Roditelji traže subvencije i za privatne vrtiće

Kažu da su imali nekoliko razgovora za nadležnima, ali konkretnih rješenja i odgovora nema.

Republika Srpska 15.05.2024 | 14:16
Roditelji traže subvencije i za privatne vrtiće

Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove jutros su se okupili ispred Gradske uprave u Banjaluci, kako bi još jednom poslali poruku da ne odustaju od zahtjeva izjednačavanja subvencija sa roditeljima čija djeca pohađaju državne predškolske ustanove.

Kažu da su imali nekoliko razgovora za nadležnima, ali konkretnih rješenja i odgovora nema.

Cijena državnog vrtića je 165 KM, a privatnih od 350 do 450 KM, zavisno od lokacije i onoga šta vrtić pruža. Trenutna subvencija koju primaju roditelji čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove je 60 KM. Subvencije u tom iznosu nisu još isplaćene za tri mjeseca prošle godine, zbog neusvajanja rebalansa budžeta.

„Nakon četiri mjeseca borbe i tri ipo mjeseca ne javljanja od strane gradskih vlasti na pozive roditelja čija su djeca diskriminisana iznosima sa koji se plaćaju za boravak djece u privatnim vrtićima, ostao nam je još jedan mehanizam, a to je javno okupljanje. Očekujemo da nam objasne zašto lažu javnost i zašto izmišljaju da će biti neka povećanja kada tih sredstava u budžetu nema“ kazao je roditelj Đorđe Konjević.

Roditelji kažu da su u nekoliko navrata razgovarali sa članovima Gradske uprave, ali sve se završilo na obećanjima.

„Niko neće da se odazove na sastanak s nama. Imali smo jedan sastanak sa gospodinom Kresojevićem, tada nam je obećao izjednačavanje, to jest participaciju od 165 KM, to je samo bilo obećanje. Uputili smo im nakon toga još pet puta poziv na sastanak“ istakla je Dijana Seizović, jedna od roditelja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević najavio je sastanak sa roditeljima. Vjeruje da će doći do nekih rješenja, ali izjednačavanje statusa roditelja u privatnim i javnim predškolskim ustanovama je, kako kaže, cilj koji bi nekada mogao biti ostvaren.

„Mi smo najavili prije nekoliko dana da planiramo povećanje subvencija za prvo dijete predškolskog uzrasta u iznosu od 100 KM, odnosno za dvoje djece predškolskog uzrasta od 300 KM. Još u ponedjeljak je zakazan sastanak sa privatnim predškolskim ustanovama kako definisali tehničke elemente provođenja. Očekujemo da je realno da u toku juna započnemo sa implementacijom ovog povećanja“ navodi Kresojević.

Roditelji su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva i da bi izjednačavanje subvencija dugoročno riješilo probleme i novih generacija.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prioriteti

15.05.2024 15:17

Niste prioritet. Penzioneri vole da glasaju i vole kad im se daje dzabe. Prvo da se oni podmire sa besplatnim mjesecnim kartama, pa onda oni koji su dobili besplatnu legalizaciju, pa za razne bezvezne festivale na kojima se promovise lik i djelo nedovrsenog covjeka i nesvrsenog studenta Draska, e pa onda ako ostane u budzetu njegova visost ce da vam podijeli mrvice. A sad moze da obeca da ce to biri rijeseno. Uglavnom, pametnije birajmo na izborima ove godine.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

15.05.2024 16:55

BRAVO ZA KOMENTAR!

Name

Blesavi ste

15.05.2024 15:30

Vi NIKAKO da shvatite da NEMA VIŠE KOMUNIZMA?! KRVAVO ste se borili da se ukine komunizam i da bude sve privatizovano, ne kontam šta vam sad smeta?!

ODGOVORITE
Name

nn

15.05.2024 21:00

privatni vrtici su privatni htjeli ste da vam djeca idu u elitne vr tice pa onda platite nije u redu ako nema socijalne karte da neko iz budzeta placa neciji hir i svima jednako subve ncionise placanje kao i mjesecne karte svim penzionerima bez obyira na visinu penyije tu ce samo usicariti prevoynici kroz oslobadjanje od dijela poreza i slicno

Name

Čaruga

15.05.2024 19:30

Draskic, nikad vise.

ODGOVORITE
Name

Mira

16.05.2024 07:33

Nisu roditelji htjeli da im djecam idu u privatne vrtiće, nego su primorani pošto nema mjesta u državnim. Informišite se malo!