Случај "Томић" мјесецима скупља прашину у ВСТС БиХ

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ још није завршила посао на притужби из јануара ове године, која се односи на преиспитивање потенцијалне дисциплинске одговорности чланова судског вијећа Окружног суда у Бијељини, пред којим је за педофилију суђено у то вријеме оптуженом, а у међувремену на 12 година осуђеном Бијељинцу Миленку Томићу (62).

Република Српска 03.07.2024 | 08:54
Случај "Томић" мјесецима скупља прашину у ВСТС БиХ

У овом случају, који већ мјесецима изазива контроверзе, десило се много тога што, према ставу јавности, није смјело - суђење је, сумња се, намјерно одуговлачено, он је пуштен из притвора и побјегао, пресудом дјевојчици уопште није досуђена одштета, те на крају - процесу у ВСТС-у крај се не назире.

Хронолошки посматрано, Окружно јавно тужилаштво Бијељина, које је оптужило Томића, још 17. јануара 2024. године прстом је показало на бијељински суд, сматрајући да се процес одуговлачи.

Два дана касније, односно 19. јануара, женске организације и мреже женских организација у Босни и Херцеговини пред правосудне институције и правосудне власти у БиХ износе два захтјева.

"Да ВСТС, у хитном поступку, покрене преиспитивање потенцијалне дисциплинске одговорности чланова судског вијећа у овом предмету јер су дозволили да главни претрес неоправдано дуго траје удовољавајући неоправданим захтјевима одбране оптуженог", гласи један од захтјева у јавном апелу, иза којег, поред осталих, стоји и Фондација "Лара" из Бијељине.

"Лара" је текст тог апела на свом сајту објавила 19. јануара, а потом су се обратили ВСТС БиХ. Како сазнајемо, текст апела су упутили путем е-маила ВСТС-у 22. јануара, а 25. јануара су добили од њих потврду пријема, уз напомену да ће писмено бити обавијештени након што Канцеларија дисциплинског тужиоца притужбу размотри.

Шта се промијенило након више од пет мјесеци? Суштински - ништа.

"Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) има у раду притужбу са поменутим наводом, која није окончана", речено је за "Независне новине" из ВСТС БиХ.

Радмила Жигић, директорица Фондације "Лара", каже да је посебно забрињавајуће то што је у случају "Томић" било толико очито развлачење поступка, те су увођени докази који су готово преседан судске праксе у БиХ, а вјерује и у свијету.

"Било је јасно да се ради све да он може да изађе из притвора и да побјегне, а судско вијеће то није пресјекло. То нас је покренуло да изађемо на улицу, да изађемо са јавним апелом, а реаговало је и Тужилаштво", каже Жигићева за "Независне новине".

Вољели бисмо, додаје, да је ВСТС реаговао брже.

"Дјелимично је то разочаравајуће. Вољели бисмо да су у ВСТС-у брже реаговали", истакла је Жигићева.

Подсјетимо, предсједница судског вијећа у предмету "Томић" била је суткиња Милена Зорић, а чланови судије Зоран Џида (предсједник суда) и Елбиса Мухаремовић Карић.

Томић је, дакле, осуђен на 12 година затвора, али је неколико дана прије побјегао из куће, пошто му је раније истекао двогодишњи притвор и више није по закону могао остати иза браве. За њим су активне и централна и међународна потјерница, али од њега нема ни трага ни гласа.

На првостепену пресуду бијељинског суда уложене су жалбе Врховном суду Републике Српске, али се другостепена пресуда још не назире и питање је, судећи по досадашњој пракси, да ли ће уопште бити донесена ове године.

(Независне) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Искрено422

03.07.2024 10:14

Да ли има трунке правде у овој држави? Народ треба да изађе и сруши све до темеља. Правосуђе је рак рана овог друштва. И гдје је сад тај Томић, ко је кров што је побјегао. Ја јада од суда и судија, имају ли образа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

03.07.2024 12:09

Превисе се србује а правде ни на видику зато треба позвати на одговорност кривце сто одуговлаце процес а ко це их позвати кад су на руководецим мјестима људи са основном сколом а купљеним факс дипломама нема напредка док се све не понисти и поцне изпоцетка

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКСИМИЛИЈАН ТОПАЛОВИЦ

03.07.2024 13:30

Сваки други кривични случај код нас је још гори од случаја Томић. И ми се гриземо док факини немилосрдно трпају новац у дзакове.

ОДГОВОРИТЕ