Штрбац: Стид ме што сам био судија

У наставку суђења групи Дарка Шарића прегледан снимак судског отварања сефа главног Шарићевог адвоката за куповину некретнина у Војводини Радована Штрпца.

Србија 30.07.2014 | 17:54
Штрбац: Стид ме што сам био судија

У сефу ништа није пронађено.

Пошто су констатовали да у сефу у Војводјанској банци у Новом Саду нема ништа, осим три гумице, истражни
судија Драган Лазаревић, који је обавио преглед, на снимку каже: "На  моје и Драганино незадовољство у сефу нема ништа".

После тога, за реч се јавио Штрбац и критиковао што је судија Лазаревић тако нешто изговорио.

"Срамота ме је што сам 20 година био судија и што сам био део овог правосудја, због тога што је судија Лазаревић незадовољан што у сефу није нашао ништа. Толико о владавини права и европским тековинама којима тежимо", рекао је Штрбац.

Раније данас на судјењу Штрбац је обавестио Специјални суд да је поднео уставну жалбу због кршења људских права у другом поступку који се против њега води за одавање службене тајне.

Штрбац је рекао да је као окривљени по закону дужан да обавести суд о томе да тужилаштво против њега води кривични поступак у ком га терети за подстрекавање на одавање службене тајне.

Он није детаљније говорио зашто је поднео жалбу Уставном суду.

Против Штрпца се води преткривични поступак за удруживање ради вршења кривичних дела и одавање службене тајне због сумње да је Шарићевој групи преносио поверљиве полицијске информације о праћењу и
прислушкивању, које је добијао од полиције.

Осим њега поступак се води и против бившег шефа кабинета министра унутрашњих послова Бранка Лазаревића као и против Родољуба Радуловића званог Миша Банана оптуженог за шверц кокаина који је у бекству.

Кривичном пријавом је обухваћен и начелник Службе за специјалне истражне методе у УКП МУП-а Србије Борис Гара који се терети само за одавање службене тајне.

Према писању медија, Лазаревић се сумњичи да је Штрпцу преносио информације о праћењу и прислушкивању припадника Шарићеве групе, а које је добијао од Гаре.

Судјење за прање новца је настављено прегледом писане документације и других доказа о прању новца Шарићеве групе.

Прегледани су и извештаји вештачења садржаја компјутера оптуженог Небојше Јестровића, после чега је он тражио да му се врате два рачунара која су му привремено заплењена.

Шарић је оптужен да је са осталим припадницима своје групе улагањем у легалне финансијске токове, приватизацију и куповину предузећа и хотела и пољопривредног земљишта опрао око 22 милиона евра у Србији.

Према сумњама тужилаштва, главни човек за контакте Шарићу је био Радован Штрбац, а преко ког је пљеваљски нарко бос ускоро упознао Милета Јерковића (сведок), Зорана Цхопића као и главне људе “Металс банке” преко којих је вршио пословне трансакције.

На мети Шарића првенствено су била војводјанска предузећа, која су у власништву имала хотеле, ресторане, али и богате земљишне поседе. Вредност ових предузеца процењује се на десетине милиона евра.

Шарићу, његовим родјацима и сарадницима је, током кривичног поступка који траје више од четири године, привремено одузета имовина вишемилионске вредности у Београду, Крагујевцу и Војводини. Ту су предузећа, куће, хотели, станови, парцеле, гараже, аутомобили, новац,...

Покретне ствари и инвентар продати су раније како им не би опала вредност, а непокретностима управља Дирекција за одузету имовину давањем у закуп или државним органима на коришћење.

Поступак прања новца био је сложен. Осниване су оф-шор компаније које су пребацивале "прљав" новац у Србију. Новац је уплаћиван је на рачуне домаћих предузећа, а део новца је у кешу полаган у новосадској Металс банци.

Новац зарадјен од дроге коришћен је за издавање банкарских гаранција које су затим употребљене у приватизацији друштвених предузећа, као што су Млади борац из Сенте, новосадски Путник, Митросрем из Сремске Митровице и Палић из Суботице.

За кривично дело за које се терете оптужени запрећена је затворска казна од две до 12 година. Шарићу и његовим сарадницима сутра се наставља судјење за шверц укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Коментари / 0

Оставите коментар