Нико нема права да дијели лекције Србији

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да нема нових притисака на Србију да уведе санкције Руској Федерацији, након обарања малезијског авиона у Украјини.

Србија 25.07.2014 | 10:12
 Нико нема права да дијели лекције Србији

"Србија брани територијални интегритет Украјине, али не може га бранити више него што брани територијални интегритет Србије", поручио је Дачић.

Истиче да нико нема "право да нам држи лекције о нарушавању територијалног интегритета", јер је Србија очекивала и приликом нашег територијалног интегритета да се огалсе све чланице УН.

Србија, додао је, има обавезу да постепено, у складу са поглављем 31 "Спољна, безбедносна и одбрамбена политика" усаглашава своју спољну политику са Европском унијом.

"Србија ће сигурно своју политику усмеравати ка усаглашавању, наравно водећи рачуна о државним и националним инатересима као што то раде и друге земље. Само што су су њихове позиције другачије у односу на Србију. Они своје међусобне разлике усаглашавају у процесу доносења одлука, а Србија није део тог процеса", рекао је Дачих гостујући на РТС.

Каже и да Србија нема никакве спорове са ЕУ, да смо суверена земља, која гледа своје државне и националне интересе, те да ми неподржавамо никакво нарушавање територијаланог интегритета било копје земље.

Наш интересе је, додао је, да развиојамо добре односе са Русијом, Кином, и другим земљама, те да је наш национални и економски интерес да се изгради Јужни ток.

Поновио је и да Србија најоштрије осуђује обарање малезијског авиона, да тражи независну истрагу и да одговорни за то буду кажњани.

Говорећи о конгресу СПС-а и изборима унутар те странке, који ће како је раније најавио највероватније бити одржан 14. децембра, Дачић тврди да охрабрује своје страначке колеге да на њих изађу уколико имају програм са којим могу да се кандидују.

"Волео бих да ми неко буде противкандидат са другацијим програмом и политиком... Ако имате другачији програм кандидујте се, ако не, онда прихватите мој програм", рекао је Дачић и додао да ће избори у странци бити демократски.

Иначе, Главни одбор СПС-а ће на данашњој седници разговарати и о раду Владе Србије.

"Мислим да смо показали резултате који оправдавају то што се налазимо у влади", поручио је Дачић, наводећи да унутар владе није била ниједна криза која би угозила њен рад.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ко те ста питао...

25.07.2014 08:39

Дачићу немој превише да бринеш добићеш шецер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

25.07.2014 10:19

Дацицу, бојим се да цес бити послусан. И те како... Само цес питати: " Ста треба да радим? ОК!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.07.2014 11:15

Чим га позову у Брисел опет ће нестати његовог патриотизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПатриотаБ

25.07.2014 15:55

Па ти си Дацицу управо продао Косово, зар треба шта још реци??!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саме

26.07.2014 00:07

Дај Дачићу окани се те Ракије више

ОДГОВОРИТЕ