Promašen projekat: Budžet bez prihoda, a građani bez parkinga

SNSD-ova vlast u opštini Istočno Novo Sarajevo prije dvije godine je, novoosnovanoj privatnoj firmi "Park.ing", u zakup dala pet parking prostora, od čega je opštinski budžet trebalo prihodovati više od 200.000 KM godišnje.

Republika Srpska 02.07.2024 | 20:04
Promašen projekat: Budžet bez prihoda, a građani bez parkinga

Međutim, ova firma, iako joj je smanjena visina zakupa, u prošloj godini je uplatila svega oko 10.000 KM. Zbog ovog promašenog projekta, opštinski budžet je ostao bez prihoda, a građani bez, prijeko potrebnog, besplatnog parking prostora, naglašavaju iz lokalne opozicije. 

Privatna firma d.o.o "Park.ing" od SNSD-ove opštinske vlasti u Istočnom Novom Sarajevu, prije dvije godine je dobila posao upravljanja, odnosno naplate na pet parking prostora, na čak 20 godina. Tada su se obavezali da godišnje uplate oko 200.000 maraka, ali im je ubrzo smanjen na 150.000, pa na 130.000 maraka.

"Oni su od obećanih 200.000 prošle godine uplatili svega 10.000 KM. Budžet je evidentno oštećen, ali je bitno da se priča da je to istorijski budžet, a zapravo se sastoji više od prihoda koji se dobiju od igara na sreću i slično. Od početka ovog posla je bilo jasno da se radi protiv interesa opštine u korist investitora i privatne firme.", ističe Sanja Vasković, urednica lokalnog istraživačkog portala "Spin info".

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić u kratkom telefonskom razgovoru nam je rekao da su zakup parkinga smanjili sa 200.000 na 130.000 KM, jer firma "Park.ing" nije mogla da u punom kapacitetu vrši naplatu, zbog toga što se dio parkinga nije mogao ili se dalje ne može se koristiti zbog obližnjih radova na Sabornom hramu, Rektoratu, Studentskom domu i Narodnom pozorištu.

Međutim, iz lokalnog SDS-a ističe da nije jasno zašto vladajući ne raskidaju ugovor sa firmom „Park.ing“, jer je očigledno da ne mogu platiti ni umanjeni zakup, a Istočnom Novom Sarajevu su važnija besplatna besplatna parking mjesta nego uplaćenih 10.000 maraka.

"Ovaj parking je pravljen u jednoj od predizbornih kampanja i obećano je da će biti najveći besplatni parking u Republici Srpskoj", podsjeća šef Kluba opštinskih odbornika SDS-a Natko Sudžuka i dodaje da zbog neispunjenog obećanja o besplatnom parkingu u Istočnom Novom Sarajevu, građani i bojkotuju parking na Trgu Srbija. 

"Samo jednom je taj parking bio pun. To je bilo prije dvije godine pred parlamentarne izbore kada je vladajuća partija sa koalicionim partnerima tu imala miting i taj dan su rampe bile podignute. Samo tada je parking bio pun i nije se plaćao, a vi svaki dan kada prođete Spasovdanskom ulicom vidjećete da na tom parkingu ima od dva do sedam auta. Mnogo bi ljepše bilo da taj narod može besplatno da parkira kao što je obećano", kaže Sudžuka.

Tako su građani ostali bez prijeko potrebnih parking mjesta, a budžet će, sudeći prema rezultatima poslovanja firme „Park.ing” i ove godine ostati bez prihoda od zakupa... Naime, ova firma teško da će u budžet uplatiti i planirani, umanjeni zakup od 130.000 KM, s obzirom na to da su prošla godinu završili s minusom od čak 194.000 KM.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lukavica

02.07.2024 22:13

Tako je, samo bojkot.

ODGOVORITE
Name

Lukavica 2

02.07.2024 22:44

Naravo da treba bojkot. Dodik će reći da nema kuće koja nema bar jedan auto što bi značilo da je standard stanovništva na zavidnom nivou. A prosjek starosti auta 15 godina. U opštini gdje (ne) funkcioniše gradski prevoz kao u filmu "Ko to tamo peva" i pojavi se s vremena na vrijeme, auto vrijednosti tri hiljade maraka je luksuz. Nije luksuz, naravno, jer kako otići na ikakav posao bez prevoza i još da platite parking i leziljebovićima puniti džepove.

Name

Kalinovik

03.07.2024 01:18

Najveća ironija je to da je parking napravljen, uz dvoranu i trg, doniranim sredstvima Srbije a lokalnim bitanama na vlasti zinulo d... pa daj da se naplaćuje. Posebna uvreda za zdrav razum je objašnjenje tog poteza rečenicom "pa šta hoćete plaća se i u Sarajevu"

ODGOVORITE
Name

re

03.07.2024 05:59

Jesu li oni stavrni mislili da su ljudi toliko ludi da će da plaćaju te parkinge i da im mogu derati kožu sa naplatama. Eto im sada pakring pa neka im poliitčari plaćaju koji su to sve i osmislili, tako će biti i sa porezima kad narod pobegne iz ove lopovske pljačkaške država, pa ćemo videti nad kime će biti vlast, kome će ubirati poreze, pdv itd.

ODGOVORITE
Name

Simo

03.07.2024 07:11

U Istocnom Sarajevu i na Palama je toliko kriminala da je to postao kao Divlji Zapad. Toliko se kriminalaca gore sjatilo iz Srbije iz CG. Pa policija, mislim na vrh, je u sluzbi mafije. Poslije izbora kada se smjeni rezim, ako ne pokradu izbore, pohapsiti sve koji su upetljani u kriminal i odma iza resetaka

ODGOVORITE