Селектори који су остали без посла после СП!

Недељу дана по завршетку Светског првенства половина репрезентација учесница је остала без селектора који су их предводили у Бразилу. Већина их је платила цех слабим резултатима, док су други, попут Ван Гала, Халилхоџића и Спалетија, већ пронашли нови посао.

Фудбал 26.07.2014 | 21:40
Селектори који су остали без посла после СП!

Светско првенство у Бразилу однело је и прве "жртве". Још се завеса није ни спустила на Маракани после великог финала између Немачке и Аргентине, а већ је половина репрезентација учесница остала без селектора! Једни су платили цех због лоших резултата, други су добили нове пословне изазове, тек 16 тренера је принуђено да мења послодавца.

Прво и најзвучније име без икакве дилеме свакако је Луис Фелипе Сколари. После дебакла на Мундијалу и бруке коју је Селекао доживео у сусретима с Немачком и Холандијом, ово је било и једино логично објашњење, иако се ради о стручњаку који је Бразилу донео светску титулу 2002. С обзиром да већ има 65 година могао би да потражи неки мање стресан посао или евентуално да крене корацима Отмара Хицфелда који је након елиминације Швајцарске са СП-а одлучио да и дефинитивно стави тачку на више него успешну тренерску каријеру. Занимљиво, после одласка Сколарија у ФС Бразила први пут у историји размишљају да кормило националног тима повере странцу!

Цех неуспеху у Бразилу платили су и Закерони (Јапан), Прандели (Италија), Мјунг Бо (Јужна Кореја), Кеши (Нигерија), Суарез (Хондурас), Руеда (Еквадор), Табарез (Уругвај), Ламуши (Обала Слоноваче) и Финке (Камерун). Португалац Кеирос је још раније најавио растанак с Ираном, без обзира на резултат, баш као и његов земљак Сантос са Грцима, па чак и Аргентинац Алехандро Сабеља, иако је успео са Гаучосима да стигне до завршне свечаности (понајмање његовом заслугом).

Поједини тренери су, веровали или не, већ пронашли и нови посао. Најбржи је био свакако Луј ван Гал, човек којег је Мурињо означио као „броја 1“ на протеклом Мундијалу када је струка у питању. Холанђанин је још пред старт СП-а потписао уговор са Манчестер јунајтедом, па је без дана одмора похитао на Олд Трафорд како би кренуо у нове изазове.

Његовим путем кренуо је и Вахид Халилхоџић, човек који је направио сјајан посао са селекцијом Алжира, што му је била одлична препорука за добар уговор са турским Трабзоном. Исту дестинацију, само други клуб, одабрао је Италијан Чезаре Прандели. Њему је дозлогрдило да глуми бебиситера Марију Балотелију, те је за повећу суму новца одлучио да прихвати понуду Галатасараја уместо земљака Роберта Манчинија.

Седморица селектора би могла да наставе започети посао, али неће бити изненађење ако промене средину. Шпанци, упркос преживљеној катаклизми у Бразилу, желе да задрже Дел Боскеа, Чилеанци су задовољни Сампајолијем, Мексиканци Ерером, а Колумбијци Пекерманом. Ипак, последњу реч имају сами тренери. Много неизвеснија је ситуација са Бентом (Португалија), Постекоглуом (Аустралија) и Апијом (Гана) који нису испунили очекивања, али већина сматра да би требало да добију још једну шансу.

Окрени-обрни, тек само деветорица од 32 селектора која су допутовала у Бразил сигурно ће задржати садашњи посао: Јоаким Лев је обећао да ће предводити Панцере до 2016. године, Французи имају поверење у Дешана, Енглези у Хоџсона, Немци у Клинсмана, Босанци у Сушића, Костариканци у Пинта, а Белгијанци у Вилмотса. Нешто је другачија ситуација са Хрватском и Русијом, где Нико Ковач и Капело остају на позицијама искључиво зато што тренутно на видику нема бољег решења. Засад...

Ако им је за утеху, слична ситуација виђена је и после Мундијала 2010. Тада се Немац Рехагел (до тада селектор Грчке) пензионисао, Француз Доменек је за сва времена напустио тренерске воде, Дијего Марадона је окончао неуспешну епизоду на челу Гаучоса, док је наш Радомир Антић привремено задржао посао, али је убрзо са тренерске прешао на судску клупу, како би „испеглао рачуне“ са председником ФСС-а Томиславом Караџићем.

КАПЕЛУ ЗА ОТКАЗ ДВАДЕСЕТ ПЕТ МИЛИОНА

Са 7.800.000 евра, колико зарађује годишње у Русији, Италијан Фабио Капело је убедљиво најплаћенији селектор на свету. И најнепродуктивнији, јер упркос тој гомили новца Баћушке није успео да доведе ни до другог круга СП-а!

Да све буде још горе, Руси скоро једногласно сматрају да би Дон Фабија требало најурити моткама, али је проблем што би у том случају, на основу уговора, Италијану требало исплатити чак двадесет пет милиона евра!

КОНТЕ, МАНЧИНИ ИЛИ СПАЛЕТИ?

Једна од најатрактивнијих упражњених клупа свакако је италијанска. Чезаре Прандели се скрасио у турском Галатасарају, а као три најозбиљнија кандидата да га наследе спомињу се Антонио Конте, Роберто Манчини и Лучано Спалети. Сва тројица су не само без ангажмана, него су и отворено већ изјавили да би се радо прихватили посла са Азурима. Без обзира што би свој тројици то био први селекторски мандат.

Коментари / 0

Оставите коментар