Влада уништава мале и сиромашне општине

Новом Одлуком о учешћу градова и општина у расподјели прихода од индиректних пореза, која се примјењује од 01. јула, Влада Републике Српске ће уништити мале и неразвијене општине.

Република Српска 30.07.2014 | 07:09
Влада уништава мале и сиромашне општине

Одлука има низ мањкавости и недосљедности, појединим општинама ће буџети бити преполовљени, а другима значајно умањени иако неке од њих имају знатно више становника него на попису 1991. године, резултат је анализе пословног портала ЦАПИТАЛ.ба.

Одлуком Владе, веће и развијеније општине добиће више новца, а сиромашније још мање.

Одлука Владе препуна је нелогичности. Прво донесена је на пола фискалне године (буџети општина и градова су одавно усвојени). Друго, одлука се базира се на прелиминарним резултатима избора што је само по себи незаконито и може бити оборено на Уставном суду.

Треће, заснива се на принципу „отми малима да би дао великима“.

И на крају Влада у основном критерију за додјелу средстава (повећање или смањење броја становника на последњем попису у односу на попис из 1991. године) показује своје недосљедност и дискриминисање локалних заједница. На примјер у случају општине Пале која има више становника по новом попису, а коефицијент расподјеле јој је умањен (-5,72%)
 
ПОСЉЕДИЦЕ

- Убрзано исељавање становништва из општина којима су смањени приходи
-  Најмање двије општине су доведене у позицију да де фацто буду укинуте (Доњи Жабар и Источни Стари Град), јер су им приходи смањени 42.39% и 38.48%.
-  Већи број општина ће имати проблема са извршавањем основних функција
 
АНАЛИЗА

У оштећеним општинама увјерени су да су начелници и градоначелници великих општина и градова искористили свој утицај на министра финансија Зорана Тегелтију, који се на почетку противио, али на крају као што се види, попустио.

Одлуком Владе, од 63 јединице локалне самоуправе, 26 општине и града имају веће коефицијенте у односу на раније, и они се крећу од 0,64% за општину Градишка до 28,10% за општину Осмаци. Осим Града Источно Сарајево чији коефицијент је нижи за 3,80%, осталих пет градова има веће коефицијенте и то: Бања Лука 1,58%, Добој 3,27%, Бијељина 8,67%, Требиње 11,20% и Приједор 11,47% за текућу 2014.годину.

Осталих 37 јединица локалне самоуправе у РС, које већином припадају групама неразвијених и изразито неразвијених општина, примјеном нове Одлуке имају значајно снижене коефицијенте у односу на досадашње.
Коефицијенти су нижи у просјеку за 10,97%, односно крећу се од -0,36% за Источну Илиџу до -42,39% колико је коефицијент умањен за општину Доњи Жабар.

Буџети развијених јединица локалне самоуправе су најмање погођени измјеном учешћа општина и градова у приходима од индиректних пореза. Од укупно 16 општина и градова који припадају овој групи развијености у складу са Одлуком Министарства управе и локалне самоуправе донијетом за 2014.годину, три општине имају смањене коефицијенте, и то Дервента (-15,11%) , Пале (-5,72%) и Прњавор (-7,97%).

У групи средње развијених општина, већина општина има смањене коефицијенте, њих 9 од укупно 14 општина. Највећи пад има општина Вишеград чији је коефицијент учешћа у приходима од индиректних пореза мањи за 21,67%, затим општина Козарска Дубица (-18,53%), Соколац (-10,86%) и Србац (-10,59%). Општине Источно Ново Сарајево и Котор Варош имају повећање коефицијента за преко 10%, и то 18,63% и 11,98%, респективно.

Буџети неразвијених општина су највише погођени измјеном коефицијената о расподјели прихода од индиректних пореза. Коефицијенти за 14 општина које се налазе у овој категорији развијености пали су у просјеку за 11,44%. Највећи пад коефицијента има општина Доњи Жабар од 42,39%, затим општина Петрово 26,84% и Власеница 24%.

Највећа дио прихода општина Доњи Жабар, као и већина неразвијених и изразито неразвијених општина, остварује по основу прихода од индиректних пореза. Тако у усвојеном буџету општине Доњи Жабар за 2014.године од укупног буџета од 1.823.402,00 КМ, приходи од индиректних пореза планирани су у износу од 1.400.000,00 КМ, што представља 77% укупног буџета. С обзиром на умањење коефицијента за расподјелу од чак 42,39% за 2014.године општина Доњи Жабар ће у другој половини 2014. године остати без око половине планираних прихода.

Слична ситуација је и са неразвијеним општинама, гдје општине Источни Стари Град и Источни Мостар имају пад коефицијента од преко 20%.

Буџети неразвијених и изразито неразвијених општина, поред свих удара економске кризе, измјене законских рјешења на штету општинских буџета, умањења гранта за неразвијене и изразито неразвијене општине, сада су додатно умањени смањењем коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза.

Имајући у виду да овај извор прихода у буџетима већине јединица локалне самоуправе представља најзначајнији извор финансирања, у неразвијеним општинама чак и преко 60%, умањење коефицијената угрозиће нормалан рад неразвијених и изразито неразвијених општина и довести у питање извршавање њихових надлежности.

