Dodik napravi problem, a onda sebe proglašava za spasioca

Kada se uz samo malo truda analizira ono što je Milorad Dodik kao, nažalost, apsolutni gospodar Republike Srpske učinio u proteklih godinu dana, nijednom objektivnom posmatraču ne može promaći jedna činjenica.

Republika Srpska 27.04.2024 | 15:44
Dodik napravi problem, a onda sebe proglašava za spasioca

Piše: Dr Milan Blagojević

Ona se ogleda u tome da Dodik napravi problem, a onda sebe prikazuje kao navodnog spasioca. Dovoljno je navesti samo dva slučaja koja to neumoljivo potvrđuju.

Prvi slučaj je prošlogodišnje donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je po Dodikovom naređenju usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

U to vrijeme bio sam pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, pa sam, nakon što sam dan prije usvajanja tog zakona prisustvovao sastanku Dodika sa Cvijanovićevom, Stevandićem i Viškovićem, imao priliku da se neposredno uvjerim koliko se, u stvarnosti, sve radi po Dodikovoj i samo Dodikovoj volji. Naime, Dodik je na tom sastanku rekao da Narodna skupština donese taj zakon i niko od prisutnih nije mu nijednog trenutka oponirao.

Vidjevši tom prilikom tekst tog zakona odmah mi je bilo jasno da je to zakon koji je suprotan Ustavu BiH, jer taj ustav ne dozvoljava donošenje takvog zakona. Zato sam, pošto su o tome ćutali svi ostali prisutni, rekao da je taj zakon neustavan i da ga ne treba donositi, ali niko od prisutnih ne htjede to da podrži.

Naredni dan Narodna skupština, njena većina, je bespogovorno usvojila zakon i time je napravljen, blago rečeno, problem ustavne krize kojem svjedočimo i od čijih negativnih posljedica strahujemo sve do danas.

I onda se u svemu tome Dodik javlja kao tobožnji spasilac Republike Srpske, iako je stvarnost sasvim drugačija od toga.

Jednako tako ovih dana svjedočimo posljedicama pogrešne Dodikove politike kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, čije usvajanje se predlaže na Generalnoj skupštini UN. Ideolog i glavni promoter te rezolucije je Zlatko Lagumdžija u svojstvu ambasadora BiH u UN-u.

Međutim, Lagumdžija ne bi mogao biti imenovan na tu funkciju, a time ni raditi sve ovo što neustavno radi, da se Dodik usprotivio njegovom imenovanju. Nažalost, Dodik to nije učinio nego je sve ovo dozvolio, nakon čega je Željka Cvijanović po Dodikovoj komandi glasala za Lagumdžijino imenovanje.

I time je omogućeno Lagumdžiji da radi sve ono što neustavno i nezakonito sada radi u UN-u u vezi sa navedenom rezolucijom, baš kao što je i prošlogodišnjim Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH omogućeno Kristijanu Šmitu da nametne krivično djelo neizvršenja odluka visokog predstavnika.

Na našu nesreću to ipak nimalo ne smeta Dodiku da sebe i po pitanju Srebrenice prikazuje kao spasioca svih nas, ovaj put sa sve Željkom Cvijanović, iako ne bi došlo do problema zvanog "rezolucija o Srebrenici" da su Dodik i Cvijanovićeva spriječili Lagumdžijino imenovanje.

Samo da su htjeli, ali nisu, baš kao što ne bi došlo ni do nametanja Šmitovog krivičnog djela neizvršenja odluka visokog predstavnika, da Dodik nije naredio da Narodna skupština Republike Srpske donese Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Sada, nakon svega, Dodik nas još ubjeđuje da je zahvaljujući navodno "naporima prije svega srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović" odloženo glasanje u Generalnoj skupštini UN o Lagumdžijinoj rezoluciji o Srebrenici. Međutim, stvarnost je i ovaj put sasvim drugačija.

Jer, Željka Cvijanović se nijednom nije pojavila, iako je mogla makar i video nastupom, ni na jednom skupu u UN-u niti je na takav način rekla i jednu jedinu riječ u UN-u. 

