Посебан третман за Србе

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта упозорио је да хрватски царински службеници на граничним прелазима имају "посебан третман" за хрватске држављане српске националности који привремено живе у Србији и да им врло често изричу прекршаје због управљања возилима са српским регистарским ознакама.

Регион 24.07.2014 | 13:28
Посебан третман за Србе

Он је као примјер навео Живка Бабића из Мокрог Поља код Ервеника коме је хрватска полиција 8. јула на Граничном прелазу Стара Градишка, приликом уласка из БиХ у Хрватску, одузела возило са српским регистарским таблицама и одвезла га у царинско складиште у Славонски Брод.

Линта истиче да је дан касније начелник регионалне царинске канцеларије у Осијеку Давор Петовић донио два рјешења по којима је Бабић починио царински и порески прекршај, те да треба да плати 29.300 куна /око 4.100 евра/ за царину, порез на додату вриједност /ПДВ/ и порез на моторно возило.

"Због клаузуле да ће му уколико не плати царину и ПДВ у року од 15 дана регионална царинска канцеларија у Осијеку возило ставити на јавну лицитацију Бабић је био принуђен да поново плати царину, ПДВ и порез на моторно возило у висини око 4.100 евра и вратио се у Србију", рекао је Линта.

Он је нагласио да је Петовић био дужан да на Бабића примјени члан 9 став 2. Анекса Ц Конвенције о привременом увозу у којем се наводи да "превозна средства за приватну употребу могу остати на територији привременог увоза у периоду, континуираном или не, од шест мјесеци за сваки период од 12 мјесеци".

Линта је управо зато од Владе Хрватске и премијера Зорана Милановића затражио да донесе одлуку којом ће наложити Министарству финансија да поништи рјешења о царинском и пореском прекршају, врати средства Бабићу, које је уплатио за наводни царински и порески прекршај, те стопира рјешење о прекршајној казни.

"У супротном, велики број хрватских држављана који живи у Србији сматраће да надлежни органи крше правила с циљем њиховог застрашивања и одвраћања да својим возилима српских регистарских таблица слободно путују у своја мјеста пребивалишта у Хрватској", закључио је Линта.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маја

24.07.2014 20:42

Који су то идиоти! Најкорупиранији цариници у Европи и то далеко испред свих. Само хоће паре . Никад још нисам прешла границу а да нису на све начине покушали да ми узму који евро.

ОДГОВОРИТЕ