Ко би могао да замијени Пиксија на клупи Орлова?

Фудбалска репрезентација Србије неуспјешно је одиграла Европско првенство у фудбалу и већ након групне фазе враћа се из Њемачке.

Србија 26.06.2024 | 22:36
Ко би могао да замијени Пиксија на клупи Орлова?

За сада у комплетном саставу, али је већ јасно да ће убрзо бити огромних промјена - селектор Драган Стојковић Пикси добиће отказ, па јавност већ тражи насљедника који ће сјести на ужарену клупу и током јесени повести национални тим у борбу за бодове против најбољих европских селекција у Лиги нација.

Јасно је да ће Фудбалски савез Србије морати брзо да ради како би у кратком временском року довео замјену за Стојковића.

Наредно окупљање заказано је већ за почетак септембра, што можда у први план ставља неког од домаћих тренера, којима не би био проблем привикавање на језик и прилике у српском фудбалу.

А ко су, заправо, кандидати за ужарено мјесто селектора фудбалске репрезентације Србије? Да кренемо редом!

СЛАВИША ЈОКАНОВИЋ

Некадашњи репрезентативац има "озбиљан" тренерски ЦВ, испуњен добрим пословима на разним странама свијета, што га аутоматски кандидује за селектора Србије. И вјероватно је он први избор већине навијача.

Тренутно је без ангажмана, што би Фудбалском савезу Србије могло да послужи као адут у покушајима да га ангажују на селекторску функцију.

Јокановић, који је током 11 година у репрезентацији одиграо 64 меча, сада би у репрезентацију могао да се врати у сасвим другачијој улози.

Од њега би се очекивало да национални тим задржи на добром путу и обезбиједи пласман на велико такмичење и у наредним годинама, али и да надогради игру репрезентације тако да на тим турнирима забиљежимо запаженији резултат.

Славиша се тренерским послом бави од 2007. године када је сјео на клупу Партизана. Услиједили су Муатонг на Тајланду, па Левски, Еркулес, Вотфорд, Макаби Тел Авив, Фулам, Ал Гарафа, Шефилд јунајтед и Динамо из Москве.

ВЛАДИМИР ИВИЋ

Још један некадашњи фудбалер Партизана и некадашњи репрезентативац Југославије могао би да буде избор Фудбалског савеза Србије.

Иако је недавно истакао да још није довољно напредовао да буде селектор репрезентације Србије, Владимир Ивић има богато искуство на клупском нивоу што би свакако могло да буде адут у преговорима око преузимања националног тима.

Ивић је тренерску каријеру почео у млађим категоријама ПАОК-а, а затим је водио и први тим тог грчког клуба. Велике успјехе имао је на клупи Макабија из Тел Авива, затим је водио Вотфорд, па поново Макаби, а посљедњи ангажман имао је у Краснодару са којим се борио за титулу у Премијер лиги Русије.

МИРОСЛАВ ЂУКИЋ

Повратак на клупу Србије? Могуће је! Мирослав Ђукић је тренерску каријеру почео као селектор младе репрезентације, затим самостално водио Партизан и сениорску селекцију Србије, прије него што је почела његова инострана каријера.

Ређали су се Мускрон, Еркулес, Ваљадолид, Валенсија, Кордоба, Ал Шабаб, Партизан и на крају Спортинг из Хихона.

Током свог првог мандата некадашњи репрезентативац је водио Србију на пет мечева, само као прелазно рјешење између Хавијера Клементеа и Радомира Антића.

Уписани су неријешени исходи против Сјеверне Македоније и Ирске, као и порази против Украјине, Русије и Њемачке. Евентуални повратак на клупу био би и прилика за поправљање утиска.

САВО МИЛОШЕВИЋ

Последњи ангажман имао је као селектор комшијске Босне и Херцеговине, коју није успио кроз бараж да одведе на Европско првенство, али... Направљен је одређени помак, а Саво Милошевић би због тога могао да фигурира и као кандидат за селектора Србије.

На клупском нивоу предводио је Партизан и Олимпију из Љубљане, а на клупу репрезентације сјео би као једна од највећих легенди домаћег фудбала.

Током играчких дана Милошевић је чак 102 пута обукао дрес Србије, уз 37 постигнутих голова. Својевремено је са Патриком Клајвертом подијелио титулу за најбољег стрелца на Европском првенству 2000. године, па је јасно да би имао велики ауторитет уколико би преузео селекцију.

ОСТАЛИ КАНДИДАТИ!

Да немају клупске ангажмане у најужој могућој конкуренцији сигурно би били Дејан Станковић, Марко Николић, Вељко Пауновић и Владан Милојевић.

Сваки од њих има чиме да се похвали, али и чиме да се наметне када је у питању посао селектора сениорске репрезентације Србије.

Можда и највише адута писало би поред Пауновићевог имена јер ће и у наредном квалификационом циклусу окосница тима бити момци из генерације са којом је он освојио Свјетско првенство за играче до 20 година на Новом Зеланду, 2015. године.

Са друге стране, Србија би могла поново да се окрене ка иностраним рјешењима. Ако бисмо гледали у комшилук, као опција би се појавио Миодраг "Гроф" Божовић, црногорски стручњак који је својевремено играо за Звезду и тренирао београдске црвено-бијеле. И он је без ангажмана у овом тренутку.

Наравно, списак страних тренера који би могли да сједну на клупу Србије далеко је дужи, па је тешко набројати све потенцијалне опције. Ко је најближи клупи репрезентације Србије?

(Мондо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Постен

26.06.2024 23:09

Да се овако бринете за насу репрезентацију ко за комсије било би добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХР

26.06.2024 23:41

Немој да се брину за нас,имамо ми своје струцњаке хахахахах.

Name

Питам за друга

27.06.2024 00:58

А ко сте ви?

Name

Ре

27.06.2024 05:56

Не цудим се сто је Србија испала кад Хрвати као мало бољи играци појма немају и испадосе исто ко и Србија.

Name

Мицко

27.06.2024 15:24

Па то је наса репрезентација, не знам која је васа...

Name

ре

26.06.2024 23:18

да нема клупски агазмам ја бих за селектора владана милојевица али води звезду али ста је ту је слависа јокановиц нек буде селектор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоx

26.06.2024 23:19

Било ко :) Незаинтересован је Треба неко ко није био успјешан фудбалер, већ тренер

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

26.06.2024 23:19

Јел битно ко је селектор ко премијер а ко предсједник скупстине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

26.06.2024 23:21

Само не Милосевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко Пауновић

26.06.2024 23:35

Вељко Пауновић има душу и зна посложити репрезентацију у осталом са младима је освојио светско првенство на Новом Зеланду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.06.2024 23:39

Раде Богдановиц или Видиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.06.2024 00:18

Сва имена која сте навели у тексту не слазу се са једном ријеци а она гласи ,,струцњак"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викинг

27.06.2024 00:36

Јокановиц и Ивиц су квалитетни струцњаци а остали набројани су треца лига тренера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.06.2024 01:35

Ако смијене Пиксија !!! Моземо се, и кладити да Србија у идуцих 10 година неце бити на вецим натјецањима , пустите цовјека да извуце са знањем посла тренерског , а неки играци умислили су неке будаластине неподносљивост према и тиму и тренеру , зато и јес тако , када понеки играци одлуцује против тренера , такве играце под хитно избацити из тима , то су стетоцине за цијели тим и за тренера !!!👍

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,А"

27.06.2024 07:40

Има у Србији неко ко се о свему брине а и пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.06.2024 11:40

Мислим да би ОН био најбољи тренер 😀😂😂😂

Name

Перо

27.06.2024 07:54

Ненад Лалатовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјена генерације

27.06.2024 08:44

Нема Србија играце вец умисљене звијезде, то је највеци проблем. Не мозе тренер надомјестити ницију лијеност, спорост и неодговорност. Дјабе све тактике, ако нису у стању да физицки издрзе и да гину, бар на терену, за своју земљу. Бити добар играц није исто, сто и бити умисљен, да си добар играц. Нека се угледају на Грузију и остале екипе како се игра, а прије свега оставља срце на терену, бореци се, а не сеткајуци и поправљајуци фризуре и дресове да би могли лијепо изгледати на терену. Сергеј МС, Митровиц, Јовиц, Тадиц треба да уступе мјесто младјим, срцанијим, брзим и озбиљнијим играцима, а они нека узивају у својим клубовима као бивсе звијезде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

27.06.2024 08:53

Мозе да буде било ко, али тренер одредјује који играц це играти, то је Србски проблем у фудбалу, а и у друству, самовоља, моц, једноумље и славољубље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Георге

27.06.2024 10:39

Не знам да ли је још увијек активан, али мислим да је најбоље рјешење Славољуб Муслин. Од свих ових побројаних имена он је далеко највећи стручњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганеее

27.06.2024 11:50

Драганеееееее 😂😂😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

тај све зна

27.06.2024 11:50

Вучић!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера

27.06.2024 11:52

И Шурбатовиц је одрадио посао и добио новац а јос це добит подрску од Данске и Словеније кад крене да се убаци у европски фудбалски савез..Србију је неко дебело издао..А мозе да коријен вуце до врха власти ..Сви дијеле добит од предаје мецева..У екипу Србије су намјерно убацено бар два играца који раде за издају .Гациновиц је толико оцигледно радио на стету екипе Србије.И крив је за гол . И јос је крао драгоцено вријеме у корист Србије..И јос без везе удара играца Словеније.Па јасно да Словенија зна да је Гациновиц њихов играц..Руководство екипе Србије би требало одговарати за издају и предају и униставање фудбала Србије и да се казне новцано.По два милиона еура.Па да се тај новац улози у фудбал Србије..То народ оцекује од владе Србије

ОДГОВОРИТЕ