Moćnici zarobili pojedince, ali i državu i društvo

Godinama već živimo u državi i društvu zarobljenim brojnim direktorima i drugim funkcionerima sa drugim nazivima, koji rukovode javnim organima u svojstvu vršilaca dužnosti na određeno vrijeme, uglavnom ne duže od tri mjeseca, na koje ih moćnici imenuju bez konkursa.

Republika Srpska 20.03.2024 | 12:16
Moćnici zarobili pojedince, ali i državu i društvo

Autor: Dr Milan Blagojević

I tokom tog kratkog mandata, dok čekaju na novu odluku moćnika o svojoj rukovodilačkoj sudbini, moraju razmišljati o tome da li će ih ponovo tu imenovati, što neizbježno znači da svoje ponašanje kako u službi tako i u privatnom životu moraju prilagođavati željama i prohtjevima moćnika koji će iznova odlučivati o njihovoj direktorskoj funkciji.

Postoje podaci prema kojima u Republici Srpskoj ima više od 700 ne direktora javnih organa nego vršilaca dužnosti, koji godinama u tom svojstvu obavljaju te funkcije, na koje ih svako malo imenuju moćnici iz vlasti.

Nema šta, prava vedeizacija države i društva. 

Za ovu bolest i bezakonje tako pristaje misao Ive Andrića koji je svojevremeno rekao: "zarobiti čovjeka čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim".

Ali, time se u zarobljenike moćnika ne pretvaraju samo ti brojni pojedinci, već i država i društvo u cjelini, s obzirom na to da vedeizovani rukovodioci upravljaju sistemima kakvi su preduzeća u šumarstvu, izgradnji i održavanju puteva, vodovodu i drugim sistemima koji utiču na život društva u cjelini.

Sve to je ne samo toliko nemoralno i bolesno, već je i nezakonito. Jer, Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima toliko jasno propisuje da je njegova intencija da se vršioci dužnosti imenuju samo u izuzetnim neprilikama i na kratko vrijeme, ne duže od dva mjeseca, dok pravilo prema tom zakonu treba biti imenovanje koje je sušta suprotnost ovoj bolesti u Republici Srpskoj.

A zakon propisuje tako jer se samo time ostvaruje pravna obaveza, propisana članom 33. Ustava Republike Srpske, da "građani imaju pravo da učestvuju u obavljanju javnih poslova i sa pod jednakim uslovima budu primljeni u javnu službu".

Ne može se ostvariti ovo ustavno pravo građana, ako se ne raspisuju konkursi za direktore i druge rukovodioce javnih preduzeća, ustanova i organa, već se umjesto toga bez konkursa i na kratko vrijeme iznova imenuju pojedinci po volji moćnika i prema njihovom međupartijskom dogovoru o rasporedu ovog plijena.

Kada se tako radi, to je teško kršenje Ustava i zakona. 

Ima lijek za ovu bolest, ali nema volje da se on primijeni.

U Zakonu o ombudsmanu za ljudska prava BiH nije samo propisano (član 1. stav 2) da se ta institucija uspostavlja s ciljem promovisanja vladavine prava, već je u članu 4. stav 2. istog zakona propisano i da ombudsman, pod uslovom da je zaista to a ne vojnik partije koja ga je tu postavila, može pokrenuti sudski postupak kad god ustanovi da je takva aktivnost neophodna pri obavljanju njegovih dužnosti.

I sve to ombudsman može učiniti ne čekajući da mu se obrati neki čovjek kome su povrijeđena prava neustavnom i nezakonitom vedeizacijom države i društva, već to može učiniti i po službenoj dužnosti, s obzirom na to da je članom 2. stav 2. navedenog Zakona o ombudsmanu propisano da ta institucija djeluje i po službenoj dužnosti.

Nažalost, koliko mi je poznato nikada do sada, za sve ove godine, nijedan od ovdašnjih ombudsmana nije pokrenuo sudski postupak i zatražio da se poništi ijedno od brojnih protivpravnih rješenja kojima moćnici za svoje potrebe vedeizuju i zarobljavaju pojedince, ali i državu i društvo u cjelini.

Mogu tu ombudsmani, samo da hoće i, ponavljam, pod uslovom da nisu vojnici određene partije, već istinski zaštitnici ljudskih prava i Ustava i zakona.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ali i oni su korumpurani

20.03.2024 12:39

Potkovani podmazani samoEvropski tuzioci Evropdke sudije

ODGOVORITE
Name

Una

20.03.2024 12:41

Okružno javno tužilaštvo Prijedor je, formiralo predmet koji se tiče određenih javnih nabavki Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica. U međuvremenu, v.d. direktora Darko Banjac nastavlja trošiti novac poreskih obveznika na netransparentne i sumnjive tendere. (zanimljiv detalj na tu ga je funkciju formalno imenovao najnoviji preletač Dragan Brdar koji je gle čuda i neslužbeni svak Darka Banjca) da ne govorimo o nameštenim tenderima i što je dotični pomoć koja je stigla od vlade Srbije dodelio svom ocu u pitanju je 10 000 km, druga stvar predsjednik omladine NPS-a se formalno vodi da radi u Turističkoj organizaciji u Kozarskoj Dubici to je bre kartel a ne stranka… Uništili su totalno Republiku Srpsku!

ODGOVORITE
Name

SELDZUK DRZAVA

20.03.2024 12:59

OVO JE SELDZUK DRXAVA U KOJOJ SE NISTA NE MOZE AKO NEMA CEIFA DODIKA I NJEHOVE GANGSTER KAMARILE. UMJESTO DA VLADAJU ZAKONI OVDE VLADA NJEGOVA VOLJA. SMKJESNO. STEDNJI VIJEK. MRAK.

ODGOVORITE
Name

U centar!

20.03.2024 13:04

Mnogo nam se više sviđaju ovakvi tekstovi Blagojevića, nego komentari na odluke OHR-a i ostalih mešetara, koje aktuelna vlast prenosi i koristi samo kada im idu u prilog. Od njega očekujemo više komentara i ocjenu zakonitosti tragikomičnih sudskih postupaka u predmetima kao što su onaj protiv Obrena Petrovića i ostalih, gdje se neko očigledno nekažnjeno poigrava sa sudom i tužilaštvom?!

ODGOVORITE
Name

Aziz Keserović

20.03.2024 13:06

Tako znači zašto poštivati zakon? Visoki predstavničke gdje si?

ODGOVORITE
Name

Sg Romanija Sokolac

20.03.2024 13:29

6 godina vd direktor Strahinja Basevic

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2024 13:55

Ali je zato milioner pusti ti to vd

Name

V.d. direktora

20.03.2024 13:31

Prvo zakonski riješiti status v.d. U sudski registar upisuje ko šta hoće. Zamjenik direktora ima veća ovlašćenja, nego direktor.

ODGOVORITE
Name

Još jedan dodatak

20.03.2024 13:53

Posto ga imenuju na tri mjeseca kao v.d. onda on razmišlja ovako. Daj da kradem odmah dok me nisu smijenili pa svi odreda zure sa laznim tenderima, brzom zapošljavanju svojih, kradjom gdje god šta može. I onda ga smijene pa stave na drugo mjesto a on sve ponavlja i bogati se. Sto bi mislio na preduzeće kad zna da može biti začas posla smijenjen. I to je posljedica tog Dodikovog patenta za trulo bezakonje i lov u mutnom ali i taj v.d. dobro dođje vladaru da ga natjera da odvaja pare za Partiju i Izbore, da vrbuje i pritisce zaposlene za glas. I narod čudni ipak daje glas ovakvim Partijskim gmizavcima pogotovu SNSD i satelitima. I trpi narod jednog Petra Djokica, Klosarca, Vulicku, Sulica, Mazalice i podmazalice i sl. Imace se kad i kajati kad do hljeba bude teško doći al se bojim da skroz ne okasnimo.

ODGOVORITE
Name

Cirkus Moderano

20.03.2024 15:14

U IRB - u direktor i članovi Uprave, započeli svoju petu godinu mandata. Svi u v.d. mandatu. A mandat članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju istekao 2016. godine. Treba li ikakav komentar na tu lakrdiju.

ODGOVORITE
Name

"

21.03.2024 08:07

Pljujem na vd direktore, neznalice, korumpirane. Sve je to SNSD POLITIKA DA SE ONI OBOGATE. A Narod gladan.

ODGOVORITE