ЕУ: Без јачих санкција Русији

ЕУ одлучила да прошири списак особа којима су уведене санкције због украјинске кризе, укључујући руске држављане и ентитете, саопштила је Кетрин Ештон.

 

Свијет 22.07.2014 | 19:19
ЕУ: Без јачих санкција Русији

Шефови дипломатија земаља ЕУ, међутим, нису на данашњем састанку донели одлуку о јачању санкција Русији.

"Данас смо одлучили да убрзамо припреме циљаних мера договорених на прошлонедељном самиту", изјавила је висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику на конференцији за новинаре после састанка Савета ЕУ за спољне послове.

Казнене мере ће, према њеним речима, бити проширене и на појединце и компаније повезане "с руским посланицима одговорним за анексију Крима и дестабилизацију источне Украјине".

Она је, одговарајући на питање новинара, рекла да не располаже детаљима о именима са списка и прецизирала да ће листа бити доступна чим буде комплетирана.

Ештон је најавила да ће ЕУ у четвртак представити предлоге за даље деловање, који ће обухватати области
приступа финансијском тржишту, одбране, робе цивилно-војне намене и високе технологије, укључујући енергетски сектор.

Наводећи да је састанак шефова дипломатија почео минутом ћутања за жртве из обореног малезијског авиона, Ештонова је поручила да је од кључног значаја да проруске снаге које контролишу то подручје сместа обезбеде потпун и безбедан приступ медјународним истражитељима и позвала Русију да искористи свој утицај како би се то постигло.

Коментари / 0

Оставите коментар