Rogatica: Protivzakonitosti, pravno nasilje i politička diskriminacija

Novinarsko-istraživački tekst koji je pred Vama nastao je kao rezultat višemjesečnog novinarskog istraživanja i praćenja rada Opštinske uprave Rogatica, Skupštine opštine Rogatica, i načelnika opštine kao izvršne vlasti. Pri tome smo došli u posjed dijela zvanične dokumentacije koja svjedoči o protivzakonitim radnjama. Do pojedinih dokumenata došli smo tek uz posredovanje Ombudsmena BiH - zaštitnika ljudskih prava. Do nekih nismo uspjeli ni doći, ali smo našli načina i ostvarili uvid u njihov sadržaj.

Republika Srpska 29.05.2017 | 09:20
Rogatica: Protivzakonitosti, pravno nasilje i politička diskriminacija
Načelnik opštine Rogatica (SNSD) Milorad Jagodić pare iz budžeta dijeli koalicionim partnerima i članovima SNSD-a, poslove daje samo privatnicima koji su ga podržali u predizbornoj kampanji, opremu za Opštinsku upravu nabavlja od firme u vlasništvu porodice načelnice Odjeljenja, funkcije u Opštini i javnim preduzećima "trampi" za ruke u Skupštini, vrši tešku političku diskriminaciju nad građanima Rogatice koji nisu članovi SNSD-a, sprema "počitičko čišćenje" i otpuštanje svih zaspolenih u Opštinskoj upravi Rogatica koji su članovi SDS-a.

Načelnik opštine sukcesivno se nezakonito ponaša, uprkos tome što upravni inspektor samo što ne spava u Opštini. 

Odbornica snaju imenovala za zamjenicu načelnika, a ova svoju sestru za direktoricu.



Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, na sjednici održanoj 20.05.2017. godine, donijela je Rješenje broj 02-1294-C-2/16/17-6,O.S. kojim je utvrdila da je odbornica Partije ujedinjenih penzionera Republike Srpske u Skupštini opštine Rogatica Vinka Pušonja bila u sukobu interesa kada je na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Rogatica, održanoj 01.12.2017. godine, podigla ruku i glasala "za" prijedlog načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića da njena snaja Jelena Kardžić bude imenovana na funkciju zamjenice načelnika.

Komisija za sukob interesa ostvarila  je uvid u zapisnik sa ove sjednice SO te konstatovala "da se o pomenutom prijedlogu izjašnjavala i odbornica u Skupštini opštine Rogatica Vinka Pušonja".

Takođe, Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, konstatovala je da je odbornica Pušonja i kao član Komisije za izbor i imenovanja SO Rogatica glasala "za" da njena snaja bude imenovana za zamjenicu načelnika. 

Njen glas u Skupštini bio je presudan za imenovanje Karadžićeve na poziciju drugog čovjeka opštine Rogatica, jer je 9 odbornika opozicije ranije napustilo zasjedanje zbog, kako su tada naveli "pravnog nasilja" koje se vrši u SO i Opštinskoj upravi Rogatica.

Inače, SO Rogatica broji 19 odbornika i preostalih 10 u sali ne bi mogli Karadžićevu imenovati na funkciju zamjenice načelnika bez glasa njene svekrve. 

Odbornica Pušonja Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nije ni negirala da Jelena Karadžić živi u vanbračnoj zajednici sa njenim sinom Božidarom, ali je poricala postojanje sukoba interesa. 

Međutim, Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske konačno je prekinula ovu dilemu i Rješenjem broj 02-1294-C-2/16/17-6,O.S. konstatovala: "Vinka Pušonja, odbornik u Skupštini opštine Rogatica, nalazi se u sukobu interesa."





Na potezu su nadležni organi Republike Srpske da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u kranjoj konsekvenci svekrvi prijeti ostajanje bez odborničkog mandata zbog toga što ga je zloupotrijebila, a snaji demisija sa funkcije zamjenice načelnika jer je imenovana na nju na nezakonit način. 

Politički uticaj funkcije drugog čovjeka opštine Rogatica, koju je vršila skoro pola godine uprkos činjenici da je imenovana glasom svekrve, Jelena Karadžić iskoristila je za lobiranje među odbornicima pozicije i izdejstvovala je imenovanje njene rođene sestre Marine Ćosović na funkciju direktorke Centra za socijalni rad "Rogatica", na sjednici SO Rogatica održanoj 28. aprila 2017. godine. 

Na prethodnoj sjednici SO Rogatica, održanoj 04. aprila, odbornici su odbili izvještaje direktorima svih javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština Rogatica, i time započeli eliminaciju svog funkcionerskog kadra u Rogatici koji ne pripada vladajućoj koaliciji.

Obrazloženja su bila politički konotirana i neuvjerljiva. Na sjednici 28. aprila direktori su smijenjeni, uključujući i direktora Doma zdravlja "Rogatica" dr Njegoša Tripkovića, iako je zdravstvena ustanova na čijem je čelu bila jedna od svega 7 u zdravstvenom sistemu Republike Srpske koje posluju pozitivno, a dr. Tripković je, krajem prošle godine, samo par mjeseci prije razrješenja, dobio Povelju za izuzetnu organizaciju primarne zdravstvene zaštite od strane Komore doktora medicine Republike Srpske. 

Nakon što se direktorka Narodne biblioteke "Rogatica" Anđelka Đerić usprotivila pokušaju smjene, pojasnivši odbornicima da po novim zakonskim rješenjima opštinska Skupština ne usvaja izvještaj, ne postavlja i ne razrješava dužnosti direktora, nego je sve to u nadležnosti republičkih organa vlasti, Narodnoj biblioteci "Rogatica" uskraćeno je finasiranje materijalnih troškova iz budžeta opštine Rogatica. Načelnik Jagodić obrazložio je ovo činjenicom da ga direktorka "ne poštuje". U međuvremenu su biblioteci isključeni telefoni i internet, a ukoliko Jagodić nastavi da im nezakonito uskraćuje sredstva za materijalno-tehničke troškove prijeti im i isključenje električne struje.

Najvišim opštinskim funkcijama trguje se kao na pijaci

Prema informacija odbornika iz reda opozicije SO Rogatica upravo imenovanje Jelene Karadžić na funkciju zamjenice načelnika opštine bio je uslov da odbornica Vinka Pušonja uđe u tijesnu skupštinsku većinu SO Rogatica predvođenu SNSD-om, koju je SNSD-ov načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić jedva okupio dijeleći najveće opštinske funkcije "za ruku" u Skupštini.

Pored funkcije drugog čovjeka izvršne vlasti Rogatice za Pušonjkinu snaju načelnik Jagodić je predsjedniku OO PDP-a  Đoku Razdoljcu dao funkciju prvog čovjeka zakonodavne opštinske vlasti, predsjednika SO, a radikalima funkciju direktora "Centra za kulturu i sport Radenko Mišević".

Pošto PDP u SO Rogatica ima više ruku, za ruku odbornika Aleksandra Rajaka Jagodić je dao još i funkciju v.d. načelnika Odjeljena za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Rajakovom mlađem bratu, Srđanu. Da fijasko bude potpun sve ove pijačarske trgovine funkcijama realizovane su suprotno zakonu. 

Krenimo redom.

Đoko Razdoljac, kao predsjednik OO PDP, potpisao je sporazum o skupštinskoj većini sa SDS-om, a zatim ga je prekršio i ušao u većinu sa SNSD-om. No, to i nije tako strašno u odnosu na ono što se dalje dešavalo. Razdoljac je, kao načelnik Odjeljena za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije, nastupao istovremeno i kao odbornik SO, i time ponovo prekršio zakon. Razdoljac je prvo, kao odbornik, digao ruku za svoje imenovanje, i izabran je za predsjednika SO Rogatica.

