Ni Pariz, ni NYC! Najviše turista ide u ovaj grad...

Nije to ni Pariz, ni Singapur, ni NYC.

Putovanja 05.09.2019 | 10:32
Ni Pariz, ni NYC! Najviše turista ide u ovaj grad...
Tajlandski glavni grad Bangkok na prvom je mestu najposećenijih gradova na svetu, ispred Pariza i Londona, prema godišnjem istraživanju MasterCarda.

Bangkok je najposećeniji grad na svetu četvrtu godinu za redom sa 22,8 miliona posetilaca. Pariz i London su na drugom i trećem mestu sa oko 19,1 miliona dolazaka, a sledi ih Dubai sa 15,9 miliona. Listu nastavljaju dva grada u jugoistočnoj Aziji, Singapur i Kuala Lumpur koji su zauzeli peto i šesto mesto. Prema istraživanju koje obuhvata 200 gradova, u prvih deset svrstali su se još Njujork, Istanbul, japanska prestonica Tokio i turski grad Antalija.

Broj međunarodnih posetioca u 200 gradova narastao je za 76 odsto u zadnjih 10 godina. Uprkos činjenici da je Bangkok više godina na vrhu popisa, tajlandski turizam beleži blaži pad dolazaka što nije nevažno u zemlji u kojoj se turizmom ostvaruje 12 posto prihoda.

Slabiji rast Kine uticao je na pad dolazaka kineskih turista u prvoj polovini godine. Ali, tu činjenicu delimično je nadoknadio povećan broj indijskih turista. Tajland očekuje oko 2 miliona indijskih turista u 2019. godini, predviđaju tajlandske turističke vlasti. S druge strane, ocenjuju da će Kina uvek biti snažno turističko tržište.

"S obzirom na to da manje od 10 odsto kineske populacije ima pasoš, potencijal kineskog tržišta neće nikada izbledeti", rekao je izvršni direktor hotelske grupacije Minor Hotels Dilip Rajakrier.

(Reuters)
(Foto: Depositphotos)

Komentari / 0

Ostavite komentar