Nije Željka u tom pogledu tražila da se video putem, kao član kolektivnog šefa države članice UN, obrati prilikom nedavne rasprave o nacrtu navedene rezolucije u UN. Pa da se takvom živom riječju obrati UN-u i ukaže toj organizaciji u kakav protivpravni pokušaj se uvlači ta svjetska organizacija, da usvoji navedenu rezoluciju, iako ju je Lagumdžija stvorio, i BiH prikazao kao njenog navodnog sponzora, kršeći na najgrublji način Ustav BiH, jer Predsjedništvo BiH kao jedini nadležni organ za ta pitanja nije donio takvu odluku.

Takođe je simptomatično da Cvijanovićeva nije tražila ni da se obrati UN-u i da u tom obraćanju ukaže na Izvještaj svjetskih eksperata, predvođenih Gideonom Grajfom, o tome da je stvarnost koju su oni utvrdili o događajima u Srebrenici sasvim drugačija od onoga što Lagumdžija samovoljno i neustavno prikazuje u svojoj rezoluciji.

Najzad, takođe je simptomatično i to da Cvijanovićeva ni do danas nije zahtijevala održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se raspravljalo i odlučilo o tome da li je Predsjedništvo BiH za tu Lagumdžijinu rezoluciju i da li je Predsjedništvo za to da bude njen sponzor, a ne da Lagumdžija samovoljno i neistinito u UN-u prikazuje da je BiH navodno za to.

Poslovnik Predsjedništva BiH je s tim u vezi veoma jasan. On u članu 23 propisuje da predsjedavajući Predsjedništva BiH mora sazvati vanrednu sjednicu Predsjedništva kad god to zatraži bilo koji član Predsjedništva, a član 24 Poslovnika propisuje da se dnevni red vanredne sjednice prihvata bez glasanja.

Drugim riječima kazano, da je Cvijanovićeva samo predložila da Predsjedništvo na vanrednoj sjednici glasa o Lagumdžijinoj rezoluciji, ne postoji mogućnost da ostala dva člana Predsjedništva onemoguće glasanje o tome.

Nažalost, ona to ni do danas nije učinila, već uporno ćuti, baš kao što glasno o svemu ovome ćuti i u UN-u.

Zato je, kada se sve prethodno rečeno uzme u obzir, lišena svakog smisla tvrdnja gospodina Dodika da su navodni "napori prije svega srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović" doveli do odlaganja glasanja u Generalnoj skupštini UN o Lagumdžijinoj rezoluciji o Srebrenici. Takva tvrdnja Dodika naprosto nije istina i to treba jasno reći našoj javnosti.

Autor: Dr Milan Blagojević Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Komentari / 68

Ostavite komentar
Name

Ja

27.04.2024 15:52

Ustasa Dodik i njegova podanica Zeljkica najvece zlo za Srbe uz Vucica

ODGOVORITE
Name

Re Ja

27.04.2024 17:40

ISTINA ALI BEZ VUČIĆA,OVAJ DODIK LJUDE U ZDRAV MOZAK J.B. I U OČI LAŽE U VEZI UN! Kakav smrad!?

Name

re

27.04.2024 18:01

On je spasioc isto onako kako je prosao u prvom razredu poljoprivredne skole! Eno Ramo po Podrinju zulum pravi, dok grbavi traktorista plasi narod i laje na zvijezde.

Name

Re re

27.04.2024 18:26

Znaci Ramo Zulum pravi a ovaj plasi narod i laje na zvijezde. E dobro je ovo rečeno.

Name

RE

27.04.2024 18:56

Tačno! Sva njegova familija 98% je iz okoline Duvna iz Hercegovine sve porodice Dodig jer mu je rođeni djed bio čistokrvni Hrvat koji je došao u Lijevče polje 1946 godine i posrbio se! Sve ima u matičnim knjigama sve piše!

Name

Re Ja

27.04.2024 19:27

Trba narodu JAVITI DA JE ZA LAGUMDŽIJU GLASALA nastavnica CVIJANOVIĆ ŽELJKA(po nalogu Didika) I SAD IMAMO ŽIVOTNI PROBLEM! Sjeme im se zamelo!

Name

Ramo

27.04.2024 21:18

EJJ MILE ,MILE NIGDJE TE NE BILO SAMO POD CRNOM ZEMLJOM

Name

Vajatter

27.04.2024 21:20

Dodik je najvece zlo koje je moglo da dodje na vlast ove opustosene srpske sirotinje.

Name

Veliki štrumf

27.04.2024 22:19

E Ramo, ne može njega ni zemlja svariti.

Name

Kris

28.04.2024 10:09

Narod ce spasit ovog neuroloski poremecenog coveka jer ce uvjek biti ispred njegovi suludi ideja i prezivljavati ratne strahote i gubit sinove. Republiku srpsku niko ne ugrozava osim njega i onog projekta kojeg je pokrenuo miloševic.

Name

RUSIJA

28.04.2024 10:21

Balvan Krmčić Dabar I Brbljivica Oni su spasioci srba da se ne-pate da ih nema vise na svom ognjištu. Oni srbe pretvaraju u engleze švabe slovence talijane amerikance I ostale NE-SRBE. Bože dragi šta si dozvolio. Dogni Bože narod pa to skloni I spašavaj nas.

Name

Глобус

27.04.2024 16:02

Гос. Благојевићу могао би се написати подебљи роман о злу које је Додик заједно са својим сарадницима учинио РС . Тај човјек је највеће морално, културно, материјално и политичко зло које је задесило Српски народ од краја деветнаестог вијека до данас.

ODGOVORITE
Name

re Globus

27.04.2024 18:44

Pa nije ni čudo Dodikova porodica,tajkunske firme,bivši udbaši i ostali ološ poput onog Selaka.Radio sam kod onog džukele Srete Aničića.Veće džukele,lopova,lažova nisam sreo.I on je jedan od Dodikovih prišpetlji i neko je dobro rekao moralnog posrnuća ovog društva.

Name

Nemoguce

27.04.2024 16:05

dodk da napravi problem, a on, sirota, gasi tu istu vatru, a lik pravo nevinašce

ODGOVORITE
Name

Op

27.04.2024 16:23

Svaka cas za komentar sve tacno receno e moj jadni narode sta sve dozvoljavate kada cete jednom reci dosta je vise koliko puta su pokradeni izbori

Name

Burleska u tri čina

27.04.2024 16:55

Da nama nije našeg Dode,nigdje nas nebi bilo.Jesi li vidio kako on odgovori onima u Sarajevu? Ovo ćete čuti u čekaonama domova zdravlja ili ambulanti.Nećete u kafanama pošto tamo moraju nešto potrošiti da bi sjedili.Obično to citiraju starije gospođe pa ako si iole vaspitan,sigurno se nećeš svađati sa njom.Kad sve sabereš i oduzmeš u toj SNSDemokratiji uvijek nagrebuse vaspitani i oni koji redovno plaćaju svoje račune.

Name

Reee

27.04.2024 17:42

Dodik će ispasti na kraju uništitelj krvlju zalivene RS i naguliti a šta će narod!!!

Name

Re reeeee

27.04.2024 19:08

Koji narod, kada si mu predvidio da će iskrvariti. Onda neka je i ovim drugim Bog u pomoći, jer 100 godina mira imati neće.

Name

Re nemoguće

27.04.2024 19:29

Ovo je ISTORIJSKA GREŠKA DODIKA I ŽELJKE I MORALI BI ZBOG OVOGA ODGOVARATI I U ZATVOR IĆI A I SRBIJI SU NANIJELI VELIKU ŠTETU!

Name

re re re

27.04.2024 23:37

Pitanje je da li je to slučajna greška ili tendenciozno odrađen posao. Čimi mi se ovo drugo. Previše je slučajnosti u događanjima i odlukama Milorada od kada on vedri i oblači u RS. Žali bože poginulih, rasturenih porodica, rasturenih života... A oni, boli njih briga za sve osim za njihovu ličnu korist!

Name

Ja,sin

27.04.2024 16:21

Kakve veze sa rezolucijom koja je moralno a ne politićko pitanje.Da je sreće da postujemo svaku žrtvu a to je li inicijativa nekog pojedinca nakaradnog dejtonskog predsjedništva koje prati ratne politike i dalje svađa građane ove zemlje ili nekog drugog najmanje je važni.Ustvari je žalosno i sramotno da nekom pada na um da omalovažava na ovaj naćin žrtve.

ODGOVORITE
Name

re

27.04.2024 18:20

Zna se ko to radi jos od 17vijeka. Postice mrznju,izaziva pokolje,mijenja istoriju itd. Nema ih mnogo ali su prisutni u svim drzavama Evrope i dalje. Sve je to lijepo objasnijo Jugoslav Petrusic.

Name

!!!

27.04.2024 20:36

Rezolucija bi bila na mjestu kad bi u svom uvodu sadržavala sva zla, a za koja niko nije odgovarao Srbskom narodu u i oko Srebrenice do 11 jula 95' a radi se o preko 3000 pobijenih od kojih neki na najsvirepiji mogući način. Ovako Srbi dobiŝe stotine godina robije zbog Stebrenice a za zločine tamo nad Srbima rahmetli Rasim Deluć je dobio sramne 2,5 godine robije dok se Naser Orić iz Haga vratio kao slobodan čovjek.

Name

RE

27.04.2024 16:26

SVAKA CAST DOKTORE.PA OVAJ NAS TAKO ZVANI PREDSEDNIK ENTITETA RS 20 GODINA PRAVI BUDALAMA I NIKO DA MU STANE UKRAJ I DA GA ZATVORI DA NETRUJE I OVO MALO NARODA STO JE OSTALO DA ZIVI U ENTITETU RS.

ODGOVORITE
Name

Bole

27.04.2024 19:06

REPUBLIKA SRPSKA- Zapamti i tako napisi potureni...

Name

Kris

28.04.2024 10:22

E moj bole neznam jel ti keva poturena jer sa onim lopovom moze nestat RS a ovako ti je bolje u civilizaciji.

Name

Re re

27.04.2024 16:35

Evo podijelio burle iz svoji interesa svima pa i borcima ranije penzije koje se potroše prije deset dana koliko su male , pa onda treba čekati do desetog juna novu takvu malu penziju pa šta više na svo ovo ovako stanje siromašno boraca i penzionera treba reći režimu RS.

ODGOVORITE
Name

Romanija

27.04.2024 16:39

Nije sam Dodik zlo. Zli je čitava mafija (SNSD). Vjerujte. U crno će zaviti srpski narod. Samo jedan primjer sa Sokoca. Prije desetak dana prestalo grijanje na Sokolcu. Na pitanje zašto su prekinuli u hladne Dane a prije toga deset dana nisu grijali jer su bili topli dani odgovor iz JKP Sokolac je “Rekao Strahinja Basevic”. Ljudi moji dokle smo došli. Samo molimo boga da nam bude na pomoći.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

27.04.2024 17:41

Niŝta slučajno nije,rs je izgubljena,treba samo svjetlo ugasiti ako bude bio ko,sveemu kumovao kriminal i izdaja.

Name

Ovo

27.04.2024 18:01

Sto nam je ucinila ova vlast nadmasili je sve nedace koje su zadesile nas srpski narod u proteklim ratovima al nesrpska vlast je nastavila da nas unistava zato je i Olbrajtova njih dovela na vlast da nas totalno uniste

Name

NAROD

28.04.2024 11:52

ČITAM OVE KOMENTARE I RAZMIŠLJAM, DA LI JE RS ILI REPUBLIKA SRPSKA ,PODRAZUMIJEVA SE SRPSKA A MI SMO BUDALE KOJE DODIK JE.. 20 GODINA,.... MA FUUUUUJ🤮🤮🤮

Name

Ana

28.04.2024 17:41

Budite srećni, u Višegradu nisu nikako grijali ove sezone. I to pred samu zimu objavili.

Name

Cobra1968

27.04.2024 16:55

On ce spasiti BiH...a srusiti rs...samo naprijed, jarane

ODGOVORITE
Name

Smislov

27.04.2024 19:12

Nemoj jarane da si toliko siguran. Nema nas, i bejiha osta sa gaćama na štapu. Ti u koje se uzdaš u finom su problemu. Samo napred. Palestina će biti raj.

Name

Re Cobra 1968

28.04.2024 13:42

Sjebaće on i Bosnu moj jarane, VEĆ NAS JE SJEBO ,NAŽALOST😞

Name

💯%propast srpska

27.04.2024 17:03

шта ће му рећи диде пеја унука,жељка кад она незна и паше јој нчоваква уништена РС,стевандићу је битна функција,да није тако било би му из понижења да поред на њега сједи у скупштини неко типа ање љубојевић.Остали исто тако ћуте због привилегија.

ODGOVORITE
Name

Па и птице

27.04.2024 19:02

на грани знају да је Ањицу Миле дерао хехехехехе...

Name

Borac

27.04.2024 17:16

Dok je na vlasti tako će nam stalno biti, duboko su pustili korijenje u sve pore društva, nadam se da će se narod dozivati pameti i jednom za sva vremena staviti tačku na ovu tragikomediju

ODGOVORITE
Name

Re Borac

27.04.2024 19:57

Ja mislim da je sve jasno za RS , opljačkana , ponižena sa gladnim narodom.

Name

Miroslav

27.04.2024 17:47

Problem prave stranci i sarajevska carsija, jer trgaju komad po komad dejtonskog sporazuma, ustava. Ko vidi vidi, ko hoce da zna zna, ali nekima je mrznja pamet pomutila.

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2024 19:03

Idi rani svinje svaki dan ođe nješto pametuješ!

Name

lik

27.04.2024 19:48

@Miro Kako ne kontaš da se ni jedna odluka na nivou BiH ne može donijeti bez RSa? Može FBiH zahtjevati da svi idemo na mjesec, ali bez RSa ne ide ništa. Problem je što bi Mile sada htio povući neke već potpisane stvari, a jadnici kao ti to izvrću kao da FBiH nešto neda ili neće. Klasična zamjena teza i zamajavanje nepismenog naroda!

Name

Re

27.04.2024 20:06

Opet ovaj rezimski magarac.

Name

Miroslav

27.04.2024 21:40

Lik, A sta bi sa Lagundzijom, bez odluke presednistva, a oni su mu sefovi, napravi urnebes, stetu koja moze imati ozbiljne posledice. O cemu vi pricate, da bez nas nema nikakve odluke? A tu je i svabo, pa kad mu zaplacu, on dize nogu na jedan konstutivni narod. Ili ste slepi i gluhi, ili lupetate?

Name

Narod

27.04.2024 17:51

Dodik,gospodar života i smrti,a sa njim i Željka,kompletna garnitura SNSD.Zaduživanja do beskonačnosti,ni jedne investicije,privredne pogotovo,a ti glupi narode,srbuj makar slame jeo.To nas i čeka,a i slame neće biti,ako žita nebude.Jad i bijeda!

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2024 19:06

Nije on gospodar ničega obični bijedni mali pacov koji kad ide daspava čuva 30 ljudi oko imanja! Kakav gospodar mog života nije gospodar niti ikada biti! Obična gnjida od čovjeka nije to čovjek to je monstrum!

Name

analiticar

27.04.2024 17:51

Ima jos jedan isti takav u Srbiji,a ovaj ga uspjesno kopira.

ODGOVORITE
Name

Bravo za komentar

27.04.2024 17:53

Argumentovano, konkretno, edukativno, istinito. Postovanje autoru👍🏻

ODGOVORITE
Name

borac

27.04.2024 18:05

Sve su to dojucerasnje seljacine koje olako smatraju drzavu znaju pljackati i siriti mrznju ali ce im sve doci na naplatu.

ODGOVORITE
Name

mislim

27.04.2024 18:09

Sledeca dodikova izjava ce biti da RS ne prizna UN.

ODGOVORITE
Name

Pravda123

27.04.2024 18:25

Ovo četvero od njih gori političara nema. Žalosna si Republiko Srpska i Srpski narode. Ovakve političare i patriote, nebi nam poželjeli ni najveći srpski dušmani. U zadnjih 10 godina oni nisu nijednu pametnu i dobru stvar uradili za narod. Stalno samo proizvode krize i onda nas od nekoga brane i to pripisuju sebi kao uspjeh. A jedini njihov uspjeh je što su ispraznili državne kase i otjerali radno sposobne iz Republike Srpske. ONI SU NA ČELU SA DODIKOM IZVRŠILI GENOCID NAD SRPSKIM STANOVNIŠTVOM ZA VRJEME SVOJE VLADAVINE 1 UNIŠTILI PREDUZEĆA 2. UNIŠTILI POLJOPRIVREDU 3. OGOLILII SRPSKE ŠUME 4. DOVELI KORUMPIRANE I NEŠKOLOVANE KADROVE 5. RAZDJELILI PARE OD TELEKOMA PREKO IERB-a, KOJE NIKO NEVRAĆA 6. UKINULI POŠTENJE I MORAL 7. ISPRAZNILI SELA 90%, 8. U GRADOVIMA U SVAKOJ ZGRADI 5 ZAKLJUČANIH STANOVA JOŠ MALO I POTPUNO ETNIČKI BIĆE OČIŠĆENA REPUBLIKA SRPSKA ZAHVALJUJUĆI ISKLJUČIVO !!! MILORAD DODIK

ODGOVORITE
Name

Ja

27.04.2024 19:20

mozda si iskreno kritican,ali izraz Srpske sume .....ili mozda BiH sume ,,ili Srpski Leptirovi,Srpski Golubovi....

Name

?

27.04.2024 20:27

Svaka ti cast sto si napiso sve je istina i nazalost to je realnost ❗️

Name

Oliva

27.04.2024 18:29

Milorad Dodik je meni najodvratniji lik u BiH . Necovjek .Prokletnik .Lopov .Manipulator .Ma sve sto je najgore .Nema on mrve ljudstva i karaktera ..

ODGOVORITE
Name

Bot

27.04.2024 18:55

Dodik je uvijek bio i ostao uz svoj narod i sa svojim narodom i on će uvijek biti tu doživotno

ODGOVORITE
Name

Pera

27.04.2024 19:00

SNSD 25 godina vlada....i pola naroda otislo...a oni samo SRBUJU..brane Republiku Srpsku a oni sve bogatiji..a narod sve siromašniji..e moj narode BLENTAVI....do kad ćete biti BLENTAVI... SNSD...SNSD..SNSD...

ODGOVORITE
Name

Dragče

27.04.2024 19:02

Prepisao od Vučića, čas je mučenik koji prolazi golgotu, čas heroj koji spasava narod i zemlju koji su u smrtnoj opasnosti. To bake i deke najviše vole, a penzija redovna.

ODGOVORITE
Name

?

27.04.2024 20:28

👍

Name

+

27.04.2024 19:05

To govori, koliko je on kvaran čovjek a dobar političar. A oni oko njega budaje i poltroni.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

27.04.2024 19:28

Odličan tekst. Odlična analitika.

ODGOVORITE
Name

?

27.04.2024 20:20

Moram ovo napisati nazalost: Koliko je narod glup u RS 🤷‍♂️

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

28.04.2024 08:48

Ovaj neki pominje deranje Anje,a ja vidim da je vesela,ovaj hoće da zavadi Anju i Vulićku,da leti perje,aaauuuu....

Name

re

28.04.2024 01:41

samo smjena stevandica dodika zeljke i ostale marionete vidite da oni neznaju sta rade i u zatvor pozdrav narod trpi krizu zbo njih pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Zo

28.04.2024 13:31

Živio Dodik. Dogodine nezavisni

ODGOVORITE
Name

Ana

28.04.2024 17:38

Zašto nije Cvijanovićka potegla zaštitu nacionalnog interesa. Nije je interesovalo. Samo halabudžu narodu kao da je narod ovce .

ODGOVORITE
Name

Mornar Popaj

30.04.2024 07:35

Oliva idi kod Milorada Dodika pa mu to recite ako smete pa cete cuti odgovor

ODGOVORITE
Name

DDare

30.04.2024 18:01

Re ti Sta si ti teski bezobraznik

ODGOVORITE
Name

Moco

01.05.2024 11:17

Slava Bogu na visinama a na zemlji među ljudima mir

ODGOVORITE