Danas sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas da razmatra Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na Svesrpskom saboru.

Republika Srpska 02.07.2024 | 07:31
Danas sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

U Deklaraciji se među 49 zaključaka, stavova i ciljeva navodi da Svesrpski sabor konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

"Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju", piše u tekstu Deklaracije.

Svesrpski sabor konstatovao je neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja, te odlučio da je potrebno redovno održavati ovaj sabor, i to svake dvije godine, a na njemu bi se razmatrala najvažnija nacionalna pitanja ujedinjeno, uz učešće predstavnika Srbije i Republike Srpske, kao i ostalih predstavnika srpskog naroda iz regiona i svijeta.

Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH - Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

"Svesrpski sabor ne podržava rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države u Generalnoj skupštini UN, dok je 109 država bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo. Tom rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja celog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u delo", navedeno je u tekstu Deklaracije.

U tekstu je istaknuto da će Deklaracija, nakon usvajanja na Svesrpskom saboru, biti ponuđena na usvajanje narodnim skupštinama Srbije i Srpske kako bi se obezbijedila njena puna primjena u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Na predloženom dnevnom redu Desete redovne sjednice parlamenta Srpske je 20 tačaka jer je dnevni red juče dopunjen na zahtjev Vlade Republike Srpske sa tri tačke - Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske i Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, sve po hitnom postupku.

O ove tri tačke vodiće se objedinjena rasprava.

Sjednica će početi u 12.00 časova. 

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

leo

02.07.2024 08:28

Ništa novo nećemo ni vidjeti ni čuti sem što će Crnadak i Vukanović lupati kao Maksim po divizij.

ODGOVORITE
Name

Snjezana

02.07.2024 10:49

Leo, kad slusas Gospodina Vukanovica i Gospodina Crnatka, pokusaj sjediti na dupetu,( da ne kazem g....i ) mozda naucis nesto pametno i korisno !!! Ovako sjedeci na usima ostaces glup,neobrazovan - zatucan! Steta ti je ,ode zivot a ti osta dozivotno glup!!!

Name

Re Leo

02.07.2024 11:21

Jedino Vukanović iCrnadak imaju mu.. da im kažu sve u lice i jefdini što vrijede u toj Skupštini.Toliko ludi Leo

Name

naočale

02.07.2024 08:31

Kad su jaki i moćni dozvoljavali slabijim da im se suprotstavljaju.Nikada.Ovo je prava Autogol politika.

ODGOVORITE
Name

Kaze Marinko

02.07.2024 08:33

Sve nam je potaman, pa hajmo sad malo o "Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".

ODGOVORITE
Name

Mika

02.07.2024 08:38

Jedini realan scenario da se objedini srpski narod je evropska unija gdje bi bili u istom ekonomskom kulturnom i teritorijalnom prostoru.Naravno ekonomija je prioritet jer samo ekonomski jake države i narodi mogu da imaju i snažan nacionalni prosperitet

ODGOVORITE
Name

borac

02.07.2024 08:43

Svesrbski narod ti je u Njemackoj mozete vi sastanciti do mile volje.

ODGOVORITE
Name

Mladen

02.07.2024 08:45

Koga briga a neki sabor. Toliko je ocigledno da su sve price ispricane i da neka nacionalna prica vise ne prolazi i to mnogo nervira vlast. Jedino je ostalo da se "nagovori neko" da pocini neki teroristicki napad da bi se narod pridobili sebi a sve ostalo kao sto je rezolucija, ocjepljenje, ugrozenost od Bosnjaka, referendumi, povlacenje iz zajednickih institucija itd. to vise ne prolazi kod naroda.

ODGOVORITE
Name

+

02.07.2024 08:46

SAMO VI SASTANČITE, MNOŽITE SE ŠTO VIŠE U POLITICI, A NAROD GLADAN I SVE GA MANJE. ŽDERITE ŠTO VIŠE, A SELJAKE IZRABLJUJTE, DA VAS HRANE , GORE NEGO TURCI. MELJITE I RADITE , ŠTO VIŠE GLUPOSTI. SAMO NEMOJTE RADITI. ŠIRITE VRATOVE, PLEĆA I GUZIVE, DA ŠTO PRIJE POCRKATE. NIKAKVE KORISTI OD TAKVE PRIČE. BOG ĆE ČAROBNIM ŠTAPIĆEM UMIJESTO VAS URADITI. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

KastelBL

02.07.2024 09:19

Sjednica ko i sve do sada, obracun sa medjunarodnom zajednicom i sto je moguce vise zatezati uze ne bi li doslo do sukoba u BIH,,, Ne postoji tema u skupstini RS.o ekonomskoj situaciji i odlasku naroda iz RS.

ODGOVORITE
Name

055

02.07.2024 09:41

Aaaaa...Stevandić "belo odelo" ne sluti na dobro,ali jedva čeka kraj suđenja Dodiku da preuzme i funkciju predsjedni9ka RS,po Ustavu...."belo odelo"

ODGOVORITE
Name

Ja, ja, jaja

02.07.2024 11:55

Svaki narod ima vise drzava, tj zivi po cijelom svijetu jer je planeta globalno selo. Samo Srbi eto posebni 🤥

ODGOVORITE
Name

Zar još

03.07.2024 10:15

postoji taj burletov cirkus tzv skupštinica. Samo zadovoljne kreature bez ikakve svrhe .

ODGOVORITE