Правите насип или дижемо устанак!

Стотињак мјештана бијељинских насеља уз ријеке Дрину и Саву данас су са мирног протеста на Павловића путу затражили од надлежних хитне мјере ефикасније одбране од поплава, које су два пута у протекле четири године уништиле домаћинства на овом подручју.

Република Српска 26.07.2014 | 13:02
Правите насип или дижемо устанак!

Предсједник Иницијативног одбора приобалних насеља Мико Дубајић рекао је новинарима да грађани најкасније до краја августа очекују подизање насипа на локацији Орлово поље, гдје је Дрина оба пута провалила из корита према граду.

Према његовим ријечима, за мало новца и без имовинских проблема са земљиштем може се изградити насип дуг до три километра као прва фаза одбране, док се не створе услови за велике планиране пројекте.

Други захтјев мјештана је хитно рјешавање пропуста на Павловића путу, за који тврде да нема употребну дозволу и да сада представља брану за природан пролазак дринске воде.

Дубајић каже да је то већ два пута био узрок плављења хиљада кућа, огромних пољопривредних површина и уништавања производње у аграру.

Учесник протеста Борис Станишић, власник туристичког комплекса Етно-село "Станишићи", који је и сам два пута претрпио огромне штете од поплава, поручио је надлежнима да направе прву фазу одбране на овим критичним тачкама, док се не стекну услови за реализацију најављених дуготрајних и скупих захвата.

Житељи приобалних бијељинских насеља очекују да њихове захтјеве испуне надлежни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Јавна установа "Воде Српске" и Одјељење за привреду и пољопривреду градске управе у Бијељини. У противном, најављују да ће радикализовати протесте.

Најављени скуп трајао је од 9.00 до 12.00 часова, уз полицијско обезбјеђење.

Учесници протеста нису ометали саобраћај на фреквентном Павловића путу којим се у Бијељину улази из Србије.

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

СНС

26.07.2014 12:47

Имате подрску , подици свјест код људи о вазности одбране од поплава, без обyира на политицке странке и изборе треба људима помоци у виду хитно урадити пројекат новог насипа, поцети експропријацију зељиста, приволити све институције на сарадњу нема политицки подјела ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

грбавци 2

26.07.2014 12:54

Све похвале за иницијативу, власт је вец заборавила на поплављене. Не вриједи цекати нову поплаву и онда правити насипе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско

26.07.2014 13:29

Плус захтјевати за материјалну и кривичну одговорност, предсједника, премијерке, надлежног министарства и свих других одговорних што нису раније предузели мјере да не дође до поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нбијељина

26.07.2014 13:33

Подрска ....треба лопове продрмати да несто и ураде а не само у своје дзепиве трпати паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОПЛАВЉЕНИ

26.07.2014 13:42

Прво треба смјенити па одмах ухапсити директора Вода Српске Драгана Андјелица и министра Стеву Мирјаница, па онда ставити на цело тих институција постене и паметне људе и зауставити све експлоатације сљунка нелегалне јер ови криминалци спремају нам нови потоп вадеци нелегално сљунак и русе и ово мало сто је остало од насипа. Ево додјите у Модрицу и Одзак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

26.07.2014 13:55

После просле поплаве Орузане снаге нудиле су само за гориво да ураде насипе, бесплатно. Засто нико то није прихватио. Да би се појединци могли богатити ма истим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

26.07.2014 14:40

Сви на Бања луку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасоје

26.07.2014 14:49

Подржавам протесте и све њихове захтјеве да би се власт напокон уозбиљила почела плански и ХИТНО ријешавати изградњу насипа на цијелом простору Републике Српске тамо гдје је најугроженије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

26.07.2014 15:51

Свака инвестиција је и прилика да се несто усицари и за себе, или засто забога несто радити?! Зато и немамо насипе и губимо толику имовину сваке друге године. Него господу добро притиснути да ураде насипе (наравно са детаљним јавним увидом у троскове)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа

26.07.2014 17:02

Наси политицари у БАЊА ЛУЦИ, сете нас се од избора до избора. Да није поплава не би ни досли у Семберију плодну, која храни све народе и вере. Па се питам ако нестане семберски сељак ко це хранити овај народ, а да ДОДИК И ДОДИКОВЦИ увезце из Кине

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо мг

26.07.2014 17:07

све похвале само напријед доста је лопова на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

26.07.2014 17:25

Нема се ста цекати него их треба одмах за вратове похватати и да плате ову стету! Нека Додик и његов син зиве од вауцера!! Тако је и код нас у Херцеговини била поплава због Хрвата. И Горње Хоризонте су обуставили због њих а нас Србе нико ниста не пита јер смо продани и издани! Горазде прави ЦЕТВРТУ индустријску зону а код нас људи гладни и куце им плаве сваке године.У Зворнику су Турци засјели,сунете дјецу,праве СЕСТУ дзамију и не излазе из Глинице!!! У Херцеговини су Србе довели до глади да би нас сад све продали и предали Хрватима који све добијају дзаба! Отворите оци и будите се! РС је пред нестајањем!!!!!! Ове поплаве нису слуцајне !!! Једном поплава мозе бити али два пута на исти нацин не мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боске

26.07.2014 18:12

Нема се пара. Иду избори. Видјецете на крају шта ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац 2

