НАТО јача базу за дејство на Русију

НАТО намјерава да у Пољској направи велику базу из које би хиљаде војника могло да крене у "брзу акцију" против руских трупа - наводи британски "Тајмс", док у Москви ову најаву тумаче као "припрему за блицкриг на Русију".

Свијет 25.07.2014 | 13:40
НАТО јача базу за дејство на Русију

НАТО команда залаже се за знатно јачање базе у Пољској новим оружјем, муницијом и свом другом потребном опремом, која би била довољна у потенцијалној директној војној конфронтацији са Русијом. Генерал Филип Бридлав, који је заговорник ове идеје, представиће план чланицама НАТО-а током самита у Велсу у септембру. НАТО разматра неколико потенцијалних локација, али се истиче да је база у Шћећину, на пољско - њемачкој граници, главни кандидат.

"Радило би се о функционалном центру из којег би снаге могле брзо реаговати по потреби", преноси британски лист. Војни стручњаци подсјећају да Бридлав од почетка украјинске кризе заговара већу НАТО присутност у Европи, нарочито на истоку. НАТО већ има ојачане снаге на простору Балтика и Црног мора, а у НАТО чланице на истоку Европе пребачени су додатни војни авиони. Као разлог наводи се "страх источних чланица Алијансе од потенцијалне руске агресије".

Руски медији, пак, преносе де ће руски генерали овакво гомилање снага у Пољској протумачити као јасну припрему за брзи напад на Русију. Пољска је кључни амерички савезник на простору Источне Европе, а премијер Доналд Туск тражио је знатно већу НАТО војну присутност у земљи. С друге стране, НАТО чланице Чешка и Словачка не желе трупе Алијансе на својој територији.

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

25.07.2014 11:56

Е, глупи Пољаци, како не могу да предвиде да ће они убједљиво највише настрадати у случају конфликта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

25.07.2014 12:13

Има ли ико да згази те америчке битанге,надам се да ће то бити Русија!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кума

25.07.2014 13:02

Ми у ту и такву Европу полетели! СНСД И Трисицка хоце да нас уведе у тај НАТО! Да ли је нама и трун мозга остао. Само пре неколимо година нас бомбардовали и ми ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

будале

25.07.2014 13:37

Русија била конацно кренула ка економском опаравку а сада це уци у потпуну изолацију. Бит це нова Сјеверна Кореја у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

25.07.2014 15:59

Сад несто размисљам, да ли је Хитлер био или не у праву, када је напао прво Пољску? Све некако размисљам да це се нама догодити 25 март али са НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

25.07.2014 16:02

Имам утисак да Амери подцјењују Русе... Видјет цемо... Лицно сам убједјен да је све то фарса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

25.07.2014 21:48

Пољаци су луди. Руси су их сиканирали стољецима, али њима јос није доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

потпала...

25.07.2014 22:19

Хаха...ово је схала јел тако? Америка (НАТО) неце никад напасти Русију..и обратно...јер то би био крај обје велесиле и наравно такав сукоб би избацио Кинезе на сами врх владавине свијетом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бееп

26.07.2014 09:37

Стална тензија иде у прилог и једнима и другима а нарочито кини која ће израсти у суперсилу,наше је да гледамо у наставак хладног рата још наредних педесет година,гладни и завађени

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

27.07.2014 13:08

Мислим да Америка и Русија немају разлога да се свадају и да настаје нови хладни рат.Сурадивање би донијело користи објема странама.За разлику од многих ја мислим да је сурадња са Кином опасна по Русију.Мало прејака ријец "опасна" али у сваком слуцају кинези це их дугороцно гледано натегнути.САД,Русија,Њемацка,Енглеска,Француска па и Кина имају вазније задатке од медусобне сваде.То су развој економије,борба против тероризма итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

27.07.2014 17:41

Пољаци не заборављају Русима када су у пољским сумама у Катхину Руси стрељали цак 20.000 пољских официра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светлин

11.11.2014 20:35

Босна је написао: "Пољаци не заборављају Русима када су у пољским сумама у Катхину Руси стрељали цак 20.000 пољских официра". Па јеси ли нормалан цовеце, то су биле Руске суме и сто наседас на западне лази, данас имас интернет и мозес сам да пронадјес следеце: 1. Пољаци су напали младу Совјетску Русију током градјанског рата од 1918 до 1921 и заузели истоцну Украину и Белорусију прогласивси их пољским територијама. У то време Пољаци убијају око 100 хиљада црвемоармејаца као ратне заробљенике. 2. Када је 1939 Немацка окупирала само праву пољску територију, Стаљин је повратио истоцну Украину и Белорусију, те је том приликом заробљено око 20 хиљада пољских војника и постављено у логору наводно у селу Катењ. 3. Одмах након напада Немацке на СССР, Црвена армија је одступила, а када су наисли Немци су сваке ноци убијали те Пољаке у место Козји Роги и возили их камионима у Катенску гору. Дакле, Руси нису имали времена да то раде јер су одсупали, па да су и урадили имали би право за освету својих 100 хиљада раније настрадалих и цињеница да се ти пољски војници нису борили против Немацке да бране своју праву територију, вец су се борили за окупиране територије? Конацно, да су Руси хтели да стрељају те заробљене Пољаке они би то могли да уцине јос 1939 а не 1941 када су морали да одступају и када нису имали времена за ту акцију. 4. Немци 1943 "проналазе" гробницу Пољака и налазе да су убијани немацком муницијум. Дакле Стаљин је 1941 "располагао" са немацком муницијијом. 5. Засто су Немци цекали и тек 1943 објавили масакар?

ОДГОВОРИТЕ