Пријети несташица какаоа

Цијене какаоа ће и даље расти под утицајем повећане тражње, посебно у земљама с растућим економијама, због смањене производње и спекулација до којих ће неизоставно доћи у новонасталим околностима.

Свијет 28.07.2014 | 08:24
Пријети несташица какаоа

Наиме, велики број пољопривредника у западној Африци прешао је са узгајања какаоа на гајење каучука или производњу палминог уља.

Поред тога, производња какаоа опала је широм Венецуеле, која је некада производила половину укупуне свјетске производње ове културе.

Данас Обала Слоноваче и Гана дају више од половине свјетске производње ове културе, неопходне за прављење чоколаде.

Прошле године Венецуела је произвела 14.000 тона какаоа, најмање у посљедњих 50 година, јер пољопривреда пропада у економији у којој доминира нафта.

Та земља, која има највеће резерве нафте на свијету, увози 70 одсто хране за своје становништво.

Произвођачи чоколаде и даље цијене венецуелански какао као један од најбољих на свијету, поготово сорту криољо, а Влада Венецуеле пропушта златну шансу да уновчи све већи апетит остатка свијета за чоколадом.

Како предвиђају аналитичари, ситуација се неће промијенити ни у наредним годинама.

Потражња ће и даље расти, а произвођачи неће моћи да је задовоље, што ће још више разбуктати раст цијена ове сировине.

Највећи произвођачи чоколаде, као што су швајцарски "Баррy Цаллебаут" и "Нестле", већ су реаговали, придруживши се иницијативи "Цоцоа ацтион", коју је половином маја ове године покренула међународна фондација "Цоцоа".

Дванаест разних удружења из цијелог свијета, која подржавају производњу какаоа и чоколаде, ангажовала су се у напорима да 300.000 узгајивача ове културе у Гани и на Обали Слоноваче удвостручи производњу до 2020.

Још није познато да ли ће ова иницијатива уродити плодом, али оно што је сигурно јесте да ће цијене дотле и даље расти, уз ризик да чоколада постане луксузна роба.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

28.07.2014 07:34

Почињем се привикњавати одма сад наручујем двије кугле сладоледа од ваниле.

ОДГОВОРИТЕ