Koriste prirodne resurse, a bilježe ogromne gubitke?!

Preduzeće, čiji je cjelokupan rad zasnovan na prirodnim bogatstvima, iz godine u godinu bori se sa minusima.

Republika Srpska 04.05.2024 | 20:05
Koriste prirodne resurse, a bilježe ogromne gubitke?!

Oscilacije u poslovanju najvidljivije su bile u prvoj polovini 2023. kada je ovo preduzeće bilježilo minus od preko pet miliona maraka, međutim nakon najave sječe kadra, preduzeće u novembru bilježi napredak.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nešto što koristi prirodne resurse, može da ima tolike gubitke.

Više od polovine ukupne površine Republike Srpske pokriveno je šumama, tačnije 51,7 odsto. Od toga je preko 982 hiljada hektara šuma u svojini Srpke, govore katastarski podaci. Iz ovih podataka da se zaključiti da šume u Srpskoj ne manjka, ali ono što redovno manjka je pozitivno poslovanje.

Kako je to moguće?

„I revizija, koja je naklonjena vladajućoj strukturi, je konstatovala da Šume Srpske posluju suprotno zakonu i zakonskim propisima i upozorila ih na čitav niz nepravilnosti i dala im čaj 24 preporukeza otklanjanje tih nepravilnosti.

Te nepravilnosti koje su revizori uočili, tiču se zapošljavanja, koje je naravno neregularno, postavljanje VD direktora, javnih nabavki itd, a pogotovo onih drugih pitanja, kao što su nepoštovanje odluke o naplati šumskih drvinih sortimenata.

Šume Srpske su prodavale šumske drvne sortimente i nisu naplatile preko 17 miliona maraka, nenaplativih potraživanja“, ističe predsjednik Odbora za Reviziju Narodne skupštine Mirjana Orašanin.

Povećanje cijene rezane građe na tržištu, a nepovećavanje cijene drvnih sortimenata, dovelo je do dodatnih gubitaka, što najviše trpe radnici, kažu u sindikatu. Međutim, dodaju da ono što je najveći problem u ovom preduzeću jesu fiktivni troškovi i fantomski radnici. 

„O onome što ljudi šapuću, a prepoznaju, jeste da ima veliki broj radnika koji se zovu gostujući, mi smo ih tako nazvali. Prozvali smo upravu i Nadzorni odbor prije tri godine, rezultati nisu uslišeni s naše strane, tako da nam je to jedna vrsta otpora, pošto nam prijete u nekom momentu otpuštanjem radnika, da ćemo mi upirati prstom prvo na takve, pa ćemo se onda po tom pitanju razračunavati“, kaže predsjednik Sindikata sumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović.

Na ovaj zahtjev sindikata, iz ovog javnom preduzeća rečeno je da nema ni jednog takvog radnika.

Ekonomisti upozoravaju da se u javnim prezuzećima Srpske smjenuju oni koji dobro posluju, umjesto gubitaša, kao i da se u Šumama Srpske drvni sortimenti višeg kvaliteta, prodaju po cijenama nekvalitetnih sortimenata, što inspekcija treba redovno da kontroliše. 

(BN)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Gubitak?

04.05.2024 20:56

Nije drvo rodilo prosle godine, logicno!

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

05.05.2024 07:22

Nemamo mi domaćina. Imamo kockara na čelu svega

Name

Naučni institut

05.05.2024 08:30

Osnovni problem ovog preduzeća je što je osnovano na pogrešnim temeljima. Nekog grupaciji od 5000 zaposlenih nazvanih preduzeće "Šume Srpske" date su sve šume u državnom vlasništvu da ih prodaju na panju i od toga sebi isplaćuju plate i doprinose. Da stvar bude gora, tih 5000 navodno "zaposnih" ništa ne radi, samo sedi, parazitira i prodaje drvo na panju. AKo se tome doda da se čak ni to na panju sve ne prodaje nego dobrim delom krade, to stvar čini još gorom. Ne može se jedan državni resurs koji pripada celokupnom narodu RS dati u ruke nekoliko hiljada zaposlnih u "Šumama Srpske" da samo oni žive od svih šuma, a to je oko 15.000km kvadratnih pod šumama, oni pri tom opštinama isplaćuju neku sitnu koncesionu rentu, a to znači da pare od rente idu drugim parazitima i lopovima koji sede po opštinama, i te pare pokradu. To je osnovni uzrok naše propasti. Preduzeče Šume bi morale da novcem od seče, prodaje gotovog proizvoda grade i razvijaju drvnu industriju, prave BDP, svi parauiti iz šumskih gazdistava bi bili preusmereni na rad u instriji, i planskoj seči i preradi dvne sirovine, a zatim planskom pošumljavanju posečenih površina šuma koje su zrele za seču. Mi sada krčmimo šume koje su akumulirane preko 100 godina. A šta će ostati iza njih, da li se neko pita? Zauzvrat Šume RS ništa ne daju, samo otimaju šume i parazitiraju na seči šume, nikakvu instruiju nisu izgradili. Oni više nemaju ni kamione ni motorke, ni vučne traktora, Aposlutno ništa. To je zapravo, tašna-mašna firma koja samo prodaje drvo na panju.

Name

Naučni institut

05.05.2024 10:26

Osnovni problem ovog preduzeća je što je osnovano na pogrešnim temeljima. Nekog grupaciji od 5000 zaposlenih nazvanih preduzeće "Šume Srpske" date su sve šume u državnom vlasništvu da ih prodaju na panju i od toga sebi isplaćuju plate i doprinose. Da stvar bude gora, tih 5000 navodno "zaposnih" ništa ne radi, samo sedi, parazitira i prodaje drvo na panju. AKo se tome doda da se čak ni to na panju sve ne prodaje nego dobrim delom krade, to stvar čini još gorom. Ne može se jedan državni resurs koji pripada celokupnom narodu RS dati u ruke nekoliko hiljada zaposlnih u "Šumama Srpske" da samo oni žive od svih šuma, a to je oko 15.000km kvadratnih pod šumama, oni pri tom opštinama isplaćuju neku sitnu koncesionu rentu, a to znači da pare od rente idu drugim parazitima i lopovima koji sede po opštinama, i te pare pokradu. To je osnovni uzrok naše propasti. Preduzeče Šume bi morale da novcem od seče, prodaje gotovog proizvoda grade i razvijaju drvnu industriju, prave BDP, svi parauiti iz šumskih gazdistava bi bili preusmereni na rad u instriji, i planskoj seči i preradi dvne sirovine, a zatim planskom pošumljavanju posečenih površina šuma koje su zrele za seču. Mi sada krčmimo šume koje su akumulirane preko 100 godina. A šta će ostati iza njih, da li se neko pita? Zauzvrat Šume RS ništa ne daju, samo otimaju šume i parazitiraju na seči šume, nikakvu instruiju nisu izgradili. ONi više nemaju ni kamione ni motorke, ni vučne traktora, Aposlutno ništa. To je zapravo, tašna-mašna firma koja samo prodaje drvo na panju.

Name

Re naučnik institut

05.05.2024 11:06

Vidi se da uopšte ne poznaješ rad JPŠ, radnici ne upravljaju preduzećem već Uprava, Upravu nadzire Nadzorni odbor, a NO polaže račune Vladi. Radnici rade svoje poslove za koje su plaćeni i 90% radnika jedva sklapa kraj sa krajem, a pljačku vrše političari preko uprave i NO.

Name

re

05.05.2024 12:46

Govori se o tome ko i na šta troši novac preduzeča i na šta idu pare od prodatog resursa, i na šta bi trebalo da se investira novac od prodate šume.

Name

vi

05.05.2024 18:09

Danas od naših resursa žive samo pojedinci i zaposleni u šumama, a od rudnika žive samo strani okupatori koji su izgradili termoelektranu na našoh zemlji. Da li mi možemo da izgradimo termoelektranu u Engeleskoj kao što su oni na našem rudniku. Šume su nešto što je akumulirano više od sto godina a ova vlast će da je dokrajiči za još nekoliko godina i narednih 100 godina nema šume.

Name

Medo

04.05.2024 21:18

Previše se krade....

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2024 08:31

Moj medo Sokolac je katastrofa

Name

Re

05.05.2024 20:42

Londonski đak, ministar svega i svačega neće ukrasti... Nemojte tako, oni samo pljačkaju.

Name

Dado Plavsic

04.05.2024 21:19

Treba dati sume u ruke postenih i ne korunpiranih ljudi.

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

04.05.2024 21:40

Bukva furnir se prodaje pod 2 klasu I treću. Al to se nesmije dirati jer to rade političari snsd a kao što je kovač iz šipova I ostali gubitaši I jos na sve to duguju šumama poreskoj I radnicima. Napred snsd samo glasajte za njih

ODGOVORITE
Name

Aa

04.05.2024 22:03

Šta je bilo sa akcijom Silva na području Romanije? Desetine uhapšenih, stotine dokaza, presretnutih razgovora. Korist je imao samo jedan lik, i možda jedan tužilac

ODGOVORITE
Name

Šumar

04.05.2024 22:19

Cijene MORAJU gore!!! Izvođači radova i vlasnici pilana milioneri a cijene izvođenja im uvijek malene a sortimenata uvijek visoke. I Šume nemaju višak radnika, imaju ogroman višak neradnika. A dok god revizori, inspektori, interni kontolori, policija budu partijski postavljeni da prikrivaju kriminal a ne da ga spriječavaju, bolje u Šumama biti neće...

ODGOVORITE
Name

Narod pita

04.05.2024 22:19

Koliko ima tzv. invalida rada u Šumama? Onih kojima smetaju prašina, vrućina, hladnoća, buka... Koji ne smiju za volan, ne smiju dizati teško......??????

ODGOVORITE
Name

Marko

04.05.2024 22:57

Najveca lopina je Basevic u Sokocu,takav ekocid nije vidjen

ODGOVORITE
Name

Ja

05.05.2024 08:18

Ajde Cickov potrcko malo cuti,sto ne pricate sta on radi,pokrao je sve sto je mogao,neka ljudima isplati plate,njemu je lako,podmiruje i kucu na racun oostine

Name

Re

05.05.2024 08:32

Sokolac nije zapamtio ovakvo krcenje i unistavanje suma Baso i ekipa zapamtice vas istorija

Name

Samo drpaj nisu šugave

04.05.2024 22:59

Raskućiše braća do tektonske ploče,nigdje ne praštaju.Što je najgore u svemu,ja sam počeo itekako razumijevati one što nas mrze,nisu oni više tako crni.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

05.05.2024 08:33

Nasi svi sele u Beograd na vodi

Name

patenik

05.05.2024 00:41

Lopova i krivog drveta kod nas nikad neće nestati.

ODGOVORITE
Name

Diploma

05.05.2024 05:59

Više je u Šumama RS kupljenih diplomoma VSS nego što ima onih sa državnim fakultetom. Ovi sa kupljenim (privatnim) fakultetima imaju dobre plate a ne znaju čitati.Kupis diplomu,dobiješ dobar koeficijent,dobru platu a ništa ne znaš raditi.Sta reci -JADNO!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2024 11:13

Ni ovi sa državnog ništa ne znaju, dođu sa fakulteta hoće odmah za upravnika ili direktora a ne znaju razlikovati vrste drveća.. Razlika između državnog i privatnog, unazad desetak godina, je u 10 deka..

Name

Šume

05.05.2024 06:06

Su u 2021 i 2022 oštećene minimum za 100 miliona maraka, cijena kubika u JPŠ bila na nivou iz 2020 (85 KM) a paleta cijepanog drveta sa ( 180 KM) otišla na (370KM)!!!

ODGOVORITE
Name

Brane Doboj

05.05.2024 06:10

Ovako je to gledam, neko mi pokloni parceku šume, ja je sasiječem i prodam . Preračunam se i budem u gubitku. E SAD, DA MI NEKO OD ŠUMARSKIH SATRUČNJAKA OBJASNI, KAKO ??

ODGOVORITE
Name

Борко

05.05.2024 06:34

Што се сматрало срамотом, лудилом, неморално, данас постало све могуће и нормално, у какво вријеме живимо тешко нама. Млади људи треба да се селе у нормалне државе и да никоме не спомињу одакле су, живот је један и не треба га трошити на овом бједном простору који ми сами зовемо држава а у нивоу је мјесне заједнице. Христос Васкрсе

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

05.05.2024 08:31

NAJVECE STETOCINE PO SUME SU BASO I LEGENDA

ODGOVORITE
Name

Parola glasi

05.05.2024 09:06

Budite u minusu na prirodan način

ODGOVORITE
Name

Beta 2

05.05.2024 09:32

To je ogledalo naseg "privredjivanja", gdje god se okrenes samo beteri!

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.05.2024 10:52

Balvani kradu balvane.

ODGOVORITE
Name

Direktor Lisac

05.05.2024 11:22

Sume idu pod koncesije, vec se sprema teren za tri zapadno- krajiska gazdinstva da otkupi koncesionar spremite se.

ODGOVORITE
Name

Nikola Ribnik

05.05.2024 11:28

ZA SVE JE TO KRIVA VLAST SNSD, ONI SA PILANAMA UPRAVLJAJU OPSTINOM, A SIROTINJA IH PODRZAVA.

ODGOVORITE
Name

Cajnice

05.05.2024 15:19

Kod nas je uništeno šumarstvo.po zasluzi marka micevica .wd direktora.:milana tanaskovica;srdjana kajevića i cijele komercijalne službe. I zamislite niko ne odgovara a pokradeni su silni m3 drveta . Kosovski milan kao neki magistar pokriva sve manjkove balkana,a radi se o hiljadama m3

ODGOVORITE
Name

JPS SUME RS

05.05.2024 16:13

PRVO GENERALNOG,UPRAVU I NADZORNI U ZATVOR,A ONDA OVE DIREKTORE I SUMAMA CE LAKSE BITI

ODGOVORITE
Name

Romanija

05.05.2024 17:10

S panja na panj preci čitavo gazdinstvo

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

05.05.2024 20:06

Brentasi milioneri a gazdinstva u milionskom minusu.

ODGOVORITE
Name

Realan

06.05.2024 11:29

Za sve u funkciji države kao i javnih preduzeća kao što su Šume Srpske kriva je stranka SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom. Vratite se unazad sve ove protekle godine i vidite šta je sve taj čovjek govorio i radio a šta danas govori i radi pa će vam sve biti jasno.

ODGOVORITE