Gdje putovati u 2021.: Niže cijene, nigdje bez testa

Pandemija je poremetila veliki broj godišnjih odmora i planova za putovanja tokom 2020. godine te se mnogima čini da je i sada besmisleno planirati posjete drugim zemljama - no to ipak nije tako.

Putovanja 28.01.2021 | 21:54
Gdje putovati u 2021.: Niže cijene, nigdje bez testa

U ponudi bh. turističkih agencija trenutno je nemali broj vrlo privlačnih svjetskih destinacija. Nije važno želite skijati ili vam nedostaju više temperature, sunce i more, obradovaće vas informacija da sada po dosta nižim cijenama možete posjetiti različite dijelove svijeta.

Državljani BiH mogu putovati u oko 80 zemalja, što predstavlja više od jedne trećine svijeta. Za većinu je, naravno, potreban PCR test, ali bez njega se može putovati u Meksiko, Dominikansku Republiku, na Jamajku, Haiti, u Tanzaniju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Bosanskohercegovački bloger Robert Dacešin, koji na svojoj stranici piše o putovanjima, za Klix.ba je govorio o putovanjima za vrijeme pandemije.

Ukoliko želite posjetiti Srbiju ili Crnu Goru, važno je da znate da vam za posjetu ovim državama nije potreban ni PCR, a ni serološki test. S druge strane, za ulazak u Hrvatsku još uvijek je neophodno imati negativan PCR test ili dokaz da ste prebolovali koronavirus u posljednja tri mjeseca, odnosno da imate antitijela.

"Uz negativan PCR možete ući u Afriku, Južnu Ameriku, Centralnu Ameriku, Aziju, na Karibe... Naprimjer Egipat, Turska i Zanzibar su u proteklom periodu postali jako popularni, to su sjajne destinacije. Mislim, kad ćete naredni put moći obići piramide bez gomile turista i imati ih samo za sebe? Isto tako, letovi za Kapadokiju nikad nisu bili jeftiniji, u ovom trenutku koštaju oko 70 eura, a donedavno su koštali i do 200 eura!", govori Dacešin.

Akcent stavlja na činjenicu da, iako PCR testiranje predstavlja dodatnu komplikaciju, važno se fokusirati na činjenicu da će putovanja za vrijeme pandemije izgledati mnogo drugačije nego ranije: "Nigdje nema gužvi, možete uživati u šetnji po gradovima koji su inače prepuni ljudi".

Dacešin govori kako je nedavno posjetio Pakistan te ističe kako se prilikom posjete uvjerio da većina stvari koje je čuo o ovoj državi nije istina: "Sve ono što ste možda nekad čuli o Pakistanu, koliko je nesiguran i slično, uopšte nije tačno. Karte do te države možete naći po cijeni od 300 eura".

Vrijedi ponovo spomenuti turističke agencije, gdje su u fokusu odlasci u različite dijelove Turske. Nude i izlete širom BiH, kao i jednodnevne/dvodnevne izlete širom regiona. Za one koji su spremni izdvojiti više novca turističke agencije izdvajaju Dubai (1.289 KM), Maldive (2.199 KM), Zanzibar (2.000KM obični paket ili 4.000 KM/All Inclusive)...

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

123

28.01.2021 21:27

BUDVA ?

ODGOVORITE