Vlast Srpske na mukama: Kako naći nove kreditore?

Republika Srpska mora da nađe strane kreditore, s obzirom da budžet za ovu godinu predviđa zaduženje od oko 800 miliona maraka na inostranom tržištu. Nameće se logično pitanje – gdje se to Srpska namjerava zadužiti?

Republika Srpska 09.05.2024 | 20:00
Vlast Srpske na mukama: Kako naći nove kreditore?

Još krajem prošle godine iz Vlade Republike Srpske su rekli da su pronašli strane kreditore,a slično obećanje dao je u martu ove godine i Radovan Višković pred kamerom BN televizije. Ipak, još im nema ni traga ni glasa. U međuvremenu, iz MMF su rekli da su obavješteni da je Republika Srpska pronašla strane kreditore i da pregovaraju o zaduživanju, ali da je to sve spekulativnog karaktera.

Vlast Srpske je od prošle godine intenzivirala potragu za kreditorima, ali i investitorima za projekte koje su zemlje poput Njemačke blokirale zbog politike Milorada Dodika.

Dodik i ostali visoki zvaničnici Srpske su se okrenuli prema istoku, ali očigledno bezuspješno.

„Radi se na tome da se dobiju neke pare iz Mađarske i Rusije. Kako će to uraditi? Jedini način je kupovina obveznica. Neke informacije govore da se pokušava to uraditi preko neke azijske berze, koje su niže regulisane nego evropske“, kaže novinar i urednik portala Kapital, Siniša Vukelić.

„Novca u svijetu ima, pogotovo kada se zadužuju Vlade direktno, ali je pitanje šta se daje u zalog za to zaduženje, a to sada ne znamo. Ono što znamo je da prostora na domaćem tržištu za zaduženje nema, a ne može se izaći ni na međunarodno tržište kapitala kao što je bio slučaj sa londonskom i bečkom berzom, ti kanali su sada zatvoreni.“, poručuje Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

- Tajni ugovori sklapaju se i kineskim bankama. Budžet je trenutno u minusu oko milijardu maraka, a uspjeli su da se zaduže samo za oko 130 miliona, tvrdi novinar Siniša Vukelić. Donacije u budžet nisu moguće, a i kredibilnost Republike Srpske je na klimavim nogama.

„Kao donacija da dođe u budžet nije moguće. Jer to sve mora ići preko Sarajeva. Svaka novčana doznaka mora ići preko sarajevskih institucija, na nivou Bosne i Hercegovine. Još uvijek nisu pronašli finansijere, iako tvrde stalno da će pronaći. Novac moraju da nađu jer bez toga neće uspjeti da isplate dvije ili tri penzije do kraja godine ili dvije tri plate budžetskim korisnicima.“, smatra Vukelić.

U prilog tome govori i informacija o odobrenju sredstava iz Saudijskog fonda za razvoj. Iako su iz Vlade Republike Srpske nedavno okupili oko 200 gradonačelnika, načelnika opština, direktora javnih preduzeća i institucija, kako bi se pohvalili s novim prijateljima u Saudijskoj Arabiji i milionima koji se od njih mogu dobiti, stvarnost je malo drugačija.

Skoro svaki projekat mora da prođe kroz ruke Savjeta ministara BiH. Da Saudijski fond za razvoj oprezno ulazi u kreditiranje u Republici Srpskoj, govori činjenica da taj fond garanciju za zajmove Srpskoj traži od države.

„Posljednji primjer sa Saudijskim fondom, koji je išao preko Savjeta ministara BiH, to je projekat osnovanja Naučno – tehnološkog parka, to nam govori da Vlada RS pratktično koristi institucije BiH, što i nije loše za te stvari. Ali pokazuje i drugu stvar – da kreditori nisu voljni da kreditiraju direktno Vladu nego da idu preko institucija Bosne i Hercegovine.“, poručuje Jelena Trivić.

Vlada Republike Srpske nedavno je usvojila informaciju o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i odabrala devet projekata ukupne vrijednosti 161,6 miliona maraka. Jasno je da će za većinu tih sredstava garancije morati dati država, jer budžet RS odavno nije razvojni, niti vlast ima pokriće za te kredite.

(BN) Foto: Vlada

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

miloš

09.05.2024 20:11

Pa šta je ovo Zar moramo preko Teherana da primamo pare??zar nismo samostalni ??''Eto i dalje vrjađajte Sarajevo da vidimo hoče li vam odobriti sredstva tj hoče li biti garanti vračanja love???Prosto sumnjam poslije toliko vrijeđanja i omalovažavanja svega što dođe iz Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

Mile teheran

09.05.2024 21:11

Sta ko ima protiv teherana? Mile voli teheran, hamnei i serijatsko slobodarski narod irana je veliki prijatelj pravoslavlja i dobro dosao je u bakince!

