Амфилохије: Ко изда Русију, дабогда био проклет!

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оштрим речима осудио је политику Подгорице према Русији. Он је оштрим речима осудио је данас политику Подгорице према Русији, рекавши да је црногорски премијер Мило Ђукановић такву одлуку донео у име Владе, али не и у име Црне Горе и Црногораца.

Регион 29.04.2014 | 23:01
Амфилохије: Ко изда Русију, дабогда био проклет!

Амфилохије је приликом представљања књиге "Вратити се Русији" директора Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонида Решетњикова искористио прилику да критукује црногораско руководство речима:

"Ко не био веран једнојезичној, једнокрвној Русији, дабогда живо месо од њега отпадало, био проклет три пута и 3000 пута од мене. То је оно што је оставио Свети Петар Цетињски својим Црногорцима, па би било добро да и садашњи председник Владе Црне Горе прочита ове речи у тренутку када по први пут у историји заводи санкције Русији", рекао је Амфилохије.

Критици се придружио и аутор књиге Решетњиков, који је раније данас од српског патријарха Иринеја примио Орден светог цара Константина, а који је црногорског премијера назвао "издајником".

Аналитичар религије Живица Туцић тим поводом каже да у говору хришћана не може бити клетве, посебно не упућених онима који су на власти јер је по Библији власт дата од Бога, без обзира да ли је она добра или је лоша.

"Увек се за њу морамо молити ако није добра по неким мерилима да би била боља и да се поправи, а ако је добра да остане добра и да се захвали Богу за такву власт", рекао је Туцић.

То се односи на све и изузетака нема, навео је Туцић и додао да није на црквама да коментаришу конкрете политичке потезе власти, а још мање спољнополитичке догађаје.
Демократски изабране владе, напомиње Туцић, добиле су мандат народа да обликују власт, па и спољну и унутрасњу политику земље.

Он такође каже да јеванђеље учи хришћане да не мрзе своје личне непријатеље, да благосиљају оне који их куну и да се моле за своје мрзитеље и гонитеље. Тиме ће бити савршени.

Анатема је од првих времена нове вере практикована, мада веома нерадо и ретко, увек у намери да се Црква сачува од раскола или кривоучења, објашњава Туцић.

"У православном свету, поготово код Руса, Црква анатемом не проклиње у правом смислу, она одваја од себе оне за које сматра да су се сами својим поступцима и кривоверјем удаљили. Не призива се смрт одстрањеног, он се предаје некој врсти проклетства до суда Божјег", навео је Туцић.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мотхер Руссиа

30.04.2014 00:18

а које то сколе има тај самопрокламовани аналитицар религије, вероватно никоје, као и недавно упокојени "социолог религије"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.04.2014 05:19

Прави вјерник и цовјек никада не клете и проклиње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада Филиповић

30.04.2014 07:11

ИЗ КОГ РАЗЛОГА СЕ ЦРКВА МЕША У ПОЛИТИКУ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада Филиповић

30.04.2014 07:15

ПА ОН НАС УЧИ ДА КУНЕМО И ПРОКЛИЊЕМО, СВАШТА, НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ ШТА СВЕ МОГУ ДА ИЗУСТЕ ПРЕСТАВНИЦИ ВЕРЕ....СРАМОТА.... ТРЕБА ПРЕДУЗЕТИ МЕРЕ ПРОТИВ ЊЕГА....ОН ЈЕ ТУ ДА ШИРИ ВЕРУ А НЕ ДА СЕ БАВИ ПОЛИТИКОМ.... СРАМ ДА ГА БУДЕ ОД СЕДЕ ГЛАВЕ....ПИХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

30.04.2014 07:30

Нисам сујеверан, али ово није пријатно. Не бих лако заспао. Дедови једу кисело грожђе, унуцима трну зуби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

30.04.2014 09:26

Која клетва за вовјека у слузби Бозијој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЖД

30.04.2014 09:28

Како човјек човјеку може пожељети да му живо месо отпада.. Превише је, ако је и од тебе мој Анфилохије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.04.2014 09:41

Критичари и аналитичари су обично "пропали" људи којима интелект неда да даље напредују. Митрополит је добро осјетио како Миловци нападају, шиканирају чак и туку вјернике СПЦ и њега. Крајње вријеме да се сазна права истина. Миловци су срамота за православље и највећи непријатељи на Балкану. КЛЕТВА ЈЕ СА РАЗЛОГОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мотхер Руссиа

30.04.2014 09:48

За оне који су мозда погресно разумјели - Клетву: "Ко не био вјеран једнојезичној, једнокрвној Русији, дабогда живо месо од њега отпадало, био проклет три пута и 3000 пута од мене", није изрекао садасњи Владика, него Владика Црне Горе Св. Петар Церињски. Садасњи Владика Црне Горе је само цитирао свог пријетходника, хиротонисаног од Митрополита српског у Сремским Карловцима. По томе све критике аналитицара религије било окултних професионалаца као Зивица Туциц или добронамерних аматера, иду на дусу давно упокојеног Св. Петра Цетињског Везано за коментар о мјесању вјере у политику, да подсјетим да вјекивима највеце славе Црне Горе, не да се црква мјесала у политику Црне Горе, него је њоме директно управљала посто су Владике били и духовни и политицки владари Црне Горе заслузни за обнову и оцување црнгорске независности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндења

30.04.2014 18:47

Па како мозе један верник да казе несто овако?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО НЕКАКО

30.04.2014 22:48

Ко буде рекао да његова мати прави боље колаче од "моје" дабогда остао без мајке... Ја сам то овако схватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

види види

01.05.2014 16:40

Амфилофије заборавио да "божији људи" не смију овако говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БХ сејтан

01.05.2014 21:41

Попе драги хајде се бави вијером..

ОДГОВОРИТЕ