Рекорд: 31 функционер има полицијску пратњу

У Босни и Херцеговини полицијску пратњу у кретању, односно вожњи, има чак 31 функционер, по чему је рекордер у региону, а вјероватно и у Европској унији.

Босна и Херцеговина 24.07.2014 | 15:40
Рекорд: 31 функционер има полицијску пратњу

Када је у питању ниво БиХ, полицијску пратњу има укупно 19 особа, од чега по одлуци Савјета министара БиХ њих 15, и то сва три члана Предсједништва БиХ, девет министара Савјета министара БиХ и шест чланова Колегијума Дома народа и Представничког дома парламента БиХ.

Иначе, према одлукама Савјета министара БиХ укупно 21 особа има право на полицијску пратњу, међутим неки од њих не желе да је користе.

Поред овога, а по одлуци директора Дирекције за координацију полицијских тијела, која је донесена на захтјев правосудних институција у БиХ, полицијску пратњу добиле су још четири особе, међу којима су предсједник Суда БиХ, главни тужилац Тужилаштва БиХ и један тужилац.

"То је ненормално и као ријетко гдје у свијету. Поједини министри у Савјету министара БиХ не желе ту пратњу и ми их не пратимо, али пратимо неке функционере правосудних институција, што је бесмислено, као што је случај са Дианом Кајмаковић, тужиоцем Тужилаштва БиХ", испричао је извор "Независних", близак Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Исти извор наводи да се Кајмаковићева прати због случаја који је водила против Зијада Турковића, што је апсурд, јер судија Суда БиХ који је осудио Турковића уопште нема полицијску пратњу.

Што се тиче нижих нивоа власти, полиција осигурава и прати укупно 12 функционера, од чега девет у ФБиХ и свега три у РС.

Федерална управа полиције Уредбом о одређивању личности у ФБиХ које се посебно осигуравају прати и осигурава предсједнике и потпредсједнике ФБиХ, премијера и замјеника премијера ФБиХ, предсједавајућег Заступничког и Дома народа Парламента ФБиХ, те федералног министра унутрашњих послова.

Поред ове званичне уредбе, полицијску пратњу у кретању масовно користе и директори полицијских агенција и тијела у ФБиХ, што је, како кажу упућени, потпуно незаконито и беспотребно.

У РС је ситуација најбоља, па тако полицијску пратњу у кретању користи само троје функционера, и то предсједник и премијер РС и предсједник Народне скупштине РС.

"Република Српска је по том питању у оквиру просјека, а што се тиче ФБиХ и БиХ, с обзиром на организацију и заједничке институције, ту има претјеривања, јер не треба заборавити ни трошкове обезбјеђивања шефова појединих полицијских тијела у ФБиХ који такође користе пратње", рекао је Гојко Васић, директор Полиције РС.

Према незваничним информацијама, поред директора Федералне управе полиције, и поједини кантонални министри унутрашњих послова ријетко гдје иду без полицијске пратње.

Када су у питању земље региона, након БиХ, која има убједљиво највише функционера које полиција прати у стопу, слиједи Србија, гдје се осим предсједника државе, Владе и Скупштине полицијским и војним возилима прате министри унутрашњих послова, начелник Генералштаба Војске Србије и шефови обавјештајних служби.

У Хрватској полицијску пратњу у кретању имају предсједник државе и предсједник Владе РХ, а по потреби, односно по процјени надлежних полицијских и обавјештајних структура, и неки други званичници.

Поред званичних полицијских пратњи у кретању, није мали број функционера на свим нивоима власти у БиХ који имају властиту пратњу, односно са којима у колонама иде по неколико возила у којима се налазе службеници.

Треба подсјетити и на критику амбасадора Јапана у БиХ који је рекао да у његовој земљи, гдје живи 126 милиона људи, полицијску пратњу има само премијер.

Он је недавно упутио оштре критике властима у БиХ, скрећући им пажњу на њихово бахато трошење буџетског новца на непотребну пратњу полиције.

"Ко су ти функционери БиХ којима се додјељује полицијска пратња и колико се новчаних средстава издваја из буџета за те намјене? Да ли 20 година након завршетка рата у БиХ заиста постоје објективни разлози за провођење оваквих сигурносних мјера? Постоје ли бољи начин трошења новца пореских обвезника у БиХ", упитао је недавно Хидео Јамазаки, амбасадор Јапана у БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

xxл

24.07.2014 08:39

Морају имати пратњу кад их је страх народа? Знају шта раде народу па их страх да их ко не претуче макар на улици?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мора тако

24.07.2014 09:11

То је можда званично, а колико је само намргођених целаваца који прате ове новокомпоноване бизнисмене то Бог једини зна, неће нико, виде да народ шути и не реагује, а они немају милости отимају од народа гдје год стигну Боже буди нам на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

24.07.2014 09:54

Најгоре је када "сељацина" улети у "спицасте ципеле" ! У Сведској министри долазе на посао бициклом. Стеде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.07.2014 10:16

Народ никада неће сазнати колико се његовог новца троши за ову врсту луксузијања. Само за двадесет дана скијања у Аустрији, уназад двије године, пратња једног високог државног функционера је потрошила 25 хиљада евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клошар

24.07.2014 11:54

Људи моји, кад видим оног малог и здепастог Клошарца у ТЦ Том заједно са супругом како разгледа гондоле с артиклима а уз њих стоје двојица горила, желудац ми се преврне! Има ли ико у овој држави да овој јунади каже да нису толико битни нити су по било којем основу угрожени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

24.07.2014 15:31

Од октобра треба им појацати пратњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Застицени_свједок

24.07.2014 15:46

Па и тај Копања, највеће зло Српском народу, има полицијску пратњу одкако је СНСД на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

24.07.2014 16:46

У Требињу полиција цува приватни хеликоптер Емира Кустурице! И тај исти Кустурица затвори магистрални пут по 12 сати ради снимања филма и то све незаконито на залост уз обезбједјење полиције! Па гдје то има на свјету? Само код нас у Републици Српској односно приватној дрзави Милорада Додика у којој његови тајкуни, полтрони и кумови раде ста год хоце.

ОДГОВОРИТЕ