Terorizam može destabilizovati Balkan

Ekstremizam, bez obzira kome pripadao, kao i terorizam, ozbiljne su prijetnje ne samo za zemlje Balkana, već i za cijelo čovječanstvo, a ukoliko pronađu tlo, mogu destabilizovati i Balkan, rekao je ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmed Nijazi Tanilir.

Region 03.07.2015 | 07:56
Terorizam može destabilizovati Balkan

"Nažalost, vjerski i etnički stereotipi, kao i mržnja jačaju ekstremizam. Prevazilaženje ovog problema dužnost je i obaveza svakog čovjeka. U tom pogledu jezik, kao i riječi koje se koriste od velikog su značaja", rekao je Tanilir za crnogorske medije.

On ističe da je terorizam zajednički neprijatelj, i ne smije se povezivati sa religijom.

"Definisanje terorizma, kao islamski ili islamistički, daje priliku teroristima da koristeći vjeru povećaju broj pristalica i stvaraju međureligijski sukob. Terorizam je zajednički neprijatelj i ne smije se povezivati sa religijom", rekao je Tanilir.

On smatra da se međunarodna zajednica može izboriti sa "Islamskom državom".

"Borba sa svakim vidom terorizma, a prije svega sa ISIL-om, je zajednička dužnost cijelog čovječanstva, jer je danas terorizam jedna globalna prijetnja. Napaja se sa vjerskom i etničkom mržnjom i nije samo problem sigurnosti. Moraju se napraviti precizne analize sa socijalne, ekonomske, političke i psihološke strane i uz međunarodnu saradnju razviti mjere.

S jedne strane u islamskom svijetu raste ekstremizam, a sa druge strane u zapadnom svijetu raste islamofobija. Ove dvije pojave uzajamno jedna drugu napajaju", rekao je ambasador Turske.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Samo

03.07.2015 06:01

Samo politicari prizeljkuju i prizivaju terorizam na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Logika...

03.07.2015 06:07

Zadnje dvije recenice sve govore. Da je slucajno - nije!

ODGOVORITE
Name

Serafim

03.07.2015 06:27

To vec imamo u Bosni koja je leglo terorista samo ako niste znali Osama Bin Ladie je boravio u Bosni i Alija Izmetbergovic mu je dao dve bule za zene koje su ga dvorile. Nazovimo ga BIN Miladin je otisao u Beograd SDPR- to je savezna direkcija ustvari iza toga se krila vojna industrija to jeste vojni oficiri koji su prodavali oruzje po svetu a najvise Iraku, Iranu, Jordanu,Libiji itd, ja to znam jer sam u to vreme bio instruktor zd strane vojnike obucavam kako da rukuju tim oruzjem, Crvena Zastava je bila poznata u svetu. Da vam kazem ako niste znali da su iz Bosne arapski teroristi koji su u New Yorku srusili svetski trgovacki centar na Menhetnu, to jeste on e dve zgrade koje su se zvale blizanci. Posto je bila u Bosni i zemljama u regionu zabrana letova oni Miladinovi teroristi su otisli na Evropske aerodrome sa kojih su otisli u Ameriku gde ih je CIA obucavala da se bore prtiv Rusa u Afganistanu itd, i zanate sta se desilo a o tome se u Bosni cuti. Zenica je leglo mudzahedina i dan, danas oni regrutuju mlade Bosnjake-Bosance i salju ih na ratista, kad okuse krv i koji prezive predstavljaju najvecu nevidjenu opasnost po nemuslimane u Regionu i Srbe u Bosni i Srbiji vec salju pretnje na veliko. Terorizam nad Srbima jos uvek traje verbalno i politicki ali se spremaju i za fizicki obracun jer imaju bogate arape koji to sve finansiraju, itd itd.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2015 07:05

Pa ti si Serafime objasnio sve sto treba da se objasni. Ali ni tebe ni mene niko ne je.e ni zasto .Mi smo samo blebetala i nista vise.

Name

Jedan...

03.07.2015 06:51

...od krivaca je KGB... Ne gledajte samo na Zapad i Arape kao krivce...

ODGOVORITE
Name

Razmislite

03.07.2015 07:12

Za teroriste niti novci, niti oruzje ne raste na njivi ,a ko im to pomaze ?,Borba je samo za ljude koji idu na ratiste,ali nigdje borbe, ko im pomaze i ko ih snapbdjeva i na koji nacin??

ODGOVORITE
Name

@serafim

03.07.2015 07:19

Pa sta radis onda? Ti si onda kljucni svedok!!! Idi trazi novce za tvoje informacije koje imas... Olaksaj nam neznanje u kojem zivimo. Prosvetli nas...

ODGOVORITE
Name

lk

03.07.2015 08:29

Serafim je bot ludak !

Name

Dodano

03.07.2015 07:55

Kao da je Balkan stabilan a terorizam mu ne treba jer zla imamo dovoljno.

ODGOVORITE