Износ грантова које Влада РС додјељује неразвијеним и изразито неразвијеним општинама има тенденцију пада, тако да је за 2011. годину издвајање било 3,5 милиона КМ, за 2012. годину два милиона КМ, за 2013. годину 1 милион КМ, а за 2014. годину и поред бројних иницијатива упућених Влади од стране Савеза оштина и градова РС за повећање овог износа, предвиђено је само ЈЕДАН милион КМ.

Још 2011. године, када је висина гранта за неразвијене и изразито неразвијене општине била 3,5 милиона КМ, начелници ових категорија општина РС сматрали су да је помоћ коју добијају од Владе РС путем гранта неразвијеним и изразито неразвијеним општинама недовољна. Из тог разлога они су у октобру 2011. године покренули иницијативу и упутили допис Влади да се у буџету РС за 2012. и у буџетима наредних година за изразито неразвијене ЈЛС планира грант у износу 1% од средстава које се дозначују РС са Јединственог рачуна умањеног за износ спољног дуга РС (што би износило више од 10 милиона КМ).

Међутим, Влада је игнорисала овај захтјев и средства нису била планирана у буџету за 2012. годину. Слична ситуација се наставља и наредних година. Све иницијативе и приједлози за рјешавање тешке ситуације у којој се налази више од половина јединица локалних самоуправа у РС, упућени према Влади РС, нису наишли на разумјевање.

Чињеница је да ове општине почињу да још више заостају у свом развоју и у складу са Одлуком о степену развијености јединица локалне самоуправе у РС, донесену од стране Министарства управе и локалне самоуправе за 2014. годину, једна општина је прешла из категорије неразвијених у категорију изразито неразвијених општина. У складу са новонасталим промјенама коефицијената расподјеле прихода од индиректних пореза може се очекивати да се овакав тренд не само настави у будућности, већ и значајано појача.

Доношењем нове Одлуке о учешћу градова и општина у расподјели прихода од индиректних пореза и начину распоређивања тих прихода (Службени гласник РС бр. 56/14) престаје да важи Одлука из 2009.год. (Службени гласник РС бр. 104/09). Измјењени коефицијенти расподјеле прихода од индиректних пореза у складу са новом Одлуком почињу да се примјењују од 01.07.2014.год. и утицаће на буџете свих јединица локалне самоуправе.

Начелници тражили хитан састанак

Представници 25 општина Републике Српске затражили су од премијера Српске Жељке Цвијановић да се најкасније до 31. јула састане са начелницима свих општина које су оштећене прерасподјелом прихода од индиректних пореза. Ово је један од закључака са састанка начелника 21 општине који је 24.7.2014. одржан у Петрову, на иницијативу начелника ове локалне заједнице Озрена Петковића. Челници општина траже да одлука одмах буде поништена и да се расподјела до 2016. године обавља по коефицијенту из 2009. године.

У случају да се Влада оглуши о захтјеве, најављено је предузимање „законом предвиђених мјера“. Представници општина и градова који сматрају да су оштећени измјеном коефицијента расподјеле прихода од индиректних пореза наводе да је одлука Владе Републике Српске о учешћи општина и градова у приходима од индиректних пореза и начину распоређивања тих прихода „дискриминаторска и стратешки погубна“.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

номад

30.07.2014 05:19

9 година систематског униставања РС довело је до потпуног застоја функционисања малих опстина. Да ли у овој дрзави постоји неко паметам за кога је ова власт добра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

30.07.2014 05:36

да су паметни као сто нису, све мале опстине би биле укинуте и спојене у једну вецу или припојене вец постојецој... или ми неко мозе да објасни цему постоје опстине као сто су доњи забар? истоцни дрвар? истоцни мостар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нестраначки

30.07.2014 05:49

Мени стварно није јасно због чега се диже толика прашина, па господо расподјела прихода од индиректних пореза врши се на основу броја становника. Задњи попис је показао колико која општина има становника, и хоће ли оне општине које су до сада приказивале да имају већи број становника одговарати за такав поступак и наравно вратити новац који није њима припадао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

30.07.2014 06:15

Мајко моја,ја шта раде,системски уништавају народ!Па ко им (му) је крив што је и због таквог начина односа према локалним заједницама изгубио повјерење бирача,као и очигледног криминала и корупције!Ако ни због чега,онда само због тога да скинемо багру у октобру,издржаћемо и ову биједу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

30.07.2014 06:43

Причају нам о Великој Србији, очувању Републике Српске, референдуму... а истовремено обичном, просјечном човјек отимају и комад хљеба, и посљедњи залогај из уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

30.07.2014 06:59

Ма влада је уништила све није само мале општине,видитте да је у сваком ресору дубиоза тотална.ПРОМЈЕНЕ МОРАЈУ СЕ ДЕСИТИ ИЛИ НАМ СЕ НЕ ПИШЕ ДОБРО !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остављам коментар

30.07.2014 08:26

....ће уништити........ а зар већ нсу уништене

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

30.07.2014 10:00

Боље им је да се не играју са Дубицом , припасти Приједору нећемо никад....

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

30.07.2014 10:33

То сто Србима управљају проклетници је нас проблем а не људи који зиве по тим малим опстинама које сад казњавају. Па кад падне снијег на Романији то нико не цисти, буде боб стаза од Пала до Зворника.А то није тако никад било, јер је раније постојала дрзава у којој политицари нису крали!! Зато, то није проблем малих опстина него је проблем крадје у РС! Над Србима не само сто се геноцид врси у рату него и у миру!

ОДГОВОРИТЕ