EP - Borba za 1/4-finale: "Orlovi" danas na terenu!

Izabranici Aleksandra Đorđevića u nedelju igraju protiv Mađarske.  "Azuri" u mislima, a miriše i na Hrvate! Moćni Slovenci, neočekivani Nemci, šokantno dobri Grci, a nas čekaju razigrani Italijani – počela je nokaut faza Evrobasketa.

Košarka 10.09.2017 | 11:30
EP - Borba za 1/4-finale: "Orlovi" danas na terenu!
Grupna faza završena je najbolje moguće - osvajanjem prvog mesta u Grupi D i mirnom pripremom za nokaut rundu. Sada je vreme za novi izazov.

Reprezentacija Srbije u nedelju od 14.15 časova u hali "Sinan Erdem" igra protiv Mađarske, u meču osmine finala Eurobasketa. Ko pobedi - u četvrtfinalu će igrati protiv Italije.

Taj meč biće drugi na današnjem programu osmine finala, započete u subotu. Pročitajte sve termine i rezultate:

Subota:

SLOVENIJA - Ukrajina 79:55
NEMAČKA - Francuska 84:81
Finska - ITALIJA77:64
Litvanija - GRČKA64:77

Nedelja:

Letonija - Crna Gora (nedelja, 11.30)
Srbija - Mađarska (nedelja, 14.15)
Španija - Turska (nedelja, 17.45)
Hrvatska - Rusija (nedelja, 20.30)

"Pravi" turnir otvorila je Slovenija još jednom impresivnom predstavom u kojoj je uprkos lošem danu Gorana Dragića (2/12) deklasirala Ukrajinu.

Potom je usledilo prvo iznenađenje u Sinan Erdem Domu, atraktivni tandem Šruder-Tajs predvodio je Nemačku do preokreta protiv beživotne Francuske.

Nakon toga je krenuo duel izuzetno bitan za našu selekciju, mnogi su se potajno nadali novoj senzaciji Finaca, ali je šuterski raspoložena Italija bila prejaka, pa "Azuri" čekaju da Srbija završi svoj posao. 

Tačku na interesantno prvo veče u Sinan Erdemu stavili su Grci. Još veće izneneđenje nego prethodno, jer su "pregazili" jednog od kandidata za medalju Litvaniju.

U međuvremenu, "Orlovi" su imali još jedan miran dan, selektor Aleksandar Đorđević je izvršio poslednje testove pred sudar sa Mađarskom u pomoćnoj dvorani impresivnog kompleksa u Atakoju.

Nije bilo mnogo priče sa medijima, samo je Boban Marjanović dao svoj komentar uoči osmine finala, dok su ostali igrači bili potpuno posvećeni parketu.

Pomogao im je i predsednik KSS Predrag Danilović, koji je asistirao Vladimirima Štimcu i Lučiću, te Branku Laziću i Draganu Milosavljeviću prilikom uvežbavanja slobodnih bacanja, a verujemo da su dobili i poneki savet od trofejne srpske košarkaške legende.

Ovaj put nije bilo nekog neobičnog izazova između Bogdana Bogdanovića i Miroslava Nikolića, ali je naš bek ipak bio u centru pažnje. Dugo ga je ispred dvorane čekao jedan mladi srpski obožavalac, koji je uspeo da ga "uhvati" pre ulaska u autobus, a istakla se zastava Partizana.

Srpski tim je dobio pojačanje u drugoj fazi, ekipi se priključio bivši reprezentativac, sada potpredsednik KSS Igor Rakočević.

Osim toga, "Orlove" je posetio i domaćin Nikola Kalinić, koji je zbog povrede odustao od turnira dan pre puta u Istanbul.

Slovenci su bili veoma raspoloženi za priču sa srpskim medijima posle još jedne impresivne partije, razgovarali smo sa bivšim krilom Partizana Edom Murićem te legendom ove selekcije Jakom Lakovičem.

