ЕУ намјерава увести дигитални евро, шта то значи за БиХ?

Европска централна банка (ЕЦБ) у наредном периоду намјерава да уведе дигитални евро, који би укључивао оффлине функционалност која би корисницима нудила ниво приватности сличан готовини, за плаћања у физичким трговинама и између појединаца.

Босна и Херцеговина 01.07.2024 | 08:49
ЕУ намјерава увести дигитални евро, шта то значи за БиХ?

Из ЕЦБ-а су објавили први извјештај о припремној фази дигиталног евра, који су започели 1. новембра прошле године, а све с циљем постављања темеља за потенцијално издавање дигиталног евра.

"Када плаћају оффлине, детаљи личних трансакција били би познати само платиоцима и примаоцима, те не би били дијељени с пружаоцима платних услуга, еуросистемом или било којим пружаоцима подржавајућих услуга.

Током посљедњих мјесеци ЕЦБ је договорио техничке опције потребне за гаранцију да ће онлине трансакције дигиталним евром пружити још виши ниво приватности од тренутних рјешења дигиталног плаћања, уз истовремено осигуравање снажне заштите крајњих корисника од превара.

Еуросистем би користио најсавременије мјере, укључујући псеудонимизацију, хасхинг и енкрипцију података, како би осигурао да не може директно повезати трансакције дигиталним евром с одређеним корисницима", објаснили су из Европске централне банке.

Додали су да би, у складу са тренутном праксом, пружаоци платних услуга имали приступ само личним подацима који су потребни за осигурање усклађености са законима ЕУ, попут прописа о сузбијању прања новца.

"За кориштење података у комерцијалне сврхе, пружаоци платних услуга требало би да имају изричиту сагласност корисника. Као издавалац и пружалац платне инфраструктуре за дигитални евро, ЕЦБ ће бити под надзором независних тијела за заштиту података која ће пратити њену усклађеност с Европском одредбом о заштити података (ЕУДПР) и Општом одредбом о заштити података (ГДПР)", навели су из ЕЦБ.

Предраг Млинаревић, професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је за "Независне новине" да би увођење дигиталног евра олакшало плаћања у онлине простору и на тај начин омогућило функционалнију онлине трговину.

"Његовим увођењем би се превазишла ограничења за дигитална плаћања оличена у стандардним банкарским услугама као што су преноси средстава и картична плаћања. ЕЦБ жели да осигура на европском простору јединствен концепт који ће у цјелости бити европски", објашњава Млинаревић.

Према његовим ријечима, Босна и Херцеговина ће сходно својој опредијељености за европске интеграције, а и доминантној трговинској повезаности са ЕУ, морати пратити ове трендове.

"Имајући у виду да банкарски сектор БиХ доминантно чине банкарске групације из ЕУ, за очекивати је да ће врло брзо дигитални евро бити и у њиховој понуди. То ће бити убрзано и чињеницом да ће ЕЦБ плаћати накнаде банкама које буду нудиле услуге дигиталног евра", закључио је Млинаревић.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Распадори

01.07.2024 09:09

Већина људи у БиХ има виртуелни Евро. Има га само у мислима. Троши немилице док се не пробуди из сна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

01.07.2024 09:50

Ништа ја вама не вјерујем .Сламарица је закон...

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

01.07.2024 09:58

Све је то лијепо . Само ста ако нестане струје ,нема сигнала за интернет ,тада нема плацања а да не говоримо да ЕУ мозе блокирати новац ко није подобан као појединац за систем . Ако нецес вакцину ЕУ ти блокира новац . Ако не пристанес да дас све податке о себи зени дјеци блок . Не дас да ти дјеца уце о правима оних дугине засзаве блок . Појединац неце имати никакву контролу свог новца осим да ради и убацује новац у банковни систем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

01.07.2024 10:00

То знаци ДАСМО У МАСИНИ КАПИТАЛИСТА ВИСЕ НЕМА ПРИВАТНОСТИ ВЕЦ ЦЕ ДА НАС ВОДЕ КА КЕРИНУ-ПСЕТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез комуниста, УДБА

01.07.2024 17:10

А кад смо имали приватност?

Name

Милош

01.07.2024 10:03

Гомила глупости, циљ је да се банке још више обогате.Па и сада кад се врше уплате узимају два пута провизију -принуплати -при преноси новца на рацун. Банке су мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.07.2024 13:55

Друзе па они стампају новац њима није циљ новац јер га имају колико они хоце.Циљ је контрола цовјецанства односно оних који не буду хтјели да прихвате све оно сто буду наметали.

Name

небитно

01.07.2024 10:06

Море ли Миле преци на овај еуро? Он висе воли да сускају у дзепу и да мозе китити око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

01.07.2024 10:57

Потпуни надзор над грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека дигитализују своје жене

01.07.2024 11:03

Мисле ли они на ИМТ уплате?Шта фали соларном плаћању?Баш фино шушкају у руци,нема боље антистрес масаже.Овако је у опасности цијели политички систем БиХ и Балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европска Унија

01.07.2024 11:23

Желимо брже у ЕУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пух

01.07.2024 11:38

Све је то фина прица, то као о приватности података и као "дигитална" куповина етц. Медјутим то је само увод у јос вецу контролу људи, јер ти наративи могу да се поостре преко ноци (ЕУ ради и онако ста хоце, а насим способним политицарима не мозес надонијети довољно креме за ципеле зарад "Еуропских политицара"). Знаци ја радим физицки или ментално, а користим дигитално, које ми се мозе са "притиском дугмета" да ускрати, ако нисам "подобан"... Опасно је ово брате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

01.07.2024 11:43

Додик је молио ЕУ да ово уведе од кад су му Амери увели санкције, сад ће моћи да прислони телефон Зори на главу и легне плата а не зна се ништа ко коме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

01.07.2024 12:59

Ми смо више за робну размјену. С обзиром да је претежно остао неписмен народ то ће још више искомпликовати живот у р. С. У.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опасно стање

01.07.2024 16:04

Опе неке преваре народ нема за рачуне и голи живот се бори док Ђајић,Додик,и истала свита тросе народни новац немилице.

ОДГОВОРИТЕ