Srpska od Srbije dobila 188 miliona, projekata nema

 Iz Srbije je do sada, u okviru mehanizma specijalnih i paralelnih veza u Republiku Srpsku stiglo 188,3 miliona maraka za finansiranje brojnih projekata. Ipak, mnogi od njih još uvijek nisu ni izbliza okončani, sredstva za neke su preusmjeravana, a bilo je optužbi i za nenamjensko trošenje novca.

Republika Srpska 15.05.2024 | 15:23
Srpska od Srbije dobila 188 miliona, projekata nema

Donacijama iz Srbije, najviše je finansirana ili sufinansirana izgradnja i adaptacija škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, sportskih dvorana, lokalnih puteva i vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

„Donacije su namijenjene za podršku realizaciji kapitalnih projekata, podršku budžetima, saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona“, istakli su za CAPITAL u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Sanitetska vozila iz donacija, funkcionerska iz budžeta

Međutim, pored tih velikih projekata nabavka sanitetskih vozila za brojne lokalne zajednice finansirana je upravo iz donacija Srbije, dok za luksuzna vozila funkcionera novca u budžetu nije falilo.

Takođe, Srbija je donirala sredstva i za budžete pojedinih lokalnih zajednica.

U proteklih pet godina, Srbija je donirala čak 16 sanitetskih vozila za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a cijena jednog takvog vozila je oko 98.000 KM.

To ne bi bilo ništa čudno, da se vozila funkcionera ne nabavljaju direktno iz budžeta Republike Srpske i lokalnih zajednica, dok se za sanitetska, koja su prijeko potrebna za prevoz najugroženijih pacijenata, čekaju donacije.

O kakvom paradoksu se radi najbolje vidimo iz primjera da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za luksuzni mercedes prošle godine izdvojio 311.103 KM, za šta bi, prema ovoj računici, mogla da se kupe čak tri sanitetska vozila.

Samo prvih pet mjeseci 2023. godine zvaničnici u Republici Srpskoj i BiH za luksuzna vozila su potrošili čak deset miliona maraka, a za taj novac moglo je da se kupi više od 100 sanitetskih vozila.

Damjan Ožegović iz organizacije “Transparency international BiH” istakao je da je neodgovornost javnih funkcionera najvidljivija kada je u pitanju njihov lični luksuz o javnom trošku, dok za potrebe građana i to najugroženijih kategorija nemaju sluha.

“Najugroženiji su ostavljeni po strani, i tek od strane namjenskih donacija se ulaže u njihove potrebe, najčešće manipulišući čak i tim postupcima i ubirući političke zasluge“, izjavio je Ožegović.

Srbija podržavala lokalne budžete

Dok za budžet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novca ne fali, te mu je i ove godine obezbijeđeno 56 miliona maraka, budžeti pojedinih lokalnih zajednica su bili prinuđeni da kao ozebli sunce čekaju donacije iz Srbije.

Najsvježiji takav primjer je svakako opština Bileća kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tamo nedavno bio u posjeti, obećao pomoć od milion maraka.

Naime, Bileća nije u stanju da redovno plaća milionski dug za obveznice, zbog čega je bila pokrenuta prinudna naplata.

Opšte je poznato da ova opština godinama muči muku sa finansijama, a milion maraka koji će dobiti od Srbije iskoristiće da izmire poreski dug i zaostale plate.

Kada su u pitanju donacije lokalnim budžetima Srbija je ranije donirala oko 3,7 miliona KM budžetu Kozarske Dubice, oko tri miliona Kostajnici, kao i  2,9 miliona KM Nevesinju.

U Srbiji nisu javno dostupni podaci o donacijama Republici Srpskoj i lokalnim samoupravama u BiH.

Iz Ministarstva finansija, kao i iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, za Novu ekonomiju su rekli da projekti nisu realizovani preko njih.

Iz generalnog sekretarijata Vlade Srbije do dana objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja.

Rusko-srpski hram ni nakon šest godina nije završen

Srbija je sufinansirala i izgradnju rusko-srpskog hrama u Banjaluci sa pet miliona maraka. Kada je položen kamen temeljac, dan uoči lokalnih izbora 2018. godine rečeno je da će ovaj hram biti završen za 18 mjeseci. Ipak, ni nakon šest godina radovi još nisu blizu kraja.

Ovaj hram se nalazi na površini od 6.500 kvadratnih metara. Pored toga, planirana je i izgradnja rusko-srpskog kulturnog centra u kojem će se, kako je najavljeno, izučavati ruski jezik i drugi sadržaji.

Za milion i po maraka betonska konstrukcija

Srbija je za studentsko-đački dom „Srbija“ u Vlasenici, čija je izgradnja započela 2018. godine iskeširala čak milion i po maraka u okviru projekta „Srbija Srpskoj“, ali za šest godina se nije odmaklo dalje od betonske konstrukcije.

Ovo je samo jedan u nizu grandioznih projekata u Srpskoj, za koji je položen kamen temeljac i započeta gruba gradnja od koje se nije mnogo odmaklo i na koji se nakon par godina zaboravilo, kao i na to gdje je potrošen novac.

Optužbe za nenamjensko trošenje novca

Kozarska Dubica dobila je, prema podacima Ministarstva finansija RS, u posljednjih pet godina oko četiri miliona maraka iz Srbije.

Donacije ovoj opštini obilježile su optužbe za nenamjensko trošenje novca.

Naime, Ministarstvo finansija RS optužilo je ranije ovu lokalnu zajednicu da od njih, kao krajnjeg korisnika, nisu dobili na uvid projektnu dokumentaciju, upozoravajući da svi projekti za koje su namijenjena sredstva donacije treba da budu dostavljeni Ministarstvu kako bi se pratila njihova realizacija.

Ministarstvo je tada tvrdilo da im nije dostavljen nijedan projekat, a da Kozarska Dubica troši sredstva, te su zatražili da im se novac vrati.

Opština je nakon toga dostavila projektnu dokumentaciju Ministarstvu, a do dana današnjeg ostalo je nepoznato da li je ovo bio samo način političkog obračunavanja, s obzirom na to da su u tom periodu bila aktuelna politička previranja u SNSD-u u Kozarskoj Dubici.

Presumjeravan novac za modrički kulturni centar

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović obavijestio je početkom prošle godine predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je veći dio novca koji je Vlada Srbije donirala za obnovu Srpskog kulturnog centra u tom mjestu preusmjeren u druge svrhe.

Radulović je tada rekao da je Vlada Srbije prije četiri godine odlučila da donacijom od 200.000 evra pomogne obnovu Srpskog kulturnog centra u Modriči, ali je opština Modriča od tog novca dobila samo 30.000 evra, dok je ostatak Vlada Republike Srpske preusmjerila za druge namjene.

On je istakao i da je odbio da potpiše aneks ugovora kojim im se smanjuju donatorska sredstva, te se obratio donatoru, odnosno Srbiji.

Radulović je u izjavi za CAPITAL rekao da je Modriča ostala jedina opština u kojoj nije realizovan projekat od donacija Srbije jer je Vlada Republike Srpske preusmjerila novac u druge svrhe, odnosno „Vodama Srpske“.

„Prvobitno nam nisu sredstva odobravali nikako, ali nakon mojih pritisaka riješeno je da se ide u dvije faze sa izgradnjom Srpskog kulturnog centra u Modriči. Bili smo prinuđeni da idemo u dvije faze jer nismo bili sigurni da li će nam prebaciti sredstva, jer ako izaberemo izvođača i potpišemo ugovor, a oni nam ne prebace sredstva onda smo u problemu“, pojasnio je Radulović.

Kako kaže, prva faza radova sastojala se od sitnih rekonstrukcija, elektroinstalacija koji su koštali oko 30.000 evra, a Ministarstvo finansija RS je novac uplatilo izvođaču direktno.

„Kada sam raspisao drugu fazu dobili smo obavijest da se sredstva preusmjeravaju jer kao, navodno nisu utrošena. Ja sam nakon toga pisao predsjedniku Vučiću, ali je to bilo neposredno prije tragedije u „Ribnikaru“ tako da je to sve ostalo neriješeno“, kazao je Radulović.