Ipak, najinteresantija je bila prva zvezda ovog tima, NBA superstar Goran Dragić, koji se nada finalu sa Srbijom. Naravno, neizbežna tema bio je i supertalentovani Luka Dončić, momak koji sa svega 18 godina već ima jednu od ključnih uloga u ovom timu.

"Mislim da ljudi kod kuće još ne znaju šta imamo", rekao je Dragić.

Nakon što su neočekivano izgubili od Nemaca, Francuzi nisu bili preterano raspoloženi za javnost. Bivši plej Partizana Leo Vesterman najavio je novi početak za "Trikolore", dok je nekadašnji kapiten crno-belih Žofre Lovernj samo projurio kroz medijsku zonu u svlačionicu.

Nisu nešto posebno bili rečiti ni naši potencijalni rivali Italijani. Uspeli smo da “ugrabimo“ bukvalno na minut Luiđija Datomea, ali je na pitanje o Srbiji rekao samo "da vidimo prvo ko će da pobedi".

Izgleda da krilo Fenerbahčea veruje da Mađari mogu da prirede senzaciju u nedelju (14:15h), ali pre svega strepi od duela sa timom bivšeg saigrača Bogdan Bogdanovića.

"Srećom nije na mojoj poziciji. Odlični smo prijatelji, ali na parketu igraš za svoju zemlju, pa na terenu nećemo biti prijatelji, ako budu igrali protiv nas", rekao je Datome.

Uprkos sjajnoj košarci i nekim fenomenalnim potezima, besprekornom šutu Italijana u prvoj četvrtini, ali pre svega zakucavanjima Nemaca i Francuza, nama su utisak dana u Sinan Erdem Domu bili Litvanci.

Njih nekoliko stotina okupilo se na istoj tribini iza jednog od koševa i od zagrevanja svog tima strasno navijali za svoju selekciju. Dali su sve od sebe da se njihovi košarkaši osećaju kao kod kuće, ali oni na parketu nisu imali odgovor na poletnu igru Grka.

"Heleni" ih nisu utišali, ali su na kraju oni slavili uz "sirtaki". Ova pobeda mogla bi značajno da utiče i na planove Srbije, jer se Grčka nalazi na potencijalnom putu "Orlova" kroz polufinale, a njihova pobeda je na kladionicama sigurno "oborila" kvotu za duel Srba i Hrvata.

EP se nastavlja u nedelju, opet nas očekuje celodnevni program, od 11:30 do 22:30 časova, a u centru pažnje svakako će biti termin od 14:15 časova. "Orlovi" Aleksandra Đorđevića igraju sa Mađarskom.

Crnogorci nisu opterećeni rezultatom, Nikola Vučević rekao nam je da je svaka pobeda nadgradnja već ostvarenog cilja, mada u njegovoj domovini vole da maštaju.

Videćemo verovatno i kako izgleda kada zagrmi sa tribina Sinan Erdem Doma (22.500 mesta), jer domaćina Tursku očekuje duel sa prvim favortom. “Crvenu furiju“ predvodi veteran Pau Gasol, koji je u subotu pokazao da je ubedljivi najveća zvezda turnira.

Tačku na dan, vikend i osminu finala staviće “Vatreni“ i “Zbornaja“. Hrvati su se proteklih dana nadali Turcima, jer je nemoguće prognozirati kako će izgledati rival, jer kako nam je Dino Rađa rekao: “Rusi k’o Rusi, uvek su kvalitetni i nepredvidivi“.

Imao je legendarni hrvatski košarkaš i zanimljivu šalu o Srbiji: "Imate sriće, je*i ga".

U ostalim utakmicama sastaju se Letonija – Crna Gora, Španija – Turska i Hrvatska – Rusija.

Četvrtfinala će biti odigrana 12. i 13, polufinala 14. i 15, a meč za bronzu i finale 17. septembra, od 16, odnosno 20.30 časova.

Sve utakmice "nokaut" faze Eurobasketa biće odigrane u "Sinan Erdem" domu u Istanbulu.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar