Analiza - LE: Kako je Partizan tretiran u Albaniji?

Stojković: Bolja atmosfera u Novom Pazaru nego u Elbasanu! Da vratimo malo film - kako su Srbi tretirani u Albaniji?

Fudbal 20.10.2017 | 23:07
Analiza - LE: Kako je Partizan tretiran u Albaniji?
Na velikom ispitu biće Partizan i njegovi navijači kad im za dve sedmice u goste bude došao Skenderbeg.

Organizacija utakmice i utisak kompletne ekspedicije crno-belih da su se tokom dvodnevnog boravka u Albaniji osećali više nego ugodno, te da nisu osetili ni trunku mržnje kakvu su možda neki priželjkivali, ozbiljan je parametar koji bi trebalo da slede kako Grobari, tako i Beograđani u susret četvtom kolu Lige Evrope (2. septembar).

Prvak Srbije je bio smešten u Tirani, a i u glavnom gradu kao i u Elbasanu - u koji je putovao samo kako bi odigrao utakmicu - sve je proteklo kako se samo poželeti može kad je priprema i organizaicja meča u pitanju. Jake policijske snage jesu pratile ekipuMiroslava Đukića od aerodroma do hotela i u četvrtak veče do Elbasan arene, bilo je specijalaca oko stadiona, na tribinama, uz utisak: bolje da ih bude, nego da fali.

Mada, krajni utisak - prenapumpano.

U samoj Tirani, rukovodioci, zvaničnici, prijatelji kluba i novinari su mogli da se šetaju bez da ih je iko presreo ili pitao šta tu traže. Igračima je sugerisano da ne napuštaju hotel, jer ne ide baš da u klupskim obeležjima krstare sokacima, a potvrda da su možda i to mogli stigla je sinoć na samom stadionu, gde su se svi oni koji su očekivali da će Albanci „naoružani do zuba“ dočekati Srbe uverili da od takvog s scenarija nema skoro ništa.

Istini za volju, povremeno su se čuli povici „UČK“, „Kosovo je srce Albanije“, pogrdna skandiranja na račun našeg naroda (videćemo da li će UEFA da reaguje). Primetno, ne sa svih strana stadiona.

Nedovoljno da poremeti koncentraciju crno-belih, o čemu možda najbolje svedoče izjave prvog golmana Đukićeve ekipe, Vladimira Stojkovića.

„Nisam hteo o tome da pričam na konferenciji dan ranije, ali, ako ćemo iskreno, teže je igrati u Novom Pazaru nego u Elbasanu. Mi bismo voleli da je atmosfera ovde bila bolja, ali, realno, nije tako. Bila je stvarno normalna utakmica, osećao sam se kao da igramo neki jači meč Superlige. Mislim da je u Novom Pazaru bolja atmosfera...“, slikovoto će iskusni Stojković tokom karijere naviknut na daleko strašnije stvari od skandiranja neodgovornih pojedinaca sa tribina ili velike „šetalice“ u vidu albanske zastave.

Uprava Partizana sedela je u centralnoj loži čiji je komoditet samo u tome što pruža najbolji pogled na teren. Odmah do predsednika Milorada Vučelića, potpredsednika Vladimira Vuletića, generalnog direktora Miloša Vazure i sportskog direktora Ivice Ilijeva mirno i bez provociranja utakmicu su posmatrali i Skenderbegovi navijači. Na dva metra od Beograđan.

Nikom ništa nije falilo. Niti su se prekobrojni igrači (van protokola ostali Filip Kljajić, Petar Đuričković i Teofilus Solomon) osetili ugroženim iako su sedeli odmah ispod tribine. Štaviše, crno-beli su oduševljeni ljubaznošću domaćina.

Zato će već u nedelju krenuti u akciju koja ima za cilj da podigne svest kod Partizanove publike da isti takav tretman ukažu Albancima 2. novembra. Vučelić, Vazura i Iliev, uz prisustvo ostalih članova Upravnog odbora, će 22. oktobra u 11.30 na blagajni Partizanovog stadiona (ispod južne tribine) kupovati karte za predstojeće utakmice Lige Evrope i tom prilikom i sami predočiti da su se u Albanji osećali bezbedno.

Valjalo bi da to isto kažu i rukovodioci Skenderbega posle posete Srbiji. Pa da u svet emitujemo lepo sliku, kao s početka sinoćnjeg duela, kad Srbi i Albanci stoje jedni pored drugih. Nasmejani.

Ne verujemo da su vežbali osmehe.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar