Јеремића у УН гура Дачић

Некадашњи шеф дипломатије Србије Вук Јеремић има подршку првог потпредседника Владе Ивице Дачића да учествује у утакмици за генералног секретара УН 2015.

Србија 25.07.2014 | 19:59
Јеремића у УН гура Дачић

Јеремић је председавао Генералном скупштином УН крајем 2012. и 2013. године и још тада је дошао на идеју да се кандидује за место Бан Ки Муна, али још није добио званичну подршку Владе Србије.

Иако без званичне одлуке не може да почне да води кампању у УН, Јеремић је кренуо у то и, како је јуче писао „Блиц”, делио медаљоне на којима златним словима пише да је „Његова екселенција Вук Јеремић
кандидат Репулике Србије” за генералног секретара УН од 2017. до 2022. Како „Блиц” сазнаје, Јеремић се на овај корак одлучио јер кандидати других земаља увелико воде кампању, док је он у закашњењу.

У Влади Србије јуче нису хтели да коментаришу вест да је Јеремић кренуо у кампању. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић није одговорио на наше питање да ли је знао за Јеремићеве медаљоне и да ли подржава његову кандидатуру, али је раније изјавио да „није било у плану да Влада сада доноси ту одлуку”. Министарка Јадранка Јоксимовић каже за „Блиц“ да не зна ништа о начину и методи којом Јеремић намерава да се кандидује.

- Јеремић је кренуо у то јер је добио обећање од Дачића да ће га Влада подржати. Није тајна да Дачићу помаже и оперативним саветима за састанке у Бриселу и Оебсу, а заузврат очекује да га Србија кандидује за генералног секретара УН. Јеремић је о томе разговарао и с Александром Вучићем, али колико се зна, није постигао договор - каже извор „Блица”.

Александра Ђуровић, кадар СНС и шефица Одбора за спољне послове Скупштине Србије, рекла је за „Блиц” да Србија нема кандидата за генералног секретара УН, а да би требало размислити да ли је добро да то
буде Јеремић.

- Треба видети колико он уопште има шанси да прође, да нам се не догоди да ми кандидујемо некога ко нема шанси и да се тако компромитујемо. Вук Јеремић је био солидан на месту председавајућег ГС УН, а требало би проценити да ли кандидовати њега или неког другог за позицију генералног секретара - каже она.

 

Коментари / 0

Оставите коментар