Nastavak suđenja Mahmuljinu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Bosna i Hercegovina 14.06.2017 | 08:30
Nastavak suđenja Mahmuljinu
Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na ročištu 7. juna svjedočio je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "S13" koji je rekao da je prilikom posjete kampu odreda "El mudžahedin" vidio četrdesetak zarobljenih srpskih vojnika, a da mu je "jedan Arapin ponudio da zakolje četnika, kako bi osvetio smrt sina".

Ovaj svjedok, bivši pripadnik Civilne zaštite u Zavidovićima, rekao je da je na dvanaestom kilometru, gdje je bio smješten logor odreda "El Mudžahedin", otišao sa Sinanom Aličićem, jer su čuli da tamo ima zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, pa sa htjeli da ih vide i pitaju znaju li ko im je ubio sinove i zašto.

Drugi svjedok Tužilaštva, bivši glavni medicinar ratne bolnice u Zavidovićima Sinan Aličić potvrdio je da je sa svjedokom "S13" u avgustu ili septembru 1995. godine išao u logor odreda "El mudžahedin", te da je tamo osim Arapa zatekao, po njegovoj procjeni, tridesetak srpskih vojnika, koji su sjedili na livadi.

On je dodao da među zarobljenicima nije nikoga prepoznao, ali da mu je "S13" rekao da je tamo vidio Mitra Jovića, koji je radio u prodavnici namještaja u Zavidovićima.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je za 13.00 časova.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zool

14.06.2017 10:13

Terete ga da ništa nije preduzeo a ja mislim da je on preduzeo sve da oni divljaci i glavosjece dodju ko zna odakle i ovde čine zločine.Za nekog domaćeg mogu razumjeti da počini nesto a da komandant nije znao niti naredio ali dovesti onakve likove sa sjekirama i noževima koji ljudima odsjeku glavu i sa njom igraju fudbal to je sigurno znao i koga je doveo i šta ce raditi i posle šta su uradili.

ODGOVORITE
Name

RE

14.06.2017 13:56

Stas taki su ti Rusi sto su ubijali Bosnjake al de haj ti to Dzikanima objasni.....