Промашен пројекат: Буџет без прихода, а грађани без паркинга

СНСД-ова власт у општини Источно Ново Сарајево прије двије године је, новооснованој приватној фирми "Парк.инг", у закуп дала пет паркинг простора, од чега је општински буџет требало приходовати више од 200.000 КМ годишње.

Република Српска 02.07.2024 | 20:04
Промашен пројекат: Буџет без прихода, а грађани без паркинга

Међутим, ова фирма, иако јој је смањена висина закупа, у прошлој години је уплатила свега око 10.000 КМ. Због овог промашеног пројекта, општински буџет је остао без прихода, а грађани без, пријеко потребног, бесплатног паркинг простора, наглашавају из локалне опозиције. 

Приватна фирма д.о.о "Парк.инг" од СНСД-ове општинске власти у Источном Новом Сарајеву, прије двије године је добила посао управљања, односно наплате на пет паркинг простора, на чак 20 година. Тада су се обавезали да годишње уплате око 200.000 марака, али им је убрзо смањен на 150.000, па на 130.000 марака.

"Они су од обећаних 200.000 прошле године уплатили свега 10.000 КМ. Буџет је евидентно оштећен, али је битно да се прича да је то историјски буџет, а заправо се састоји више од прихода који се добију од игара на срећу и слично. Од почетка овог посла је било јасно да се ради против интереса општине у корист инвеститора и приватне фирме.", истиче Сања Васковић, уредница локалног истраживачког портала "Спин инфо".

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић у кратком телефонском разговору нам је рекао да су закуп паркинга смањили са 200.000 на 130.000 КМ, јер фирма "Парк.инг" није могла да у пуном капацитету врши наплату, због тога што се дио паркинга није могао или се даље не може се користити због оближњих радова на Саборном храму, Ректорату, Студентском дому и Народном позоришту.

Међутим, из локалног СДС-а истиче да није јасно зашто владајући не раскидају уговор са фирмом „Парк.инг“, јер је очигледно да не могу платити ни умањени закуп, а Источном Новом Сарајеву су важнија бесплатна бесплатна паркинг мјеста него уплаћених 10.000 марака.

"Овај паркинг је прављен у једној од предизборних кампања и обећано је да ће бити највећи бесплатни паркинг у Републици Српској", подсјећа шеф Клуба општинских одборника СДС-а Натко Суџука и додаје да због неиспуњеног обећања о бесплатном паркингу у Источном Новом Сарајеву, грађани и бојкотују паркинг на Тргу Србија. 

"Само једном је тај паркинг био пун. То је било прије двије године пред парламентарне изборе када је владајућа партија са коалиционим партнерима ту имала митинг и тај дан су рампе биле подигнуте. Само тада је паркинг био пун и није се плаћао, а ви сваки дан када прођете Спасовданском улицом видјећете да на том паркингу има од два до седам аута. Много би љепше било да тај народ може бесплатно да паркира као што је обећано", каже Суџука.

Тако су грађани остали без пријеко потребних паркинг мјеста, а буџет ће, судећи према резултатима пословања фирме „Парк.инг” и ове године остати без прихода од закупа... Наиме, ова фирма тешко да ће у буџет уплатити и планирани, умањени закуп од 130.000 КМ, с обзиром на то да су прошла годину завршили с минусом од чак 194.000 КМ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лукавица

02.07.2024 22:13

Тако је, само бојкот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукавица 2

02.07.2024 22:44

Нараво да треба бојкот. Додик ће рећи да нема куће која нема бар један ауто што би значило да је стандард становништва на завидном нивоу. А просјек старости аута 15 година. У општини гдје (не) функционише градски превоз као у филму "Ко то тамо пева" и појави се с времена на вријеме, ауто вриједности три хиљаде марака је луксуз. Није луксуз, наравно, јер како отићи на икакав посао без превоза и још да платите паркинг и лезиљебовићима пунити џепове.

Name

Калиновик

03.07.2024 01:18

Највећа иронија је то да је паркинг направљен, уз дворану и трг, донираним средствима Србије а локалним битанама на власти зинуло д... па дај да се наплаћује. Посебна увреда за здрав разум је објашњење тог потеза реченицом "па шта хоћете плаћа се и у Сарајеву"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.07.2024 05:59

Јесу ли они ставрни мислили да су људи толико луди да ће да плаћају те паркинге и да им могу дерати кожу са наплатама. Ето им сада пакринг па нека им полиитчари плаћају који су то све и осмислили, тако ће бити и са порезима кад народ побегне из ове лоповске пљачкашке држава, па ћемо видети над киме ће бити власт, коме ће убирати порезе, пдв итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

03.07.2024 07:11

У Истоцном Сарајеву и на Палама је толико криминала да је то постао као Дивљи Запад. Толико се криминалаца горе сјатило из Србије из ЦГ. Па полиција, мислим на врх, је у слузби мафије. Послије избора када се смјени резим, ако не покраду изборе, похапсити све који су упетљани у криминал и одма иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