Preuzeo je predsjedavanje opštinskom Skupštinom, izjašnjavao se kao odbornik i glasao, a tek u jednoj od narednih tačaka dnevnog reda sjednice Skupština ga je razriješila dužnosti načelnika Odjeljena za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije. Time je Razdoljac bio u "debelom" sukobu interesa. Postupak pred Republičkom komisijom za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske je u toku, i ako daju mišljenje da jeste bio u sukobu interesa i ova visoka opštinska funkcija će biti nezakonito vršena pola godine. Za sada. 

Nezakonito imenovanje brata odbornika Aleksandra Rajaka, Srđana Rajaka za v.d. načelnika Odjeljena za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije već su ustanovili nadležni organi i naložili njegovo razrješenje. Naime, upravna inspekcija konstatovala je da ovaj v.d. načelnika Odjeljenja ne ispunjava zakonske uslove za rukovodno radno mjesti i naložila Skupštini da ga razriješi. Tom prilikom isto je naloženo i za v.d. načelnika Odjeljenja za finasije Dragana Leleka. 

No, nakon razrješenja ovih "stranačkih uhljeba" sa pozicija v.d. načelnička odjeljenja, načelnik Rogatice Milorad Jagodić nije ih ostavio na cjedilu. Ponovo je prekršio zakon i donio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Opštinskoj upravi Rogatica („Službeni glasnik Opštine Rogatica" broj 3/17) kojim je protivzakonito obezbijedio radna mjesta za ovu dvojicu i još neke od stranačkih aktivista SNSD-a i partija čije ruke su mu nepohodne u Skupštini.

U tom Pravilniku  Jagodić im je uvodio nova radna mjesta, a "polovio" sva radna mjesta na kojima su zaposleni članovi SDS u Opštinskoj upravi Rogatica. Naprimjer, radno mjesto "poslovi civilne zaštite i mjesnih zajednica razdvojeni su na "poslove civilne zaštite" i "poslove civilne zaštite i mjesnih zajednica". Nadalje je, bez raspisivanja javnog ili internog konkursa za premještaj zaposlenih, što je obaveza po zakonu, jednostavno podijelio rješenja o raspoređivanju izvršilaca na radna mjesta u Opštinskoj upravi.

Pojedine izvršioce sa višedecenijskim radnim iskustvom i najboljim profesionalnim referencama pomjerio je na marginalna radna mjesta, a na njihova radna mjesta dao rješenja čak ljudima koji nisu bili ni zaposleni u Opštinskoj upravi i koji nemaju apsolutno nikakvog radnog iskustva u struci, kao što je slučaj sa pozicijom službenika za odnose s javnošću.

Pošto je i potpunom pravnom laiku više nego jasno da je ovaj Pravilnik donesen suprotno  Zakonu o javnoj upravi, kojim je predviđeno smanjenje a ne povećanje broja zaposlenih u opštinskim administracijama u RS, načelnik Jagodić namjerava da  uskoro donese novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji usklađen sa zakonom. Ako ništa drugo a ono na to će ga primorati nadležni organi.

Tim pravilnikom Jagodić, koji ima diskreciono pravo da donosi ovaj dokument bez usvajanja na Skupštini, ukinuće sva radna mjesta izvršiocima iz drugih stranaka, posebno iz SDS, kojima je prethodnim Pravilnikom smanjio obim poslova. Naprimjer: poslove civine zaštite i mjesnih zajednica ranije je obavljao jedan izvršilac. Po ovom Pravilniku, koji je donesen suprotno zakonu, raniji izvršilac radi "poslove civilne zaštite i mjesnih zajednica" a službeniku iz SDS-a dodijeljeni su samo "poslovi civilne zaštite".

Trećim pravilnikom, koga kani uskoro donijeti i uskladiti ga sa zakonom, odrediće da je ovaj drugi "tehnološki višak" i uručiće mu rješenja o prestanku radnog odnosa. Isto ovo urađeno je na svim radnim mjestima na kojima su izvršioci članovi SDS-a. Time će Milorad Jagodić u Rogatici zaokružiti "političko čišćenje" Opštinske uprave Rogatica od svih koji nisu članovi SNSD-a ili partija koje ga podržavaju.