Name

blbl

09.05.2024 23:46

Nebi me iznenadilo da nam Federacija BiH da kredit jer oni daleko bolje stoje i mogu dobiti strane kredite po duplo manjoj kamati nego ovi nasi probisveti. Da li je moguce da oni podignu kredit i onda ga prebace nama?

Name

Dejan

10.05.2024 05:24

To ti je kad vjerujes u ove nebuloze 20 godina bankrot i slične price i na osnovu toga pises komentar.

Name

Koroslav

09.05.2024 20:25

Vrlo lako i jednostavno se zadužiti za kredit kod onih što preko dvoje vjesti 😁.

ODGOVORITE
Name

Pitam za komsiju

09.05.2024 20:33

Ovog mog komsiju interesuje jedno, do kad ćemo se zaduživati? Ali stvarno do kada?

ODGOVORITE
Name

Rope

09.05.2024 20:36

Sve ove selje lijepo u bilecu, da prevrcu kamen, pa kad nadju investitora pod kamenom, zovnu majkicku da ga sarmira smjeskom... I eto ga, jos jedan veeeeelikiiiiiìi.....

ODGOVORITE
Name

Meho

09.05.2024 20:43

Milorad ce zaduziti RS do grla, a onda pobjeci. Nakon toga ni jedna vlada ne moze valjati, jer sve to neko mora vratiti...

ODGOVORITE
Name

Krcun

09.05.2024 20:45

Bolje je reći kako naći nove budale.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

09.05.2024 21:36

Varaš se, ovo je situacija kada pametni daju kredite budalama ! Ova naša seljadija, da nešto znaju, oni bi davali kredite drugima, a ovako... ! Običan narod sve to vrati ,kroz povećanje cijena ,poreza,akciza i ostalih nameta, ako to izostane, tu su prirodni resursi i ostala pokretna i nepokretna imovina !

Name

re Ha Ha

09.05.2024 22:13

Pa gde su onda ti silni kreditori? Pitam za tetku od komšijine zaove.

Name

hahaha

09.05.2024 20:56

Pa zar nece u Rusiji naci novac kako to.Da bar malko vrate SNSD-ovci narodnog novca koji su prebacili u Rusiju dobro bi bilo za republiku srpsku.

ODGOVORITE
Name

Rade

09.05.2024 20:58

Ovi Vladajuci zive u takvom Luksuzu i Raskosu da je to nemoguce i nerealno naravno da ce to stati cudi me da odavno nije ali oni su se napljackali miliona milijardi i na kraju ce pobjeci ostat cemo mi da vracamo kredite i da sve losije zivimo! U republici Srpskoj je Kriminal Legalan Mafija moze sve i za njih nema Zakona!

ODGOVORITE
Name

Svasta

09.05.2024 21:02

Nije mi jasno sto od dodika ne uzmu kredit

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.05.2024 22:21

Hoće da vode narod i institucije,a ni granap ne bi znali voditi.Ovcu nacrtanu bi izgubili.

ODGOVORITE
Name

€$£

09.05.2024 22:29

Tako to bude kad NIZI nivo vlasti unison da je drzava!

ODGOVORITE
Name

Sl

09.05.2024 22:38

Ko im pozajmi pare taj je gubitnik.netreba im dati marke.nek vrate nazad sve Sto je pokradeno

ODGOVORITE
Name

Micko

09.05.2024 23:34

Pa sto ste dozvolili da sve ide preko Sarajeva. Nasankali vas ko malu djecu. A i kad cemo jednom procitati vijest da smo vise kredita vratili nego se zaduzili. Vracam li mi ista uopste..

ODGOVORITE
Name

Srele

10.05.2024 00:51

Ima Mile sam para da drzi crpcku najamanje 5 godina.

ODGOVORITE
Name

pa

10.05.2024 08:06

Daetetim vi kredit od para koima vas placaju da laprdate lazi eto rjesenja

Name

Vlada

10.05.2024 01:24

Do sada im je jedini uspjeh bio, zaduziti se. Sada ni to ne mogu :)

ODGOVORITE
Name

Pravda za narod

10.05.2024 07:11

Nadam se nikako i da ce nedostatak novca onemogućiti isplatu plata zaposlenim stranačkim vojnicima na izmišljenim i nepotrebnim radnim mjestima. Svakako su za ovako katastrofalno stanje najviše krivi stranački uhljebi koji sišu budžetske novce!

ODGOVORITE
Name

Bobo

10.05.2024 08:35

Kakav kredit?Ko će dati pare,koje su garancije?Jedino još narod da prodaju jer su sve drugo prodali.Da nas vode u roblje.Strašno.I narod opet glasa...

ODGOVORITE