Moguće nuklearno oružje u Poljskoj biće meta za Rusiju

Eventualno trajno razmještanje nuklearnog oružja NATO u Poljskoj biće vojna meta za Rusiju, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Svijet 25.04.2024 | 10:07
Moguće nuklearno oružje u Poljskoj biće meta za Rusiju

On je u izjavi za agenciju TASS naveo da zajedničke nuklearne misije zemlje NATO u blizini granice sa Rusijom predstavljaju prijetnju ruskoj bezbjednosti.

Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je nedavno da su poljske vlasti spremne da prime američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

– Svi političari koji govore o takvoj opciji u i izvan Poljske treba da znaju da bi bilo kakav korak u tom pravcu ne bi doprinio bezbjednosti Poljske i relevantna postrojenja bila bi neminovno meta – rekao je Rjabkov.

Rjabkov je aktuelnu raspravu o postavljanju nuklearnih postrojenja NATO u Poljskoj nazvao “pričom koja se razvija”. Moskva pomno prati kako Varšava pristupa ovoj temi, rekao je.

Andžej Duda u ponedeljak je u intervjuu za novine Fakt izjavio da su poljske vlasti u više navrata razgovarale sa Sjedinjenim Državama o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj u okviru NATO-ovih sporazuma o dijeljenju nuklearnog oružja te su izrazile spremnost za to ako bude potrebno.

On je u ponedeljak rekao da je Poljska spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojem teritoriju ako NATO, čija je članica, odluči da ojača istočno krilo jer Rusija raspoređuje novo naoružanje u Kalinjingradu i Belorusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, pak, da će se Rusija, ako se to dogodi, pobrinuti za svoju “bezbjednost”.

– Vojni zvaničnici će naravno analizirati situaciju i, u svakom slučaju, preduzeti sve potrebne protivmere kako bi garantovali našu sigurnost – rekao je Peskov novinarima.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ništa posebno

25.04.2024 10:19

Zanimljivo, ja koliko vidim i znam Rusi odavno ciljaju Poljake, samo što će sada i Poljaci da ciljaju Ruse.Moskva na puškomet, kao što je Rusima sada Varšava na puskomet.Niko se ne plaši Ruske prijetnje više,niti se iko odriče dobrovoljno nuklearnog arsenala kao što to onomade uradiše Ukrajinci. Tražili ste gledajte je otprilike poruka Rusima

ODGOVORITE
Name

Ozbiljni analiticari

25.04.2024 10:51

Sa Zapada tvrde da ni jedna drzava bivseg varsavskog pakta za nato (tj. anglosaksonci i zapadni dio EU) crvena linija zbog cega bi usli u direktan sukob sa Rusijom

ODGOVORITE
Name

Ni jedna od njih

25.04.2024 13:06

Nije "crvena linija" nego za proksi ratovanje do poslednjeg,poznato licemjestvo prevare kroz vjekove, svi su svjesni toga i izmontirani u njima su u velikom problemu od naroda....

Name

Plavuda

25.04.2024 11:53

Sta Putin oklijeva Naoruzati Iran nuklearnim raketama sto prije .I Jemen i Asada ..Odmah . Huti ce im tada biti babaroga od koje ce mnogi piskit u gace ..A morati postovati .I Hezbolah naoruzati .Hamas mi je nekako sucmurast kao da ga CIA isdrkala..

ODGOVORITE
Name

Dzomba

26.04.2024 12:34

Ajde ne lupaj gluposti.

Name

Ddavid

25.04.2024 16:52

Bilo ko prvi da upotrijebi nuklearnu bombu slijedi odgovor i kataklizma.Plašenje nuklearnim ratom rade budale i plašljivci. Rusi su dali do znanja da će svoj nuklearni arsenal upotrijebiti samo ako dodju u stanje da Rusiju ne mogu odbraniti i da slijedi njen raspad-nestanak. Sve drugo su laži i plašenje naroda.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

25.04.2024 17:42

Suverene drzave ne prave metu od sebe.

ODGOVORITE