Intervju: Bogdanović o NBA snu, Željkovim savjetima...

Glavonji Vestermanu i danima u Partizanu! “Još učim. Mogu da igram na nekoliko pozicija. Trudim se da uvek pružim maksimum, nevezano za mesto i ulogu koju mi odredi trener. Mogu da budem vođa ili da nastupam iz drugog plana. Klupa ili startna petorka, svejedno”, poručio je jedan od najboljih evropskih košarkaša.

Košarka 22.11.2017 | 21:30
Intervju: Bogdanović o NBA snu, Željkovim savjetima...
Bogdan Bogdanović je momak o kojem se priča u NBA ligi. Jedan od najboljih evropskih košarkaša ove sezone je konačno obukao dres Sakramento Kingsa i ostvario jedan od dečačkih snova. O prvim utiscima u najjačoj ligi na svetu, kao i o tome kako se kalio u Partizanu i Fenerbahčeu pričao je u opširnom intervjuu za specijalizovani portal Basketusa (www.basketusa.com).

"Ovde su igrači veće atlete, a sama igra je znatno brža. Ima dosta stvari na koje tek treba da se naviknem. Potrebno mi je vreme, ali verujem da će sve biti u redu”, 

Kako protiče tvoja adaptacija na Kingse i koliko si zadovoljan ulogom u ekipi?

“Još učim. Mogu da igram na nekoliko pozicija. Trudim se da uvek pružim maksimum, nevezano za mesto i ulogu koju mi odredi trener. Mogu da budem vođa ili da nastupam iz drugog plana. Klupa ili startna petorka, svejedno.”

Dosta se priča o tvojoj saradnji sa Badijem Hildom koji je bio šesti pik na prošlogodišnjem draftu.

“Volim da igram sa njim, sviđa mi se način na koji razmišlja, a igra vrlo jednostavno. Ako je sam, on će da šutira, brzo donosi odluke. Verujem da ćemo zajedno da nastavim da igramo i napredujemo iz utakmice u utakmicu.”

Da li si generalno gledano iznenađen nivoom košarke koji te je sačekao u NBA ligi?

“To sam i očekivao, znam sam da će biti teže, pre svega fizički. Još jedna od velikih razlika u odnosu na Evropu je što tamo igrate dve vrste takmičenja - domaće prvenstvo i Evroligu. Ovde je samo jedno takmičenje, ali su sve ekipe veoma jake.”

Bogdanović je priznao i da očekuje bolje partije nego što ih je pružio na samom početku sezone.

“Nisam zadovoljan, mogu još bolje. U ovoj fazi se još adaptiram na sve.”

Logično pitanje nakon ovoga je - koji su to aspekti igre gde Bogdanović smatra da može da napreduje.

“To su brzina, fizička strana igre… Potpuno je drugačija ovdašanja košarka. Ali, svaka situacija je drugačija. Moramo brže da reagujemo i igramo jaču odbranu u duelima jedan na jedan.”

Srpski as ponovo je koliko mu je značilo prisustvo legendi kao što su Vlade Divac i Predrag Stojaković u klubu.

Evropsku košarku napustio si posle osvajanje titule prvaka Starog kontinenta sa Fenerbahčeom. Da li bi otišao u NBA ovog leta da nisi osvojio Evroligu?

"Ne znam, teško je reći. Osetio sam da sam spreman za odlazak. Psihički sam sazreo da napravim taj korak. U poslednjoj sezoni u Fenerbahčeu sam igrao sa mnogo samopouzdanja. Naravno, velika je razlika da dođete u NBA kao šampion Evrope ili kao finalista.”

Često se priča o kalendaru takmičenja i rasporedu utakmica koji je teži u NBA nego u Evropi.

“Drugačije je. U NBA svaka utakmica je kao duel na Fajnal Foru zato što igraš protiv jakih ekipa. I to radiš svako veče. U Evropi ima nekih mečeva sa lakšim rivalima gde možeš malo da se opustiš.”

Kada možemo da očekujemo da u NBA pružaš partije na nivou onih iz Evrolige prošle sezone ili sa Evrobasketa?

“Moja prva i poslednja godina u Fenerbahčeu su potpuno različite. Sada ću morati da promenim neke stvari na treninzima i vežbam šuteve za NBA. Siguran sam da ću biti sve bolji.”

Da li ti je Željko Obradović dao neki savet na rastanku?

“Često razgovaram sa njim. On voli košarku kao i ja, ona je uvek tema naših razgovora. I to je ono što obožavam kod njega.”

Igrao si u Partizanu sa dvojicom reprezentativaca Francuske, Leom Vestermanom i Žofrijem Lovernjom?

“Prvo, hoću da ih pozdravim obojicu i ovim putem. Inače, Lea zovem glavonja, a Žo u Srbiji ima nadimak Žokara. Leo se nedavno povredio i morao je na operaciju. Znam da mu predstoji pauza i oporavak, stvarno nema sreće sa tim povdedama. A Žofri je izgleda konačno pronašao ekipu koja mu odgovara. Mislim da će uspeti u San Antoniju.”

U kakvom sećanju su ti ostale te godine u Partizanu kada si se formirao kao igrač i kada je mlada ekipa crno-belih beležila pobede nad evropskim velikanima u prepoznatljivo vatrenoj atmosferi.

“To je bila odlična ekipa, bilo je mnogo sjajnih momaka. Grobari su svakako jedna od najboljih navijačkih grupa na svetu. Neverovatan je osećaj igrati pred takvom publikom. Jednostavno, uvek ti daju motiv više.”

Novinari portala Basketusa kontaktirali su i Peđu Stojakovića i pitali ga šta misli oBogdanovićevom dosadašnjem učinku.

“On uči, a tek je prošlo 15 utakmica. Brzo se uklapa u naš sistem. On je mlad igrač, a već je zreo. Naravno, biće mu potrebno vreme da usvoji NBA način igre”, objasnio je legendarni trojkaš.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar