EU namjerava uvesti digitalni evro, šta to znači za BiH?

Evropska centralna banka (ECB) u narednom periodu namjerava da uvede digitalni evro, koji bi uključivao offline funkcionalnost koja bi korisnicima nudila nivo privatnosti sličan gotovini, za plaćanja u fizičkim trgovinama i između pojedinaca.

Bosna i Hercegovina 01.07.2024 | 08:49
EU namjerava uvesti digitalni evro, šta to znači za BiH?

Iz ECB-a su objavili prvi izvještaj o pripremnoj fazi digitalnog evra, koji su započeli 1. novembra prošle godine, a sve s ciljem postavljanja temelja za potencijalno izdavanje digitalnog evra.

"Kada plaćaju offline, detalji ličnih transakcija bili bi poznati samo platiocima i primaocima, te ne bi bili dijeljeni s pružaocima platnih usluga, eurosistemom ili bilo kojim pružaocima podržavajućih usluga.

Tokom posljednjih mjeseci ECB je dogovorio tehničke opcije potrebne za garanciju da će online transakcije digitalnim evrom pružiti još viši nivo privatnosti od trenutnih rješenja digitalnog plaćanja, uz istovremeno osiguravanje snažne zaštite krajnjih korisnika od prevara.

Eurosistem bi koristio najsavremenije mjere, uključujući pseudonimizaciju, hashing i enkripciju podataka, kako bi osigurao da ne može direktno povezati transakcije digitalnim evrom s određenim korisnicima", objasnili su iz Evropske centralne banke.

Dodali su da bi, u skladu sa trenutnom praksom, pružaoci platnih usluga imali pristup samo ličnim podacima koji su potrebni za osiguranje usklađenosti sa zakonima EU, poput propisa o suzbijanju pranja novca.

"Za korištenje podataka u komercijalne svrhe, pružaoci platnih usluga trebalo bi da imaju izričitu saglasnost korisnika. Kao izdavalac i pružalac platne infrastrukture za digitalni evro, ECB će biti pod nadzorom nezavisnih tijela za zaštitu podataka koja će pratiti njenu usklađenost s Evropskom odredbom o zaštiti podataka (EUDPR) i Opštom odredbom o zaštiti podataka (GDPR)", naveli su iz ECB.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je za "Nezavisne novine" da bi uvođenje digitalnog evra olakšalo plaćanja u online prostoru i na taj način omogućilo funkcionalniju online trgovinu.

"Njegovim uvođenjem bi se prevazišla ograničenja za digitalna plaćanja oličena u standardnim bankarskim uslugama kao što su prenosi sredstava i kartična plaćanja. ECB želi da osigura na evropskom prostoru jedinstven koncept koji će u cjelosti biti evropski", objašnjava Mlinarević.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina će shodno svojoj opredijeljenosti za evropske integracije, a i dominantnoj trgovinskoj povezanosti sa EU, morati pratiti ove trendove.

"Imajući u vidu da bankarski sektor BiH dominantno čine bankarske grupacije iz EU, za očekivati je da će vrlo brzo digitalni evro biti i u njihovoj ponudi. To će biti ubrzano i činjenicom da će ECB plaćati naknade bankama koje budu nudile usluge digitalnog evra", zaključio je Mlinarević.

(Nezavisne)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Raspadori

01.07.2024 09:09

Većina ljudi u BiH ima virtuelni Evro. Ima ga samo u mislima. Troši nemilice dok se ne probudi iz sna.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

01.07.2024 09:50

Ništa ja vama ne vjerujem .Slamarica je zakon...

ODGOVORITE
Name

123

01.07.2024 09:58

Sve je to lijepo . Samo sta ako nestane struje ,nema signala za internet ,tada nema placanja a da ne govorimo da EU moze blokirati novac ko nije podoban kao pojedinac za sistem . Ako neces vakcinu EU ti blokira novac . Ako ne pristanes da das sve podatke o sebi zeni djeci blok . Ne das da ti djeca uce o pravima onih dugine zaszave blok . Pojedinac nece imati nikakvu kontrolu svog novca osim da radi i ubacuje novac u bankovni sistem .

ODGOVORITE
Name

Panjik

01.07.2024 10:00

To znaci DASMO U MASINI KAPITALISTA VISE NEMA PRIVATNOSTI VEC CE DA NAS VODE KA KERINU-PSETO.

ODGOVORITE
Name

Savez komunista, UDBA

01.07.2024 17:10

A kad smo imali privatnost?

Name

Miloš

01.07.2024 10:03

Gomila gluposti, cilj je da se banke još više obogate.Pa i sada kad se vrše uplate uzimaju dva puta proviziju -prinuplati -pri prenosi novca na racun. Banke su mafije.

ODGOVORITE
Name

Nikola

01.07.2024 13:55

Druze pa oni stampaju novac njima nije cilj novac jer ga imaju koliko oni hoce.Cilj je kontrola covjecanstva odnosno onih koji ne budu htjeli da prihvate sve ono sto budu nametali.

Name

nebitno

01.07.2024 10:06

More li Mile preci na ovaj euro? On vise voli da suskaju u dzepu i da moze kititi oko sebe.

ODGOVORITE
Name

Василије 1

01.07.2024 10:57

Потпуни надзор над грађанима.

ODGOVORITE
Name

Neka digitalizuju svoje žene

01.07.2024 11:03

Misle li oni na IMT uplate?Šta fali solarnom plaćanju?Baš fino šuškaju u ruci,nema bolje antistres masaže.Ovako je u opasnosti cijeli politički sistem BiH i Balkana.

ODGOVORITE
Name

Evropska Unija

01.07.2024 11:23

Želimo brže u EU!!!

ODGOVORITE
Name

Puh

01.07.2024 11:38

Sve je to fina prica, to kao o privatnosti podataka i kao "digitalna" kupovina etc. Medjutim to je samo uvod u jos vecu kontrolu ljudi, jer ti narativi mogu da se poostre preko noci (EU radi i onako sta hoce, a nasim sposobnim politicarima ne mozes nadonijeti dovoljno kreme za cipele zarad "Europskih politicara"). Znaci ja radim fizicki ili mentalno, a koristim digitalno, koje mi se moze sa "pritiskom dugmeta" da uskrati, ako nisam "podoban"... Opasno je ovo brate...

ODGOVORITE
Name

Super

01.07.2024 11:43

Dodik je molio EU da ovo uvede od kad su mu Ameri uveli sankcije, sad će moći da prisloni telefon Zori na glavu i legne plata a ne zna se ništa ko kome

ODGOVORITE
Name

Branci

01.07.2024 12:59

Mi smo više za robnu razmjenu. S obzirom da je pretežno ostao nepismen narod to će još više iskomplikovati život u r. S. U.

ODGOVORITE
Name

Opasno stanje

01.07.2024 16:04

Ope neke prevare narod nema za račune i goli život se bori dok Đajić,Dodik,i istala svita trose narodni novac nemilice.

ODGOVORITE