Красић: Неприхватљиве гаранције које је издиктирао Трибунал

Зоран Красић, шеф правног тима за одбрану Војислава Шешеља, изјавио је да се из дипломатске форме саопштења Владе Србије, поводом гаранција за привремено пуштање на слободу лидера радикала, види да је прихваћено све што тражи Хашки трибунал, а што је за његовог брањеника неприхватљиво.

Србија 02.07.2014 | 14:58
Красић: Неприхватљиве гаранције које је издиктирао Трибунал

"Ако ово саопштење Владе Србије значи да прихвата и оне услове које је навео Хашки трибунал, онда је Шешељ већ одговорио на њих - да се не играју главом и не дају никакве гаранције, јер ће постати саучесници", рекао је Красић за "Политику".

Он је подсјетио да је Шешељ раније поручио да се неће повиновати условима које је прописао Трибунал, односно да се неће периодично јављати полицији, нити носити огрлице, наруквице и наногице, којим се вријеђа људско достојанство, те да ће учестовати у политичком и јавном животу Србије и критиковати суд у Хагу.

Красић је нагласио да се у досадашњој судској пракси о овим поступцима одлучивало на основу захтјева оптуженог, док се у случају Шешељ ради по налогу, који је обавезујући.

"До сада се у пракси увек поштовало мишљење оптуженог зато што садржина налога зависи од тога да ли је оптужени сагласан са привременим пуштањем на слободу. У овом случају се ради по налогу, а налог је обавезујући... Ако иде по службеној дужности, теоретски може да буде и супротно вољи оптуженог", рекао је Красић.

Влада Србије саопштила је да је спремна да Хашком трибуналу пружи гаранције за привремено пуштање на слободу Шешеља, под условом да се лидер радикала у правно обавезујућој форми изјасни да ће поштовати све услове које одреди или са њим договори надлежно судско вијеће.

Шешељ је обавијестио 17. јуна претресно вијеће Хашког трибунала да, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, неће прихватити никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије и одбацио било какве гаранције Владе Србије.

Извор: Срна

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

02.07.2014 13:08

Др.Шешељ је човјек од принципа што свако и пријатељ и непријатељ мора поштовати.Само кратак је овај живот?Некада ће човјек пожељети да му Бог да још који дан живота са својом фамилијом*?

ОДГОВОРИТЕ
Name

среца_наса

02.07.2014 13:24

сто даље и дузе овај сједи ван Србије то боље за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

02.07.2014 13:39

Бог на небу а Кум на земљи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

02.07.2014 13:49

Он је спаситељ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре_xxл

02.07.2014 13:55

Интелигентан не знаци истовремено бити и паметан. Принципи тврдоглавости непостивања воље вецине и разлицитог мисљења, принципе које подрзава махањем пистољем у Скупстини. Прнципи једног цовјека гдје како сам реце једино подрзава и вјерује Ким-Јонгу и Гадафију. То су ти прниципи који су Србију довели до овога гдје јесмо дно дна Европе. Он није мој узор бас управо због принципа. Контас?? ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре_xxл

02.07.2014 14:11

Не знам како до постујем те принципе ако како сам др. Сесељ једном реце за те принципе налази подрску од Ким Јонга и Муамера Гадафија и једино њима вјерује. Ја не могу себе а нити Србију да видим у таквом друству нити су Ким Јонг и Гадафи моји узори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.07.2014 20:39

Па како сада живе у Либији после Гадафија?! Племена опет воде ратове а да не помињем о благостању које су сви имали за вријеме Гадафија. Глупи амерички приступ "демократији" да би пљачкали нафту заједно за Французима. Додро нам дошао Војиславе!

ОДГОВОРИТЕ