Србија не пристаје на ултиматуме

Први потпредсједник Владе Ивица Дачић изјавио је да се Србија, вођена сопственим искуством, залаже за то да украјинска и остале кризе буду ријешене дијалогом и окончане мирним путем, те нагласио да Србија задржава неутралну позицију када је ријеч о конфликту између Русије и Украјине.

Србија 28.07.2014 | 14:46
Србија не пристаје на ултиматуме

 Дачић је, након разговора са шефом дипломатије Италије Федериком Могерини, поновио да Београд са великом забринутошћу гледа на дешавања у Украјини и сматра да је у конфликту попут овог увијек боље сјести за преговарачки сто и учинити да мирним путем дође до деескалације сукоба. Он је одбацио наводе појединих медија да је Могеринијева, чија земља тренутно предсједава ЕУ, дошла у Београд са ултиматумом да Србија подржи политику Уније према украјинској кризи, истичући да Србија не функционише на принципу ултиматума.

"Србија се залаже за мир и дијалог", поручио је Дачић. Он је рекао да ће Србија учинити све да испуни 31 поглавље у преговорима са ЕУ, које се односи на усклађивање државне спољне политике према политици Уније. Могеринијева је рекла да ЕУ очекује да ће Србија повећати степен усаглашености спољне политике са политиком Уније. Говорећи у украјинској кризи, Могеринијева је нагласила да је став Уније да је суштински важно извршити политички притисак на Москву да реализује оно што је обећала након трагичног пада малезијског авиона. "Унија је исказала јединство у мишљењу да је потребно превазићи разлике између ријечи и дјела. Потребно је омогућити истрагу и измјестити тијела страдалих", рекла је Могеринијева.

Када је ријеч о ескалацији сукоба на Блиском истоку, она је навела да је стање тамо неприхватљиво и изразила наду да ће обје зараћене стране испоштовати захтјев Савјета безбједности да обуставе ватру на један дан, када муслимански вјерници дочекују велики празник Рамазан. Могеринијева је истакла и да је Италија учинила све да помогне грађанима Србије да превазиђу тешку ситуацију изазвану поплавама и најавила да ће помоћ италијанске Владе и италијанских грађана Србији бити настављена и током обнове.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хахахха

28.07.2014 12:58

има ко да и прица о тим питањима,до неки дан зандармерија га 'апсила :Д,заједно са осталим мисковицима .спасио се сто је улетио у политику

ОДГОВОРИТЕ