Još 700.000 KM za vodovodnu mrežu u Vukosavlju

Srbija je za kanalizacionu mrežu u Vukosavlju donirala 820.000 maraka, a ukupno je u izgradnju kanalizacione mreže i vodovoda na području ove lokalne zajednice do sada utrošeno oko šest miliona KM.

Ipak, nedavno je objavljeno da će im biti potrebno još 700.000 KM za šta se planiraju zadužiti kod Evropske investicione banke.

Pored nabrojanih projekata, Srbija je dala i 1,9 miliona maraka za rekonstrukciju objekata u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci, kao i 1,5 miliona KM za finansiranje izgradnje tronamjenskog objekta u MZ Petrićevac u Banjaluci.

U Višegradu su sa milion maraka finansirali završetak radova na objektu „Vilina Vlas“, dok su za izgradnju vrtića u Gradišci izdvojili gotovo milion KM.

HE „Buk Bijela“ i aerodrom u Trebinju tapkaju u mjestu

Pored brojnih donacija, Srbija sa Republikom Srpskom pokušava da realizuje i dva velika projekta – HE „Buk Bijela“ i aerodrom u Trebinju.

Hidroelektrana „Buk Bijela“ je zajednički projekat „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ vrijedan 250 miliona evra.

Kamen temeljac za „Buk Bijelu“ položili u maju 2021. godine premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

“Suština je bila – da se slikamo. Dajte da što pre to uradimo i onda ćemo da radimo, iako su već tada postojale naznake da će biti problema sa izgradnjom Buk Bijela. I ništa se nije desilo nakon svega toga”, kaže za Novu ekonomiju Zorana Mihajlović, koja je u to vrijeme bila ministarka energetike u Vladi Srbije.

Ona smatra da cijeli projekat Gornja Drina ima potencijal, ali da je zaustavljen iz političkih razloga.

Odmah nakon polaganja kamena temeljca krenuli su sporovi koji i danas koče ovaj projekat.

Naime, poslanici iz Federacije BiH podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH uz obrazloženje da je ovo međudržavni projekat i da je sporno što koncesiju dodjeljuje Republika Srpska, a ne institucije BiH.

Nakon što je utvrdio da postoje pravne dileme, Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor, međutim, to pitanje ni danas nije riješeno.

Pored toga problem je i spor koji se vodi pred UNESCO-om oko potencijalnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora pokrenula Crna Gora.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kazao je za CAPITAL da RS sa Srbijom u svim oblastima ima izvanrednu saradnju i da se na projektu „Buk Bijela“ intenzivno radi.

„Nedavno je na sastanku sa zvaničnicima iz Srbije trajno potvrđena saradnja u oblasti energetike i mi ćemo i dalje nastaviti da investiramo u projekat „Buk Bijela“ u koji je do sada uloženo oko 40 miliona evra“, rekao je Đokić, te dodao da su kada je u pitanju taj projekat pri samom kraju pripremni radovi koji su koštali nešto više od 12 miliona evra.

Naveo je da je, kada je u pitanju „Buk Bijela“, da je u toku evaluacija ponuda koje su prikupljenje, te je neophodno odlučiti ko od ponuđača će biti izabran.

„Naravno da je potrebno obezbijediti finansijska sredstva i potrebno je da se Crna Gora konačno izjasni da li „Buk Bijela“ može da ugrozi Nacionalni park Durmitor“, pojasnio je Đokić.

U Ministarstvu energetike Srbije su govoreći o projektu „Buk Bijela“ kazali da je u toku tehnički pregled izvedenih radova u cilju utvrđivanja i otklanjanja eventualnih nedostataka.

„Naredni zadaci su sprovođenje procedure preliminarnog prijama izvedenih pripremnih radova, okončanje procedure za izbor najpovoljnije ponude i ugovaranje i izvođenje glavnih radova, inoviranje tehničke dokumentacije“, istakli su u Ministarstvu.

Naglašavaju da odustajanje od „Buk Bijele“ nije trenutna opcija, te da se zbog toga održavaju međusobni susreti političkih rukovodstava Republike Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore i vode pregovori sa relevantnim međunarodnim institucijama.

