Prihvaćen izvještaj gradonačelnika

Većinom glasova odbornici Skupštine grada Bijeljina danas su prihvatili Izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave u prošloj godini. Iako su glasali protiv ili bili uzdržani, opozicioni odbornici nisu imali veći broj primjedbi na ovaj izvještaj. Osim njega, najviše polemike odbornika izazvala je odluka o davanju saglasnosti na nacrt ugovora o strateškom partneru za gradsku apoteku „Semberija“.

Republika Srpska 21.04.2017 | 16:36
Prihvaćen izvještaj gradonačelnika
Za gradsku upravu u Bijeljini prošla godina bila je turbulentna. Obilježili su je dvovlašće, odnosno razne smjene i imenovanja novih-starih načelničkih garnitura u odjeljenjima, kao i budžetski deficit, koji je posljedica umanjenih prihoda od PDV-a. Koja garnitura je odgovorna za minus u budžetu?

“Nisu oni, ne mogu prebaciti teret, odgovorni su što smo dva puta plaćali načelnike odjeljenja, jer je sud vratio stare. Što se tiče izvršenja budžeta nisu ni oni, a ni mi krivi. Najveći problem je smanjen priliv PDV-a, koji se povećava 10 godina na nivou BiH, ali je manje u raspodjeli sredstava prema lokalnim zajednicama i entitetima”, pojasnio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

I dok gradonačelnik tvrdi da su i uvoj godini prioriteti: zaštita od poplava, novo zapošljavanje, razvoj infrastrukture i pomoć poljoprivredi, iz  opozicionog SNSD-a poručuju da budžetska sredstva ne podržavaju dovoljno strateške djelatnosti.

“Govorio sam o mlinskoj industri, o drvoprerađivačkoj industriji, o granama koje imaju perspektivu i koje u kratkom periodu mogu postati lider u BiH i samim tim u budežtu Bijeljine participirati sa značajnim iznosom PDV-a”, istakao je odbornik SNSD-a Nedeljko Ćorić.

U nastavku zasjedanja, bez ikakve diskusije, odobreno je novo kratkoročno zaduženje grada Bijeljina u iznosu od 600.000 КM za izmirenje dugova za podsticaje poljoprivrednicima iz prošle godine.

Usvojen je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti da Apoteka "Vivamedik" iz Кozluka, kao strateški partner, preuzme poslovanje Gradske apoteke "Semberija" u Bijeljini, koja godinama bilježi višemilionski gubitak.

“Dobili smo podršku svih odbornika da se pokrenu sve pravne radnje kako bi se ispitala odgovornost svih koji su doveli apoteku u ovu situaciji i poslali smo poruku direktorima svih javnih ustanova i preduzeća da se njihovo nesavjesno poslovanje neće tolerisati”, rekao je Ćorić.

Odbornik “Uspješne Srpske” Srđan Mijatović pitao je: Zašto je došlo do gubitka? Svjedoci smo da u našem gradu apoteke niču svakog dana, a nijedna se ne zatvara. Zašto baš ova apoteka, koja je u okviru gradske uprave, je u ovolikom gubitku od pet miliona KM”.

Gradonačelnik Mićić dodaje: “Nama je određene primjedbe imao društveni pravobranilac, koji je tražio garancije i rok za vraćanju duga. Ono što nam je osnovni cilj da apoteka ne ide u stečaj, da ostanu svi radnici”.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o poslovanju banje “Dvorovi” u prošloj i programu rada u ovoj godini, uz zaključak da se pokrene odgovornost lica koja su dovela do finansijskog  gubitka te ustanove.

U skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi odbornici su usvojili prijedlog novog Statuta grada Bijeljina sa zaključkom da se o izgledu zastave i grba izjasni gradska heraldička komisija.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar