Сложен избор

Интензивни оружани сукоби на две тачке у свету неминовно надражују истанчани геополитички инстинкт сваког Србина који држи до себе. Таман када је деловало да су непријатности кроз које су прошли Србија и српски народ биле нешто јединствено и непоновљиво и да се никада неће остварити наша клетва како су то опасни преседани, испоставило се да смо све време били у праву.

Србија 26.07.2014 | 08:52
Сложен избор

Ипак, положај Србина који држи до себе данас је тежи од положаја великих западних сила у време рата за југословенско наслеђе, утолико што актуелни сукоби не нуде страну с којом се лако можемо идентификовати. Запад се лако идентификовао са сваким противником Срба, а Срби данас имају сложен избор пред собом, из простог разлога што и у овим удаљеним тачкама ми имамо неке своје интересе и пријатељства.

У Гази Срби имају сукоб Израела, који не признаје Косово и имао је одређену улогу у настанку Републике Српске, и Палестинаца, који су слабији, па се у складу са кућним васпитањем с њима лакше идентификујемо. У том спору између политичке лојалности најближем савезнику САД, који упркос својој виталној везаности за једину суперсилу није забио нож у леђа Србима, и емоционалне реакције на страдање Палестинаца - на које смо додуше сензибилизовани у време СФРЈ - крије се заправо дубока идентификација с обе стране.

У протеклих четврт века, Срби су били и у позицији Палестинаца и у позицији Израелаца. Били су и жртве и џелати који су то постали да не би опет били жртве, тако да дубоко разумемо обе стране.

У Украјини Срби имају још тежу дилему. С једне стране, ту су Руси који покушавају да "спасу део Украјине од западног јарма" и заштите своју територију од ширења НАТО-а, а с друге стране, ту је међународно право које је више на страни кијевских пучиста, а на које се ми позивамо у вези са Косовом. За разлику од вишедеценијске пат-позиције у Палестини, чије је периодично отварање неминовно, сукоб у Украјини засад делује као глупост која није била потребна ни мештанима, ни нама, чија је дужност да то пратимо.

Али та замршена геополитика ваљда и јесте историјски испит пред којим су се непрестано налазила два кербера - САД и СССР, и једна сфинга - СФРЈ, а сада морају да га положе једини преостали кербер и Србија, нова сфинга. Званична српска политика се о овим сложеним односима засад не изјашњава, што је доста добро по нас, имајући у виду шта су рекли о ономе о чему су се изјаснили. Уосталом, сфинга која ћути боља је од оне која пита глупости, пише Димитрије Војнов драматург, сценариста и филмски критичар.

Коментари / 0

Оставите коментар