„Rade se dodatna ispitivanja, studije i mjerenja radi dobijanja potvrde poštovanja svih standarda koje je neophodno ispuniti kada se grade ovako složeni objekti.“, naglasili su u Ministarstvu.

Jedan od projekata koji se godinama najavljuje, a još nije ni počeo je i aerodrom u Trebinju.

Iako je ovaj projekat najavljen, prije više od pet godina, na lokaciji u Zupcima se umjesto aerodromske piste i aviona i dalje nalazi samo beskrajna livada.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 2021. godine najavljivao da će izgradnja samog aerodroma koštati 70 miliona evra, dok će u infrastrukturno opremanje biti uloženo još 35 miliona evra.

Odgovornost za izgradnju i upravljanje ovim aerodromom ima preduzeće “Aerodrom Trebinje”, čiji je osnivač firma “Aerodromi Srbije”, sa sjedištem u Nišu.

Iz “Aerodroma Srbije” nisu odgovorili na pitanja Nove ekonomije u vezi sa trebinjskim aerodromom, uključujući koliko je novca do sada uloženo u ovaj projekat.

Danijel Dašić, aktivista i bivši direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Srbije, kaže da Aerodromi Srbije “nemaju nijedan ozbiljan strateški dokument o razvoju malih aerodroma”.

Podsjeća da je otvaranje aerodorma u Trebinju prvi put najavljeno još 2020. godine i ocjenjuje da se radilo o predizbornim obećanjima.

“Mislim da je to možda još jedna ‘leteća mašina za pranje novca’ koja će uspešno da omogući transfer kapitala iz budžeta i Republike Srpske i Republike Srbije u neke druge, privatne budžete”, rekao je Dašić.

(Capital

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Pacov iz rova

15.05.2024 15:35

Haaaahahaha...cim li BITANGA LAKTASKA LOPOVSKA ucjenjuje ovog,bog sami zna.haaahaha davaaaj vuckooo davaaaj BURLO ima samo 3 ipo milijarde eura a tii kolko?

ODGOVORITE
Name

Apis

15.05.2024 16:52

pomaži najvećeg pljačkaša svog naroda u istoriji, pokrao oko 7 milijardi KM +saučesnici...

Name

Nenad-Nostradamus

15.05.2024 22:18

Kako nema projekat projekat je odrzavanje Dodika na vlast.Projekat Dodik

Name

Don Kihot

16.05.2024 18:45

Ma Milu ne volim ali ovog drugog smrada ne mogu gledati jer je jeziv lik.

Name

Raspad BiH!

17.05.2024 15:52

Srbi uskoro u jednoj drzavi!

Name

Quin

15.05.2024 15:41

U bure bez DNA se ne može napuniti ničim. Džaba je lopovima davati novac, oni ga pokradoše za vlastite potrebe.

ODGOVORITE
Name

BL

15.05.2024 17:07

Neka vrate pare od hidro elektrana. Kradu nas godinama.

Name

Ama kakva pomoc

15.05.2024 15:42

To je korumpiranim politicarima prepiranje pranje novcaa koje je vec uhodani scenarij pljacke Drzava sa obe strane Drine! Korumpirani politicari sa prljavim privatnicima tj izrabljivacimaa radnika tajkunima predratnim golacima opljackali drzave i narode ex J7goslavije! Pola Srbije kinesooo zaduzenii a daju novac kao svoju cacevinu iznad zakona korumpirani zlo 21 vijeka!

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVAC

15.05.2024 15:43

SRBIJA FINANCIRA A DODIK I NJEGOVI LOPOVI KRADU za lukzuzne automobile imaju pare da bi se GUZONJE udobno vozili da nebi svoje usrane GUZICE slucajn nazulili SMRAD

ODGOVORITE
Name

Jes

15.05.2024 17:13

A ovi iz Srbije blentavi toliko da ne kontaju gdje te pare idu..

Name

Te jest

16.05.2024 19:21

Gdje je dokaz da Srbija uopste daje i kome?????

Name

Srbac

15.05.2024 15:50

I novi vrtic u Srpcu je finansiran sredstvima Srbije,samo eto nije se dalo da se zavrsi.Ocekuju se znatva sredstva iz Madjarske,nadati se,mozda se i zavrsi!

