Да ли нове технологије могу спријечити крађе гласова?

У Добоју ће на овогодишњим локалним изборима бити проведен пилот пројекат са техничким измјенама као што је постављање скенера и биметријског отиска бирача на неколико бирачких мјеста.

Република Српска 29.06.2024 | 08:35
Да ли нове технологије могу спријечити крађе гласова?

Наиме, слиједи извјештај о необично великој бројци, од чак 68 предмета у којима је подигнута оптужница за изборне преваре у Добоју, а нити једна није резултирала осуђујућом пресудом са казном затвора, иако се под лупом нашло преко 300 осумњичених.

У граду који због мутних изборних послова многи називају град случај, ове године биће проведен пилот пројекат са техничким измјенама попут скенера и биометријског отиска. Хоће ли то рјешење бити довољно да заштити вољу бирача, скептичних је много – но вриједи покушати.

Из Данске се вратио и укључио у локалну политику на страни опозиције у Добоју. У “граду случају” како се Добој назива због изборних махинација Стефан ће покушати освојити мандат одборника.

То што ће на 20 од 106 изборних мјеста у Добоју бити скенери као дупли вид контроле, сматра тек малим напретком у заштити изборне воље.

"За сада ће бити на око 20 бирачких мјеста, ми ћемо их моћи користити као референтне тачке. Понављам да то није довољно. Ми имамо случај да се овдје појављују људи који су застрашујућег изгледа, који се појављују око бирачких мјеста и стварају нелагоду бирачима на дан избора", истиче Стефан Живковић, члан Градског одбора СДС.

Ријетки испред камера причају о такозваним групама за притисак које у Добоју кроје изборни резултат. Кроје и архитектуру града, гунђа углавном малобројна опозиција, док се власт хвали инфтраструктурним пројектима.

Умјесто старе општине, ниче нови тржни центар и то у изборној години када су обећања политичара углавном ружичасте боје.

Ружичасту будућност у граду на Босни, Усори и Спречи, обећава власт. Крупним корацима кажу иду ка томе, не обазирући се на оптужбе за изборни инжињеринг. Болница, аутопут, спортска дворана, нова радна мјеста, обећава актуелни градоначелник Борис Јеринић (СНСД).

"Једино тако сложни окупљени можемо градити град Добој . Радује ме да имамо инвеститоре који су се вратили из Сарајева да граде у Добоју, у најави имамо и инвеститоре из Београда који долазе да граде у Добоју", истиче градоначелник Добоја.

Владајући СНСД, поједини чланови су након симбиозе са такозваном Обреновом групом, односно бившим СДС-овцима, дошли под лупу истражилаца. На терет су им се стављале изборне преваре, трговина бирачким одборима и преправљање записника. Преко 60 оптужница против 304 особе подигло је Окружно добојско тужилаштво, но казне за утврђене изборне преваре су минорне, у правилу новчане. За 400 унапријед означених гласачких листића на бирачком мјесту судови су пресуђивали казну до 500 КМ.

"Не може се ништа ново изњедрити док год не уведемо скенере и видео надзор на сваком бирачком мјесту",  упозорава Небојша Вукановић, лидер Листе за правду и ред.

У Добоју ће скенери бити на шестини бирачких мјеста у октобру. Фантомски политички субјекти који су трговали бирачким одборима, специфичност су политичке сцене овог града. Измјене изборног закона, по којима само они субјекти који су остварили резултате могу бити жријебани за бирачке одборе, све би требали уредити.

"О томе најбоље говори примјер из Добоја 2020. године гдје се 86 странака пријавило на учешће на изборима, а 76 је имало мање од 10 гласова. Дакле нису били ту да се боре за гласове, него су били ту да добију мјесто у бирачком одбору и да раде разне ствари", сматра Срђан Траљић из Транспаренси Интернешенела БиХ.

Можда је то разлог што на локалним изборима у Босни и Херцеговини учествује 300 политичких субјеката, дупло мање него на прошлим. У граду Добоју 2020. године више од 40 кандидата освојило је мање од девет гласова, а 19 их није освојило ниједан. Сумње у фантомске и бираче и кандидате биле су довољне да ЦИК тада понови изборе за ту локалну заједницу.