26.07.2014 19:31

док се ови полхепни владари силом не отјерају немојте се драги народе надати ницему бољем ово је сјаси курта да узјаси мурта без сељацке буне овдје нема будуцности јер ово високо друство никад неце водити бригу о народу само се заваравамо јер смо такво поднебље и брзо прастамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин али прави

26.07.2014 19:54

Моја Семберијо устајте бице опет поплава док су лопови на власти сви морају отици у ФОЦУ а и они који их стите.Доста је нама багре и олоса а могу понијети оно сто су имали пре 20 година а то ниста.Покрали су све сто су могли али ОКТОБАР је нас,народе спремите УСР..Е мотке,ДИЈАСПОРА ДОЛАЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет

26.07.2014 20:06

Ево хоце Босну да русе! то ме подсјеца на оно кад су ови у Федерацији се дигли да скину лопове а оно Миле, народе хоце Српску да Русе!! И сад ја мислим да је то устанак дас се Босна руси е неце моци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха-ха

26.07.2014 20:23

"Ко данас у региону није у економским проблемима? Најважније је да људи у Српској воле своју републику. Упркос бројним елементарним непогодама, смогли смо снаге да први помогнемо угроженом становништву, поготово у области пољопривреде", навео је Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л€појка са сајкацу

26.07.2014 20:36

Поновни покушај да се протести из Ф БиХ прелију у РС,немојте на то насједати,РС је политички и економски стабилна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слатина - Тузла

26.07.2014 20:43

РТВ БН портал је добар , схватите да није " угрожена " РС , ни Ф.БиХ , егзистенцијално смо угрожени сви осим " наших чобана - козаностра политичара " ! Живим за дан када ће у БиХ се све продати , јер конкретно у Тузли " буџетски корисници " се понашају као Богом дани , ја сам лично од њих угрожен јер то му дође мој комшија на буџету диже кредит од 100.000 КМ , а обојица ћемо враћати по 50.000 КМ ! И схватите да и у Тузли није све сјајно и бајно , једино нема национализма а остало је све исто као и у РС !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

26.07.2014 20:49

Све тачно у коментару од "опет",чим почну нека већа окупљања народа да изразе своје велико незадовољство,одмах Леми и његови пулени оплету како је народ против државе,како хоће да руше ред и мир,како нема потребе за протестима...Иста прича кад су ови из Федерације покренули протесте,Миле одма лафину за наивни народ како су то протести за укидање РС итд...само да народ ћути и не буни се против политике СНСД!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема пара за насипе а за кустурицу се мора наћи

26.07.2014 20:49

Ја шта се овај народ буни безвезе, па што би њима Додо омогућио заштиту од поплава кад је "прече" да да новац Кустурици који ће га за њега радити предизборну кампању у Вишеграду, па треба лопов лопова штитити. Ено министарство шумарстава и водопривреде опет финансира Кустуричине сулуде идеје о некаквој веслачкој стази у Вишеграду, коју наравно гради само Кустуричина фирма, а за поплављене НЕМА ПАРА НЕМА НАСИПА. Људи памет у главу и тјерајмо лопове у октобру јер ако не дође до промјена да скинемо ову црвену багру са власи и воде и глад ће нас одњети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доомациин

26.07.2014 22:30

Не знам јесу ли ови из власти свијесни да ако вако наставе почеће лов на њихове главе, људи моји неко мора одговарати за СИЛНИ покрадени новац, напросто је несхватљиво да сви и даље ћуте и надају се да ће ријешење са неба пасти, ужас :С

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија у априлу

26.07.2014 22:47

Да су били паметни да туже и "Воде" и Анђелићи и комплет Владу Републике Српске! Гарант би добили наравно не у нашем суду, али Стразбур би им додијелио и паре за штету и наредио да се праве насипи. Овако, познајући нашу Владу, биће опет појео вук магарца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

26.07.2014 23:03

Не изађу ли на улице нико им насипе неце направит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амајлије

27.07.2014 06:10

Више је било полиције него цивила! Вуница рођаци! Видјећемо у септембру и октобру ко ће доћи од политичара у Амајлије? Море има да им полупамо кутије за изборе ако не направе насип!

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубиса љубо баги

27.07.2014 12:21

Увек са својим Семберцима. Ако затреба ту сам да увелицам скуп колико могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

28.07.2014 05:12

Не знам на Сави докле су стигли са радовима за санацију порушених насипа,али знам да у Балатуну гдје је пробијен насип није урађено ништа и да су машине отишле. Аако само мало надође вода опет ће се излити. Не могу да санирају 100 метара насипа, тако да се не можемо надати изградњи нових насипа. Срамота и за општинску и државну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

висоц

28.07.2014 20:04

Урадио сам земљаци за вас рјесења и извео радове са Југотурбином Карловац за Спас Семберије од поплава. Када сам покусао да вам помогнем ни са ким одговорним нисам могао ступити ни на који нацин у контакт. Премда сам био а и сада сам најкомпетентнија лицност за Црпне пумпе Тополовац које су Црнаљево и друга села сапсиле од поплава а засто пумпе Висоца то исто нису урадиле са Балатуном, Велиним селом и др остало је много нејсноца. Једноставно су ме сви одговорни игнорисали. Ваљда су мислили да лазем или да сам луд

ОДГОВОРИТЕ