Лучић: Телеком Србија носилац 5Г мреже на Западном Балкану

- Генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић изјавио је данас да та компанија користи 5Г мрежу у Црној Гори, Немачкој, Аустрији и Швајцарској, где су препознати као носиоци ове мреже на Западном Балкану и најавио пуштање 5Г мреже у Србији за наредну годину, као и у Босни и Херцеговини за 2026. годину.

Србија 24.06.2024 | 10:27
Лучић: Телеком Србија носилац 5Г мреже на Западном Балкану

Он је, након што је Мтел - ћерка компанија Телеком групације, покренуо 5Г мрежу у Црној Гори, рекао за Тањуг да им је циљ да целу ту земљу покрију што квалитетнијом 5Г мрежом. 

Имајући у виду да су партнери с најбрже растућом 5Г мрежом на свету - Водафоном, која већ има изузетно искуство у практичној примени дигиталних сервиса, Лучић очекује да ће се врло брзо и у Црној Гори имплементирати одређени број практичних сервиса, где ће грађани видети и практичну примену 5Г мреже у свакодневном животу, а не само кроз убрзани интернет.

"Та мрежа ће променити наше животе, дефинитивно, на боље, 5Г мрежа ће у наредних 10 година, заједно са вештачком интелигенцијом, потпуно променити наше животе. Зато је веома битно и наша је намера да покријемо што квалитетније читаву Црну Гору што квалитетњом 5Г мрежом", поручио је Лучић.

Додаје да 5Г мрежа није само убрзано сурфовање интерентом, већ пре свега комуникација између машина.

"То кашњење сигнала од машине до базне станице је сада мало и омогућава се низ нових сервиса и технолошки напредак - у транспорту, где ће фактички возила са аутоматским управљањем бити нормалност, у медицини где ће применом вештачке интелигенције и наноробота доћи до револуције у детектовању и отклањању разних болести још у самом почетку, до едукације и до индустријске примене", нагласио је Лучић.

Подсетио је да у Мтелу и Телекому Србија раде на развоју вештачке интелигенције у региону и како каже, једини имају Фонд за финансирање стартупа.

"Од 12 стартапа које финансирамо, девет ради на примени вештачке интелигенције у разним индустријским гранама. Позивам све младе људе из Црне Горе да се пријаве путем наше Дигиталне фабрике, ако имају било које идеје у примени вештачке интелигенције", казао је он.

Говорећи о томе колико је 5Г битан за развој дигиталног друштва, Лучић је рекао да Телеком финансира Европска инвестициона банка, Шведска извозна банка, а биће и први оператер у Европи којег финансира Америчка извозна банка.

Мтел у Црној Гори слави 17. рођендан, а Лучић каже да су изградњом оптичке мреже поставили Црну Гору у ред најразвијенијих европских земаља по броју оптичких прикључака и по километрима оптике по броју становника.

"Као што смо били носиоци развоја оптичког интернета, бићемо још више носиоци развоја 5Г интернета и 5Г технологије и вештачке интелигенције на читавом Западном Балкану, јер ми имамо амбициозне планове и ове године се ширимо и на америчко тржиште", најавио је Лучић.

Према његовим речима, до краја године Телеком Србија имаће покривеност читаве територије САД с 5Г сигналом.

"У Немачкој нам иде одлично продаја и не само код људи из дијаспоре и из овог региона који тамо живе, него доста људи из Немачке постају наши корисници, тако да ми постајемо један светски оператер и веома сам поносан на ту чињеницу", истакао је он.

Подсетио је да је Телеком групација прошле године стигла до две милијарде евра прихода, као и да је први квартал у свим ћеркама фирмама бољи за 10 одсто.

Лучић је додао да им је циљ приход од три милијарде евра.

"Потпуно сам убеђен да ћемо ићи брже него што смо 2021. и 2022, зато што сада послујемо у много више земаља", казао је Лучић.

Када је реч о телевизијском садржају, Лучич каже да се доста улаже, што је посебно видљиво кроз Арену и Суперстар.

"Могу да најавим нова изненађења - поготово у спортском садржају, неке нове спортове које нисмо мали, ту је и улагање у филмски садржај. Не знам колико знате, али четири серије које смо снимали рађене су у Црној Гори, неке су биле препознате као регионални или чак европски хитови, као Беса или Дуг мору, који су највише и снимани у Црној Гори. Наставићемо то да радимо", поручио је генерални директор Телекома Србије.

(Тањуг) Фото: Тањуг