U međuvremenu načelnik opštine Rogatica vrži užasanu političku diskriminaciju i mobing nad svim zaspolenim u Opštinskoj upravi koji ne pripadaju njegovoj političkoj opciji. Ma na kojem radnom mjestu da su zaposleni i ma koliko postoji objektivna potreba da se njihovo znanje i rad korsite na dobrobit svih građana Rogatice, načelnik Jagodić, jednostavno, odbija bilo kakvu komunikaciju sa njima.

Odbija i da im daje bilo kakve radne zadatke, a onda njihov rad ocjenjuje najgorim ocjenama, pripremajući preduslove za njihovo otpuštanje. Ide se čak dotle da, recimo, vozač prethodnog načelnika za pola godine Jagodićevog mandata nije imao niti jednu jedinu vožnju. Svo to vrijeme službena vozila Opštine Rogatica voze (npr.) domari, bez položenog stručnog ispita za poslove vozača.

Zadržaćemo se još malo na najvišim opštinskim funkcionerima imenovanim na nezakonit ili na zakonski sumnjiv način. Već je rečeno da je zamjenica načelnika imenovana na nezakonit način, a da nadležni još utvrđuju zakonitost imenovanja predsjednika SO. Pošto je zbog dvije ruke u Skupštini ovo mjesto morao da ustupi predsjedniku OO PDP Đoki Razdoljcu načelnik Jagodić ostao je dužan visoko funkcionersko mjesto vjernom saradniku iz predizborne kampanje Ninoslavu Preliću, nesvršenom, vječitom studentu prava. Obezbijedio mu ga je na nezakonit način.

Jednostavno je mobilisao skupštinske "dizače ruku" da izmijene Statut SO Rogatica i uvedu novo radno mjesto, potpredsjednik SO. Pošto izmjeni statuta nije prethodila zakonska procedura javne rasprave, niti je zakonski moguće donositi izmjene akta koji je u prečišćenom tekstu, upravna inspekcija konstatovala je da je, "sa formalnog aspekta akt nezakonit". I... i nikom ništa! 

Da pokušamo rezimirati (ne)zakonitost imenovanja samo najviših funkcionera Opštine. Funkcije su poređane gradacijom, po važnosti: 

1. Načelnik opštine Milorad Jagodić

Rješenjem republičkog inspektora rada broj 24 100/173-130-7/14  dana 05.05.2015. godine naloženo je rukovodstvu JP "Šume Srpske" da penzionišu direktora Š.G. "Sjemeć" Milorada Jagodića zbog navršenih 65 godina života i 43 godine radnog staža. Milorad Jagodić odbio je da se povinuje organima i zakonima Republike Srpske.



Izdejstvovao je ugovor "menadžer-direktor" i 1,5 godinu nezakonito je raspolagao velikim finanisjskim sredstvima ovog preduzeća. Iskoristio ih je za protivzakonito uticanje na birače i dobijanje funkcije načelnika opštine. Naviku da ignoriše zakone nastavio je i na funkciji načelnika opštine Rogatice, te je generator nezakonitog rada i političke diskriminacije građana.

 2. Zamjenica načelnika Jelena Karadžić

Nezakonito je imenovana na ovu funkciju, utvrdila je to Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, na sjednici održanoj 20.05.2017. godine, Rješenjem broj 02-1294-C-2/16/17-6,O.S. Sa pozicije nezakonito imenovane zamjenice načelnika svojoj sestri izdejstvovala je imenovanje za direkora Centra za socijalni rad. 

3. Predsjednik Skupštine Opštine Rogatica Đoko Razdoljac

Po mišljenju pravnika nezakonito je imenovan na ovu funkciju, očekuje se da to potvrdi i  Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. Prijava Komisiji predata je još u decemrbu mjesecu 2016. godine. 

4. Potpredsjenik Skupštine Opštine Rogatica Ninoslav Prelić

Imenovan je na osnovu "nezakonitog akta (sa formalnog aspekta)" potvrdio je upravni inspektor i Ministarsvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske svojim aktom broj 10.3-059-756/17 od 4. aprila. Niko od nadležnih ništa nije preduzeo dalje po ovom pitanju! 



