Hrvati: Kasniji prvi odnos i manji broj partnera

Novo istraživanje o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj pokazalo je da mladi u ovoj državi sve kasnije stupaju u seksualne odnose te da su manje seksualno aktivni uz manji broj partnera.

Region 19.11.2023 | 11:06
Hrvati: Kasniji prvi odnos i manji broj partnera

Osim toga, istraživanje je pokazalo da je porasla upotreba kondoma, ali ga i dalje neredovno koristi svaki drugi mladić i 60 posto djevojaka.

Uprkos tom statistički značajnom smanjenju nivoa rizičnog seksualnog ponašanja kod mladih u posljednjih petnaestak godina, istraživači smatraju da je ono i dalje prijetnja njihovom reproduktivnom i seksualnom zdravlju.

To je utvrđeno multidisciplinarnim naučnim projektom SERZAM2020, kojim se tokom posljednjih petnaestak godina analiziralo seksualno ponašanje i stavovi o seksualnosti mladih od 18 do 25 godina. Tri talasa studije provedena su 2005., 2010. i 2021. godine.

Prvi cilj projekta je bio utvrditi raširenost rizičnih seksualnih ponašanja među mladima u Hrvatskoj te promjene nivoa seksualnih rizika, a drugi ispitati odnos između vjere i religioznosti te rizičnog seksualnog ponašanja mladih.

Autori studije, predvođeni profesorom Aleksandrom Štulhoferom s Katedre na seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smatraju kako je nužno u zdravstvene i obrazovne politike usmjerene na mlade uključiti i sadržaje u vezi s cjelovitom seksualnom edukacijom.

Kao indikatori rizičnog seksualnog ponašanja posmatrani su: vrijeme stupanja u prvi seksualni odnos, upotreba kondoma, broj seksualnih partnera te iskustvo paralelne seksualne veze.

Prema podacima iz 2021. godine primjećuje se smanjenje seksualne aktivnosti i porast dobi seksualne inicijacije.

Udio seksualno aktivnih ispitanika pao je za oko 12 posto odnosu na prva dvatalasa te u 2021. godini iznosi 73 posto. Pad je pritom veći kod mladića (oko 18 posto manje seksualno aktivnih), nego kod djevojaka (oko sedam do osam posto).

U istom je periodu porasla i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine kod mladića na 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9 godina.

Osim toga, pokazalo se i smanjenje stupanja u prvi seksualni odnos u ranijoj dobi (15 ili manje i 16 godina) kod mladića, kao i porast broja i mladića i djevojaka koji su prvi seksualni odnos imali s 19+ godina.

U 2021. pokazalo se i smanjenje ukupnog broja partnera među seksualno aktivnim mladićima u odnosu na ranije rezultate. Dok je 2005. i 2010. znatan udio muških sudionika (oko 30 posto) navodio više od pet partnerica, pa i više od njih 10 (15-20 posto), u zadnjoj studiji gotovo dvije trećine mladića navode do tri partnerice.

Zanimljivo je i da se  udio onih koji su imali samo jednog partnera udvostručio.

Seksualno ponašanje kod kojeg su istraživači utvrdili najizraženije razlike s obzirom na pol učesnika jest održavanje uporednih seksualnih veza. To podrazumijeva više seksualnih partnera u određenom periodu.

U sva tri istraživačka talasa zabilježen je gotovo dvostruko veći broj mladića s barem jednim takvim iskustvom u odnosu na djevojke. Pritom, najdrastičniji pad učestalosti takvog ponašanja zabilježen je upravo u 2021. godini s oko 30 na 11 posto kod mladića te sa 17 na 5 posto kod djevojaka.

Kada je riječ o redovnoj upotrebi kondoma, 2021. godine zabilježen je osjetniji porast upotrebe kondoma i kod djevojaka (od oko 10 posto, na razinu od 40 posto) i kod mladića (porast od gotovo 15 posto do 47 posto). 

Međutim, uprkos porastu redovne upotrebe kondoma, podaci ukazuju na to da svaki drugi mladić te čak šest od 10 djevojaka kondome ne koriste prilikom svakog odnosa.

Sistemskim pretraživanjem literature o povezanosti religioznosti i osobne vjere s manjom sklonošću rizičnim seksualnim ponašanjima kod mladih te analizom podataka iz 2021. godine istraživači su utvrdili kako je ta povezanost vrlo slaba.

(Fena) Foto: Ilustracija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Koroslav

19.11.2023 14:31

Ovaj dole Srbin a ovaj Rvati😁.

ODGOVORITE
Name

petra

19.11.2023 15:17

Nemoj pa se ne boj.

ODGOVORITE
Name

Micko

20.11.2023 10:32

I treba da stupaju kasnije. Vam izgleda normalno da prvi seks imaju u 14-oj

ODGOVORITE