"Ја сам размишљао да би можда било добро да 80 одсто мјеста у одборима да именују странке које већ имају своје одборнике, а 20 одсто оставити за неке нове. Међутим, ми смо били свјесни да су се формирале политичке странке само да би учествовале у расподјели мјеста у бирачким одборима да су мјеста у бирачким одборима продавале или се дешавало да одређене локалне политичке странке, покрети који су регистровани да учествују на изборима су се пријављивали тамо гдје немају никаквог организационог облика", објашњава Вехид Шехић, бивши члан Централне изборне комисије БиХ.

Чак 18 предмета у вези добојских изборних превара из 2020.године ријешено је наредбом о неспровођењу истраге. По потврђеним оптужницама за изборну превару надлежни суд је у пет предмета донио ослобађајуће пресуде. Нема осуђујућих пресуда са изреченом казном затвора, па многи сматрају да управо правосуђе са преблагом казненом политиком поспјешује изборну корупцију.

(Н1) Фото: ЕПА

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ШПРДАЧИНА

29.06.2024 08:56

Да би направили баланс измеду гласова на бирачким мјестима сада ће секташи се масовно пријављивати на адресе које припадају бирачким мјестима гдје ће бити скрнери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

29.06.2024 10:08

Мислим да је СНСД стварно мафијаска организација.

Name

Ре:

29.06.2024 14:08

Ама, људи, ово ће банди само олакшати и осигурати "сигурне гласове"! Убаце свог посматрача који ће само писати редне бројеве и имена, а онда ће пронаћи начин да софтверски то упореде с редоследом скенирања листића и нема "ја глас'о за те", а ухвате да ниси.

Name

Олга

29.06.2024 09:07

Треба бит опрезан и са странцима које не познајемо .Мозда це бас они да краду за Додика..Најотровнији прицају најсладје..Лопови знају како обрлатит народ са прицом која им годи усима..Има брате домацих које познајемо и дати њима повјерење.А странци ако зеле помоци да додје боља власт нека помогну опозицији у изборној кампањи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не неце ипак

29.06.2024 09:11

Одтавиооо Високии луфтаааа мало!!!!! Да се намјесте избори!! Мало да замазу народ!!! Скенери требају и дуплиии 2 на 1 мјесту Лопови су се усаврсили у пљацки избораа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

29.06.2024 09:15

Опет цу покрасти изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

29.06.2024 09:50

Бурле је махер за крађу избора са народним буџетом од задуженог кредита РС.

Name

Реx

29.06.2024 09:20

Спрдачина као и све до сада - 100%.Крађу настављају успјешно као и до сада и фалсификовање изборне воље грађана и у Зворнику и Добоју и којекуде, дај Боже да гријесим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.06.2024 09:36

Не. Лопови и криминалци увијек су бар за 1 корак испред, испред поштеног свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2024 10:28

Проблем је што је власт таква. Криминал не може да се истријеби али може се свести на неки минимум.

Name

Перо

29.06.2024 09:39

Странци су највеци кривци, они да хоце увели би скенере на сваком гласацком мјесту. Па на само 20 мјеста, као да ниста нису урадили. И ЦИК је у слузби мафије, они боље да не постоје. Полиција је на страни мафије, то јест министер муп-а, а они раде по његовом налогу. Да хоце ,требали обезбједити свако гласацко мјесто са р полицајца, али њима то не одговара. Они су за просле изборе пустали криминалце из затвора да праве проблеме и опструису гласање. На све су спремни, јер з.нају ако изгубе власт ста им слиједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

29.06.2024 10:32

Само су странци криви а они сто то раде и краду гласове су невини коју ти прицу прицас па то није ни за предсколску дјецу

Name

Нико

29.06.2024 11:06

Народ је корумпиран, ситносицардзиски,прода се за 50 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И 113% је мало

29.06.2024 12:02

Да ставе скенере на 113% бирачких мјеста не би спријечили зборну крађу. У Добоју једино Момир Дејановић не ради за владајуће а и то није 113% сигурно. Бар подноси кривичне пријаве... Високи представник ради за владајуће 113% и радујемо се томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2024 12:35

супља прица то се немозе истријебити крадје це свуда бити то није демократија то анархија дајте фер и постено да буде без крадје ко побједи нека побједи ста народ буде рекао и без уцјена и притисака велики поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