Не долазите у Украјину, тешко је. Много наших је убијено и рањено!

Свијет 01.07.2024 | 11:24
Не долазите у Украјину, тешко је. Много наших је убијено и рањено!

Људи су дошли, потписали уговор и одмах су их послали на фронт, а да никад нису служили војску, не знају ни пушку да држе. То ће вероватно бити још једна група Срба коју су они довели и која је одмах погинула. Ту ништа не може да се уради”.

Овако у најновијем снимку на свом Yоутубе каналу прича српски добровољац Дејан Берић о ситуацији на украјинском фронту и стању српских држављана који се боре на руској страни на окупираним украјинским територијама.

“Када потпишете уговор, то је онда крај”

"Њих су позвала два човека, Саша Музикант и онај други Пигмејац, сад сам заборавио како се зове... Они су кренули да зову људе и да им причају како им је пут плаћен. И пут је стварно био плаћен од људи из Ханти-Манцијска. На аеродрому их је дочекао Саша Музикант, ко зна шта им је обећао, преузео их је и после седам дана нашли су се на фронту.

И они сад мене зову да их извадим, да им обезбедим обуку. Људи, кад потпишете уговор остајете тамо где сте били. То што вас је неко преварио сами сте криви. Уговор сте потписали и то је то", рекао је Берић у свом најновијем “обраћању” на друштвеним мрежама.

“Хтјели или не - остајете до краја рата”

Како прича Берић, “он није командант и нема своју војску”.

"Ни ја не служим у армији, ја сам само фармер са мало утицаја. А они ће, вероватно, бити још једна група Срба које су ови довели и која је одмах погинула."

Берић је објаснио и како се потписани уговори не поштују, и како плаћеници бивају преварени.

"Кад потпишете уговор ту је крај. Неки наши људи би да скрате уговор, али не може. Када га потпишете, веома вероватно ћете морати да останете до краја рата, без обзира на које време га потпишете!"

Један од првих српских плаћеника у Русији признаје да има проблема и са плаћањем.

"Дешава се да плате касне, да се људима који су на фронту води као да су у касарни, па онда морају да се пишу жалбе и да се чека новац."

“Много је наших рањених, има и убијених”

Берић је и прије двије недеље говорио о српским плаћеницима који се боре у Украјини.

"Био сам на неким деловима фронта где момци говоре да они (Украјинци) пуштају по 10 дронова на једног човека. Толико их имају да им није жао да 10 комада пусте на једног човека. Они су смањили артиљерију, међутим ефикасност су повећали дроновима. Много је наших рањених, има и убијених.

Наравно, то је рат. Кад смо код рата, код убијених, јуче ме је звао један од нових бораца који је дошао, пре једно можда четири месеца, тражио је да му средим да изађе из армије. Треба да схвате, кад потпишете уговор са (руском) армијом, јако је тешко тај уговор раскинути, скоро немогуће", навео је тада Берић.

“Неким официрима смета што не знате руски”

Он је нагласио у снимку да су српски држављани “као и сви други војници”. Берић је говорио и о погинулим и рањеним српским држављанима на украјинском фронту.

"Што се тиче наших људи, још један момак је погинуо, то је трећи већ који је погинуо. Мислим да су сви наши борци већ рањени зато што су борбе стварно тешке. Стварно је јако, јако тешко на фронту, посебно због тих дронова. Добро размислите ако желите да дођете. Значи никако 'ја више нећу, ја не могу, овде је рат'.

“Срби су лоше третирани, звали их циганима”

Берић је био у центру пажње почетком године када је упутио оштре критике на рачун руских команданата због лошег третмана српских држављана који се боре на окупираним територијама Украјине.

"Срби су лоше третирани, називали су их циганима, питали “зашто сте дошли овде”. Причам о команди 119. пука. Нису их третирали као људе који су дошли добровољно да се боре, већ да краду или ко зна шта. Било је наређење да се иде у напад. Команда 119. пука дала им је два -три магазина муниције и рекла: “Идите сада у напад!”.

Јутрос је дошла војна полиција, нејасно да ли из 119. пука или одакле. Дошли су, запуцали у ваздух – опасно је пуцати у рову, али су они то ипак урадили. Буквално су тукли наше ненаоружане борце кундацима. Буквално су смрскали неколико глава, ударали их у уста", рекао је на видео снимку Берић.

Берићу мистериозно спалили породичну кућу

Случајно или не, Берићу је након овога потпуно изгорјела породична кућа. Он и његова супруга у тренутку избијања ватре нису били у свом дому. Очевици су испричали да је кућа вјероватно засута Молотовљевим коктелима.

Према његовим ријечима, “до пожара је дошло услијед дјеловања уљеза, јер су му више пута пријетили”.

(Агенције) Фото: Архив