Данас сједница Народне скупштине Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске требало би данас да разматра Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојену на Свесрпском сабору.

Република Српска 02.07.2024 | 07:31
Данас сједница Народне скупштине Републике Српске

У Декларацији се међу 49 закључака, ставова и циљева наводи да Свесрпски сабор констатује да српски народ представља јединствену цјелину.

"Српски народ је кроз историју имао више држава са различитим називима, те полаже право да баштини своју богату традицију", пише у тексту Декларације.

Свесрпски сабор констатовао је неопходност српског националног окупљања, те одлучио да је потребно редовно одржавати овај сабор, и то сваке двије године, а на њему би се разматрала најважнија национална питања уједињено, уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и осталих представника српског народа из региона и свијета.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недјељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ - Анексом четири Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

"Свесрпски сабор не подржава резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе у Генералној скупштини УН, док је 109 држава било против, уздржано или није гласало. Том резолуцијом извршен је покушај колективног окривљавања целог српског народа, који је неприхватљив и не може бити спроведен у дело", наведено је у тексту Декларације.

У тексту је истакнуто да ће Декларација, након усвајања на Свесрпском сабору, бити понуђена на усвајање народним скупштинама Србије и Српске како би се обезбиједила њена пуна примјена у Републици Србији и Републици Српској.

На предложеном дневном реду Десете редовне сједнице парламента Српске је 20 тачака јер је дневни ред јуче допуњен на захтјев Владе Републике Српске са три тачке - Приједлогом закона о допуни Закона о банкама Републике Српске, Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо развојној банци Републике Српске и Приједлогом закона о допуни Закона о унутрашњем платном промету, све по хитном поступку.

О ове три тачке водиће се обједињена расправа.

Сједница ће почети у 12.00 часова. 

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

лео

02.07.2024 08:28

Ништа ново нећемо ни видјети ни чути сем што ће Црнадак и Вукановић лупати као Максим по дивизиј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана

02.07.2024 10:49

Лео, кад слусас Господина Вукановица и Господина Црнатка, покусај сједити на дупету,( да не казем г....и ) мозда науцис несто паметно и корисно !!! Овако сједеци на усима остацес глуп,необразован - затуцан! Стета ти је ,оде зивот а ти оста дозивотно глуп!!!

Name

Ре Лео

02.07.2024 11:21

Једино Вукановић иЦрнадак имају му.. да им кажу све у лице и јефдини што вриједе у тој Скупштини.Толико луди Лео

Name

наочале

02.07.2024 08:31

Кад су јаки и моћни дозвољавали слабијим да им се супротстављају.Никада.Ово је права Аутогол политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казе Маринко

02.07.2024 08:33

Све нам је потаман, па хајмо сад мало о "Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

02.07.2024 08:38

Једини реалан сценарио да се обједини српски народ је европска унија гдје би били у истом економском културном и територијалном простору.Наравно економија је приоритет јер само економски јаке државе и народи могу да имају и снажан национални просперитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.07.2024 08:43

Свесрбски народ ти је у Њемацкој мозете ви састанцити до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

02.07.2024 08:45

Кога брига а неки сабор. Толико је оцигледно да су све прице исприцане и да нека национална прица висе не пролази и то много нервира власт. Једино је остало да се "наговори неко" да поцини неки терористицки напад да би се народ придобили себи а све остало као сто је резолуција, оцјепљење, угрозеност од Босњака, референдуми, повлацење из заједницких институција итд. то висе не пролази код народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.07.2024 08:46

САМО ВИ САСТАНЧИТЕ, МНОЖИТЕ СЕ ШТО ВИШЕ У ПОЛИТИЦИ, А НАРОД ГЛАДАН И СВЕ ГА МАЊЕ. ЖДЕРИТЕ ШТО ВИШЕ, А СЕЉАКЕ ИЗРАБЉУЈТЕ, ДА ВАС ХРАНЕ , ГОРЕ НЕГО ТУРЦИ. МЕЉИТЕ И РАДИТЕ , ШТО ВИШЕ ГЛУПОСТИ. САМО НЕМОЈТЕ РАДИТИ. ШИРИТЕ ВРАТОВЕ, ПЛЕЋА И ГУЗИВЕ, ДА ШТО ПРИЈЕ ПОЦРКАТЕ. НИКАКВЕ КОРИСТИ ОД ТАКВЕ ПРИЧЕ. БОГ ЋЕ ЧАРОБНИМ ШТАПИЋЕМ УМИЈЕСТО ВАС УРАДИТИ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КастелБЛ

02.07.2024 09:19

Сједница ко и све до сада, обрацун са медјународном заједницом и сто је могуце висе затезати узе не би ли досло до сукоба у БИХ,,, Не постоји тема у скупстини РС.о економској ситуацији и одласку народа из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

02.07.2024 09:41

Ааааа...Стевандић "бело одело" не слути на добро,али једва чека крај суђења Додику да преузме и функцију предсједни9ка РС,по Уставу...."бело одело"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја, ја, јаја

02.07.2024 11:55

Сваки народ има висе дрзава, тј зиви по цијелом свијету јер је планета глобално село. Само Срби ето посебни 🤥

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар још

03.07.2024 10:15

постоји тај бурлетов циркус тзв скупштиница. Само задовољне креатуре без икакве сврхе .

ОДГОВОРИТЕ