5. Opština Rogatica ima 6 odjeljenja

V.D. načelnici odjeljenja Srđan Rajak i Dragan Lelek, na traženje upravnog inspektora, razriješeni su ovih dužnosti. Još dva načelnika (od ukupno 6) odjeljenja imenovana su nezakonito.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Delivoje Đerić imenovan je na ovu funkciju samo 17 dana prije nego je napunio 65 godina starosti kada, po sili zakona, mora ići u penziju. Po slovu zakona on je penzioner i svaki njegov radni dan preko navršenih 65 godina života je nezakonit. V.d. načelnica Odjeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Željka Kojić nezakonito je imenovana na ovu funkciju, jer ne ispunjava uslove o radnom iskustvu koje traži zakon. Sa ovim je upoznata upravna inspekcija i očekuje se preduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti. 

Pare  iz budžeta samo onima sa crvenom knjižicom 

Prilikom dodjele grant-sredstava za projekte nevladinom sektoru iz budžeta opštine načelnik Jagodić je uskratio dosadašnjih 60.000 KM čak i Boračkoj organizaciji, i dodijelio im samo 15.000. Boračka organizacija ostala je je bez ovih sredstava koja je ranijih godina koristila, po dostavljenim projektima, za izgradnju spomen-obilježja na mjestima stradanja u proteklom ratu ili zapošljavanje djece poginulih boraca.

Procjena je da je načelnik Jagodić ovo uradio zato što nije, još uvijek, uspio da instalira SNSD-ove kadrove u ovu nevladinu organizaciju. Građani Rogatice naprosto su zgroženi informacijom koja se danima prepričava.  Jagodić je, nedavno, djetetu poginulog borca koje ga je pitalo za neisplaćenih 7 plata iz ovih sredstava, odgovorio da „nema ni on ni oca ni majke pa živi" i da će „plate dobiti tek kad se učlani u SNSD". 

Za potrebe boračkih populacija nema novca, ali zato za Sportsko rekreativno udruženje „Viktorija", kako glasi ljepši naziv za privatni plesni klub u vlasništvu članice SNSD Ivane Nikolić Perišić, inače službenice Opštinske uprave Rogatica, novca ima i to dva puta po 2.000 KM:  prvi put za projekat  „Omladinski dani sporta i rekreacije", a onda i za „Zdrava žena za zdravu porodicu". Načelnika Jagodića da odobri ova sredstva članici SNSD-a nije spriječilo ni  to što je ona zaposlena u Opštinskoj upravi i što je na ovaj način "debelo" prekršen zakon. 

Jagodić je bio  „široke ruke" i prema  Udruženju žena „Snop" iz Gučeva  pa je kandidatu sa odborničke liste SNSD-a na opštinskim izborima 2016. godine Slađani Ujić iz budžeta opštine Rogatica dodijelio 3.000 KM za projekat „Od izazova do razvojne šanse". 

Savjetu mladih Rogatica,  koji je preslikana organizacija Mladih SNSD Rogatica, i koji se uglavnom bavi hakovanjem fejsbuk profila onima koji lajkuju bilo šta što nije po volji Milorada Jagodića i montažom uvredljivih video-materijala o opozicionim ličnostima, dao je 3.000 KM za „Edukativnu radionicu pisanja biznis plana". 

Parama iz budžeta načelnik Jagodić protivzakonito je platio i klima-uređaje za zgradu opštine, jer ih je kupio od DOO "Elektrocom", privrednog lica u vlasništvu muža i svekra načelnice Odjeljena za opštu upravu Opštine Rogatica Andrijane Nešković. 

A već u rogatičke legende je otišla priča kako je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić za krsnu slavu SRS „Srpska u sigurne ruke" Tri jerarha umjesto uobičajene kutije cigareta „na čašu" stavio 850 KM građana Rogatice sa opštinskog budžeta. Da budemo do kraja tačni: pare nije stavio baš na čašu nego ih je prebacio na privatni račun fizičkog lica Velibora Đurića, predsjednika OO SRS „Srpska u sigurne ruke" Rogatica, povodom krsne slave stranke. Prosto nevjerovatna nezakonitost! 

Studentske stipendije, za koje svake godine Opština Rogatic izdvaja oko 100.000 KM, podijeljene su isključivo studentima-članovima SNSD i koalicionih partija. Zbog toga što su članovi SNSD-a, studenti-ponovci dobili stipendije, a odbijena su djeca sa najboljim prosjekom ocjena čiji su roditelji članovi SDS, čak i onim iznad 9, već je upućena i tužba Okružnom sudu Istočno Sarajevo. 

Muke za republičke organe 

Jagidićev jednopartiski stil razmišljana, ponašanja, upravno-pravnog odlučivanja i rješavanja, riječju: vladanja, progon i politička diskriminacija neistomišljenika, prava su muka, ali i izazov za republičke organe vlasti. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave upoznato je sa svim navedenim zakonitostima. I ne samo Ministarstvo nego i ostali nadležni organi. Oni se, uglavnom, ponašaju u skladu sa zakonom, s tim što je i njihovo reagovanje tromo, neodlučno, i prečesto tek puko otaljavanje posla. 

Tako je  Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske prijavu sukoba interesa odbornice Vinke Pušonja i predsjednika SO Rogatica Đoke Razdoljca primila još u decembru mjesecu prošle godine. Trebalo im je skoro punih 5 mjeseci da: uzmu izjašnjavanje od ovo dvoje, ostvare uvid u zapisnik sa sjednice, i kažu: po članu tom-i-tom jesu u sukobu interesa. Ili nisu. Za Vinku Pušonja to su uradili za skoro punih 5 mjeseci, a za Đoka Razdoljca još nisu, trebaće im više od pola godine za ovaj posao. 

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave veoma je tromo u odgovaranju na novinarske zahtjeve za pristup informacijama, i često odgovaraju znatno nakon isteka zakonskog roka. Ponekad tek uz posredovanje Ombudsmena-zaštitinika ljudskih prava. Upravna inspekcija čak u potpunosti odbija komunikaciju sa javnošću, i postupajuće inspektore nemoguće je kontaktirati bilo kako, pa čak ni pozivom na zvanične, fiksne, službene telefone. Mada znamo da ni njima nije lako.

Upravni inspektor sa sjedištem u Istočnom Sarajevu u nadležnosti ima opštine Pale, Sokolac, Rogatica, Rudo, Ustiprača, Trnovo, Lukavica, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Višegrad i Čajniče. Dosta je to posla za jednog čovjeka. A, sudeći po tome da načelnik opštine Milorad Jagodić ni najmanje ne pokazuje namjeru da odustane od političke diskriminacije građana Rogatice i nezakonitog ponašanja, upravni inspektor komotno bi, svakoga jutra, mogao da dolazi na posao pravo u Opštinu Rogatica. I pitanje je d ali bi i to bilo dovoljno da se vlast u Rogatici konačno počne zakonito ponašati. 

No, sa stanovišta običnog građanina Rogatice, jedno ključno pitanje ostaje bez odgovora: Hoće i i ko će odgovarati zbog nezakonitog trošenja njihovih para? Kad? Kome? Ko je kriv što je Jelena Karadžić pola godine primala drugu najveću platu u Rogatici u iznosu cca. 3.000 KM mjesečno i hoće li ta sredstva biti ikad vraćena ponovo u budžet Opštine?

Hoće li i naredni "nadležni organ" ponovo pola godine "utvrđivati činjenice i preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti" a Karadžićeva i Razdoljac nezakonito i u narednom vremenu biti drugi i treći čovjek opštine Rogatica???





(BN)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Rogatica u srcu

29.05.2017 07:48

SNSD je kupio izbore u Rogatici parama Šumskog gazdinsta "SJEMEĆ". Direktor-menadžer i tadašnji poslanik Jagodić potrošio je oko pola miliona na kupovinu glasača. Iako nema ni pravnika ni ekonomiste niti bilo kakvog stručnog kadra oko sebe, ovaj polupismeni šumar, vlada ovom varošicom po blagoslovu svog gazde Velikog Baje.

ODGOVORITE
Name

fićo

29.05.2017 09:46

U Rogatici vlada bezakonje i anarhija. Predsjednik skupštine konobar, potpredsjednik propali student, odbornici bez indexa, a načelnik najveći lopov i najbogatiji čovjek u Rogatici. Načelnici odjeljenja nemaju kvalifikacije a direktori ni dana radnog staža. Dno dna.

Name

Scroll

29.05.2017 09:47

Aferim Milorade. E dugo ti je i trajalo.

Name

Taka

29.05.2017 09:49

Rogatico jeftino si ste prodala. Pala si najniže. Tobom vladaju ratni profiteri i deferteri.

Name

RS

29.05.2017 09:57

Bruka i sramota šta nam rade. Crvena banda!

Name

Šumar

29.05.2017 13:07

Ovo je ništa šta nas čeka. Misli Jagodić da mu je opština Sjemeć pa može kako hoće.

Name

Soko

30.05.2017 05:18

Kod vas je situacija zlatna, kako je kod nas u Han Pijesku. Mi imamo dva hoštapleta, Vlada Ostojića i Janka Golijana, koji oko sebe imaju nekolicinu budala i zajedno uništavaju čega se god dohvate. Jedino pilana Janka Golijana što je u usponu, jer koristi funkciju direktora i uzima državnu građu koliko mu se hoće. Dabogda na lijekove sve potrošili.

Name

Rajko

31.05.2017 04:59

Koliko vidim da u Rogatici vlada veliko bezakonje moram da postavim pitanje: ? A, kada ga nije bezakonje je bilo i u prethodnoj vlasti i to mozda jos vece od ovoga sad bezakonja tu obican covek najvise strada i sve se lomi preko obicnog coveka i iz dana u dan situacija je sve teza za obicnog coveka a poslodavci iskoristavaju takvu situaciju pa iskoristavaju radnu snagu za minimalni licni dohodak za rad koji provode po ceo dan bez odmora i bilo kakvih prava...

Name

jovica nepismeni

29.05.2017 08:02

Šta da se radi? Ja radim u Opštini kao PR i u školi kao profesor jer mi je to omogućio SNSD. Djecu lobiram da glasaju za SNSD. Vozam babe da glasaju za SNSD. Drva dobijam besplatno od SNSD. I moj pas je u SNSD.

ODGOVORITE
Name

Jovice!

29.05.2017 09:15

Ne blamiraj psa, ako si ga vec natjerao da se sramoti i CRVENI, nije pozeljno da nosi tu prljavu stigmu do kraja zivota! ON JE SAMO PAS - NIJE FUKARA!!!

Name

Uh, huh

29.05.2017 08:04

Iza svega stoji strani faktor koji vjesto upravlja procesima. Davno bi se ovo unistavanje prekinulo da nije tih stranih para. I izbori su svaki put, dijelom pokradeni, dijelom namjesteni, da bude 50.57%. sa ovoliko blentav ljudima, necemo lako iz masine.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

29.05.2017 08:32

Za funkcionere SNSD-a ne važe zakoni. Vece su zlo od turaka.

ODGOVORITE
Name

Do daske

29.05.2017 08:43

Ma samo oštro. Sve je to copy-paste. Svi su isti. Preslikavaju iz opštine u opštinu. Crvena gamad.

ODGOVORITE
Name

RS

29.05.2017 08:47

Ovo je prevrsilo svaku mjeru,ako se narod ne osvjesti i ne vidi da idemo ka totalnom ambisu,nece nam biti spasa.Nemoralnost i kriminal to su odlike ove vlasti.

ODGOVORITE
Name

Hercegovina

29.05.2017 10:13

A,Visegrad ga podrzava,sto im je zaposlio sinove i kceri,kumove,ptijatelje ....

Name

JANKO

29.05.2017 09:26

Opasan je kriminalac ovaj Jagodić. Zar nemamo kakvog zakona da mu se oduzme mandat zbog ovof što radi?

ODGOVORITE
Name

Mislim

29.05.2017 09:34

Dok kabadahija iz BL ne ode u hapsanu nema spasa.

ODGOVORITE
Name

Selo veselo

29.05.2017 09:58

A koga može ovo da iznenadi?!?!?! Pa 10 godina mafija vlada Republikom srpskom, i svi se čudimo što nam djecea bježe iz države.

ODGOVORITE
Name

Prevrtljivi

29.05.2017 10:12

PDP koji na republickom nivou veoma glasno kritikuje SNSD i njihovog predsjednika u Rogatici ( i ne samo u Rogatici) je u cvrstom savezu sa istim i time omogucuje da se nezakonitosti provode.Kako misle na opste izbore naredne godine?Da li ce glasaci SDS podrzati kandidate izPDP ea?

ODGOVORITE
Name

Rade

29.05.2017 10:22

Isto kao sto je tvoj sds u koaliciji sa crvenima u Kostajnici,Brckom i Sekovicima.

Name

Prevrtljivi

29.05.2017 18:21

Dobro Rade tri aj sad pobroj opstine gdje PDP podrzava crvene.

Name

Janko

29.05.2017 10:43

Neće se crveni nagledati vlasti dugo u Rogatici. Dogodine vraćamo. Živio SDS.

ODGOVORITE
Name

nnn

29.05.2017 11:34

Bilo bi dobro da se novinari bave istrazivackim novinarstvom u opstinama Doboj, Bijeljina i Teslic!

ODGOVORITE
Name

Novinar

29.05.2017 11:45

A zašto ne u Rogatici?

Name

nnn

29.05.2017 12:54

Moze i u Rogatici ali samo objektivno i bez insiunacija uz cvrste dokaze. Predsjednik Dodik i SNSD sigurno nece podrzati nikakve kriminalne radnje!

Name

istina

29.05.2017 12:16

A kao ovaj prethodni načelnik iz sds-a radio časno pa kako je radio tako je i prošao: IZGUBIO pssss

ODGOVORITE
Name

Ninoslav

29.05.2017 12:40

A to je Tebi, uvaženi komentatore, legitimno opravdanje za silne nezakonitosti i protivzakonitosti koje čini Milorad Jagodić.

Name

Jovica

29.05.2017 12:49

SNSD je u rogatici plaćao gotovo svaki glas. Cije su bilo od 50 KM u jutarnjim časovima do 500 KM oko 19 časova.

Name

Lakić

29.05.2017 13:04

Mediji su objavili dan prije izbora ko u Rogatici kupuje glasove i koliko ih plaća. Od kupljenih glasača traženo je da glasaju po sistemu 1-3-8. Nakon brojanja glasova sve se ispostavilo kao tačno, najviše glasova dobili su kandidati sa liste SNSD na rednim brojevima 1. 3. i 8. Problem je to što je naša država vlasništvo kriminalaca, pa gone one koji ukradu žvaku u marketu, a slave ove što kradu naveliko.

Name

Haris Rogatica

29.05.2017 13:59

Dole SNSD uništili su sve što se moglo uništiti.

ODGOVORITE
Name

galeb

29.05.2017 21:39

Usrana motka udri hapsi zatvaraj jedino tako ces imati slobodu od kriminalne i nacionalisticke horde u RS.

ODGOVORITE
Name

NmN

29.05.2017 21:58

U toj sekkti samo uzimaju pare a nikako da daju sve su oni osmisslili da varaju narod kako to funkcioniše.

ODGOVORITE
Name

Prosječni Rogatičanin

30.05.2017 05:08

U Rogatici je život gotovo zamro sa SNSD-om i Miloradom Jagodićem. Vrši se odmazda nad svim njenim stanovnicima koji nemaju crvenu knjižicu i to je jedino što se radi. Sve investicije u ovaj gradić su obustavljene, vlast ništa ne radi, ljudi su u strahu, vladaju neizvjesnosti i materijalnoj nesigurnosti, ovakav odnos vlasti spram stanovništva u Rogatici nije zapamćen još od srednjeg vijeka.

ODGOVORITE