ODGOVORITE
Name

300

15.05.2024 15:54

Hiljada za automobil da bi išao od Bakinaca do Banja Luke. Gdje god da ide dalje tu je helikopter. Kako je ovaj narod tunjav i polupismen, ja bi na Dodikovom mjestu kupio službeni žuti Lambordžini, kabriolet, čisto da se sprdam.

ODGOVORITE
Name

Xxx

15.05.2024 16:01

Kad se Mile i njegova svita bahati i grade vile tu projekti ne staju, al kad trebaju projekti za građane koji neko donira e onda problemi

ODGOVORITE
Name

Србо

15.05.2024 16:08

Прођите улицама БЛ и приградским насељима и нађите исправну улицу и тражите од мене шта хоћете па чак и овом Суботичком која је задња рађена, нема одговорности а ни назорног органа као некад, само прање пара у Куљанима, два километра улице раде три године, само замислите колико су грађанин за те три године уништили своје аутумобиле возећи се по тим јарачама а да непричамо о осталом, прашину у кућама итд итд.

ODGOVORITE
Name

Mile

15.05.2024 16:25

Bitno je da su pare potročene. A objekti će malo sačekati. A Srbo ti promašio temu. Al nema veze. Dobićeš sendvič.

Name

Ре Миле

15.05.2024 17:14

Добро кад ти кажеш да сам промашио тему, али реци ми од кога би требао добити сендвић и на чијој сам ја страни да знам ,пошто видим да се добро разумијеш, прочитају шта си на писао ,први дио па други.

Name

Dr

15.05.2024 16:10

To nije nikada Srpskoj bilo namenjeno...to je prelivanja miliona iz jednog dzepa u drugi dzep...bratski dzepovi za najrodjenije...a narodu i borcima zna se kao i uvek samo mrvice sa stola i poneko pivce za zivce.

ODGOVORITE
Name

Re

15.05.2024 16:30

Tačno tako. Samo glupi narod misli da je to što je kobajagi dato za izvlačenje iz g..ana.... Ne, to se zove pranje novca.

Name

Stvarno

15.05.2024 16:12

Koliko je Federacija dala?

ODGOVORITE
Name

Re

15.05.2024 16:25

Više nego Srbija

Name

Re

15.05.2024 16:26

Nadam se ništa...i ne vidim razlog zašto bi dala.

Name

Re

15.05.2024 18:07

Dala je preko 6000 radnih mjesta za sve nas koji svaki dan radimo tamo.

Name

Ozna

15.05.2024 18:12

Dajte svaki mjesec 100 mil km kroz raspodijelu PDV ovi iz trojke cuvaju sebi fotelje

Name

Sofer

15.05.2024 16:14

Studentsko-đački dom u Vlasenici. Nije urađena ni betonska konstrukcija! Samo dvije etaže a fale još dvije. Na tabli na gradilištu je slika projekta a urađena je do polovine visine. Beton je u katastrofalnom stanju i već se raspada. Pare iz Srbije su odmah 2018. god. pokradene a ono malo izvedenih radova platilo je JP Putevi RS i to kao uvećani i naduvani radovi na održavanju puteva. Pogledajte samo ko je izvođač i sve će biti jasno. Hitno uvesti SIPU i provjeriti račune i ostalu dokumentciju u Opštini Vlasenica i Zvornikputevima!

ODGOVORITE
Name

Kole

15.05.2024 16:20

Ne grešite dušu iz Trebinja avioni lete vec 4 g

Name

Nostradamus

15.05.2024 16:30

Ok, nema projekata, ali nema ni love, he, he, he. Gdje su pare?. Mozda se suse nakon „pranja“?.

ODGOVORITE
Name

Boki

15.05.2024 16:34

Ugalj iskopi???? Odlaganje deponija ???? Mini centrale ,Rudnici ,Litjum u naj ljepšom i bogataj zemlji yBIH.Narode probudi se .

ODGOVORITE
Name

Svejedno

15.05.2024 16:51

To je ono kada bogatstvo postaje pohlepa. Otima se od djece, penzionera, ma od sviju. Uzeli su oni koji imaju najviše.

ODGOVORITE
Name

Pero

15.05.2024 16:54

Vidi gicka samo sto im se u supak ne uvuce sa onom glavurdom. Samo gleda ima li sta za pojesti, oci gladne. Boze sacuvaj od takvih nakaza

ODGOVORITE
Name

Istina

15.05.2024 17:31

Srbija financira? Kojim parama? Očito da se u RS ubacuje "prljavi novac". Pa kao takav i nestaje u "prijavim rukama". To je sve van kontrole

ODGOVORITE
Name

A Lova

15.05.2024 17:40

IZ PANAME!!!???P.S. NIJE VALJDA PROPALA???

ODGOVORITE
Name

ha ha,

15.05.2024 17:44

Realizovo je njih dodo nebrinite,smjestio je on te milione gde treba zna on dobro gdje su.Jedan dio je ostao i pod satorima.

ODGOVORITE
Name

Laky

15.05.2024 18:01

Dogovore se dvojca ja cu ti ko fol pomoci a ti mi vrati pola para

ODGOVORITE
Name

Vesna Bajić

15.05.2024 18:06

Meni nije jasno zašto Vučić podržava Dodika a ne narod. Sve dona ine što. Vlada Srbije da tu se Dodik i njegovi krimosi ugrade. Narod od tog nema ništa. Može li iko na Bjelom svijetu, smjeniti ovu grupu lopova? Dok sve do jednog ne ode s vlasi u zatvor, nama nema bolje. Zašto Vučić, ne kaže jednom ne, nema više donacija. Prije će mo potonuti i rješiti se lopova.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

15.05.2024 20:02

Pa isti su, eto zašto. Struktura i paradigma vlasti slična, motivi isto tako, moral na niskim granama, gladež i grabež. I u Srbiji je korupcija velika, raznorazne zloupotrebe vlasti i svega oko vlasti, imnvesticija, svega gdje se mnovac vrti. Tako je i u Rusiji i Ukrajini, samo što je tamo korupcija neuporedivo veća, mnogo je veći plijen, prisvajanja se mjere mjeri se stotinama miliona, moguće i više.

Name

Idealno

15.05.2024 20:28

Joj draga Vesna pa podrzava ga zato sto su isti, kàd ce te to svatiti...

Name

Goci

15.05.2024 18:57

Valjda ce se gradjani Srbije jednom zapitati gdje idu njihove pare

ODGOVORITE
Name

Tut me layt

15.05.2024 19:15

Dta gradjani Srpske imaju od toga apsolutno nista?Samo vlast I svita oko nje tužno I žalisno ?!

ODGOVORITE
Name

Wee

15.05.2024 19:17

Napisite isto tako da je u srbiju izvezena struja u zadnje 3 godine ispod trzišne vrijednosti u iznosu razlike u cijeni preko 142 miliona eura...nista nama Srbija nije poklonila sve se to placa a narod meka gusla i dalje ,za 5o km koje dobije da ide na glasanje

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2024 19:25

Gdje su dokazi da daje??? Šta dobiše gradjani RSa???

Name

Фочак Р. К.

15.05.2024 19:48

Није пласирано Српској него Додику. Сви у регији па и шире знају о каквој се пацовчини ради. Рећи да је неко нешто дао, посудио... како год се то назвало Републици Српској, а отишло у руке поштеног баје из Лакташа, најбољем од свих босанских крајишника, и гамади око и иза њега је вријеђање здравог разума.

ODGOVORITE
Name

Bajka za rodoljubive

15.05.2024 20:07

A što se tiče te Rusko srpske crkve i pratećih sadržaja, treba ukazati na izbalansiranost te investicije između ruske i RS strane. Republika Srpska obezbjeđuje i finansira gradnju objekta, od temelja preko krova do ključa u bravu. A ruska strana od sebe velikodušno daje pridjev RUSKA. Ravnopravno nema šta. Baš bratski.

ODGOVORITE
Name

Vlasenica

16.05.2024 00:14

Pitajte nacelnika Vlasenice i puteve gdje su pare ...e moja Srbijo

ODGOVORITE