не смијемо заборавити и на хуманитарну помоћ шведске цивилне агенције која је донирала опрему за филтрацију воде, вриједну чак седам милиона шведских круна", истичу из Амбасаде.

Када је, пак, ријеч о финансијској контроли пројеката, наводе да СИДА примјењује неколико механизама, укључујући и детаљне процјене, финансијске ревизије, али и независне процјене путем спољних консултаната.

Младен Ћавар, замјеник министра безбједности БиХ, истиче да је у Министарству отворена "Етичка линија" гдје је анонимним позивом могуће пријавити корупцију, односно сваку злоупотребу утрошка донаторских средстава.

"Ради се о суставу, односно софтверу који нам је донирао невладин сектор и до сада нисмо имали значајнијих позива. Сваку такву информацију Министарство безбједности ће доставити надлежном тужиоцу на даље поступање", истиче Ћавар.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срамота

30.07.2014 23:44

Срамота од опстинских циновника, наспособни да ураде пројекте да помогну локалне заједнице! Битно је њима да плата иде, и кампања поциње!

ОДГОВОРИТЕ